Ervaring met afzuiging in kookplaat

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #1
Ik zie op TV de afgelopen weken ineens reclame van Siemens voor hun inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging. Eerder had bijvoorbeeld ook Bora dit al.

Het ziet er op TV heel chique en praktisch uit. De stoom gaat gelijk over de rand van de pan naar de zijkant en vervolgens recht naar beneden de afzuiger in.

Ik ben niet vies van een partijtje koken, maar bij mij stijgt de stoom altijd op tot aan de normale afzuigkap en ook kookt er wel eens iets over.

Hoe werkt zo’n geïntegreerd afzuigsysteem in de kookplaat in de praktijk? Werkt het echt zo goed?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #2
Ik ken meerdere mensen met een dergelijk systeem en die zijn er allen enthousiast over. Persoonlijk zelf geen ervaring mee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Als je de mens beter kent zijn ze altijd tevreden over wat ze thuis hebben. Er zijn maar weining mensen die kritisch durven te zijn over hun aankoop.
Dat de stoom zo sterk afbuigt kan ik me nog niet voorstellen dat dit geheel geluidloos gaat. Db meter op je smartphone.
Idem een Quooker kraan al gezien wat er in het kastje onder die kraan staat.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #4
Warme lucht stijgt, een natuurkundig verschijnsel waar een conventionele kap gebruik van maakt. Als je aan de onderkant gaat afzuigen moet je dit verschijnsel overwinnen in plaats van er gebruik van maken.

Ik deel dus WGB zijn zorgen over geluidsoverlast, en kan me haast niet voorstellen dat het even goed werkt als een conventionele kap. Ik zou dit allemaal zelf wel eens willen ervaren voor ik zo'n systeem thuis zou gaan aanleggen.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Ik heb er bij staan kijken terwijl er gekookt werd en stoom buigt dan weldegelijk naar beneden. Geluid vond ik meevallen maar dat is subjectief.

Overigens vindt hetzelfde familielid zijn magnetron een rotding en zou hij nooit meer voor witte hoogglans frontjes gaan, ofwel; deze persoon is zeker wel eerlijk in wat er wel/niet fijn is in zijn nieuwe keuken.

Afzuiging in het blad vond hij juist fijn vanwege de 2.60 meter hoge plafonds. Als je dan een inbouw afzuigkap wil dan moet je met een koof gaan werken of je moet altijd een trap erbij pakken om de filters en de kap te reinigen. Daarom koos hij initieel voor dit systeem.

Kun je niet eens rondvragen in familie/vrienden of er iemand is met zulk systeem zodat je het zelf eens kunt ervaren?
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

De Bob

 • #6
In een renovatie woning kan je de afvoer in het werk meenemen, dat wordt moeilijker bij een bestaande keuken, de afvoer moet dan ergens onderdoor/tussendoor/achterlangs enz. weggewerkt worden, en zomogelijk naar buiten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Ik ken één persoon met zo'n ding en het geluid is juist veel minder.
De motor zit namelijk niet voor je hoofd achter een dun metalen plaatje, maar in het blok, achter zwaardere materialen.

Let wel dat je een afvoer via de kruipruimte nodig hebt of met een koolstoffilter moet gaan werken. Koolstoffilter systemen zijn er genoeg en vaak al standaard.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
Dank voor de reacties. Zoals ik het lees werkt het dus vrij goed.

Overigens heb ik 3 jaar geleden mijn keuken verbouwd, dus voor mij is het niet actueel. Mijn vraag was puur uit nieuwsgierigheid.

Ik neem wel aan dat je een opbergruimte (lade) onder je kookplaat mist. Daar staan nu pannen in, maar hier zit dan de motor van de afzuiging.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

VeroNL

 • #9
Een familielid heeft kookplaatafzuiging. Ik was kritisch maar heb het koken daar tweemaal zelf ervaren. Ik weet nu wel dat ik zo'n kookplaat met afzuiging in de toekomst ook zou willen in een nieuwe keuken. Werkt uitstekend. En hebben nu na een jaar gebruik het idee dat de 'vetneerslag' in de keuken ook een stuk minder is.
Daarnaast is voor mij het grote pluspunt dat ik zonder bukken of m'n hoofd te stoten in de pannen kan kijken met m'n 1.95m.
 
 • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #10
Dat laatste is een heel groot pluspunt, vooral als de partners veel in lengte verschillen.
En zoals bij alle afzuiging, je moet voldoende toevoer van lucht hebben, anders werkt dit niet.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
" Ik neem wel aan dat je een opbergruimte (lade) onder je kookplaat mist. "
Dat valt mee, van de drie laden die je meestal hebt, mis je alleen de bovenste.
Er kunnen 2 grote laden voor pannen over blijven.

Bij recirculatie geen toevoer nodig, wel meer warmte en vocht in huis, dat kan in de winter een voordeel zijn, in de zomer een nadeel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Bij mezelf heb ik geleerd dat de buizen of het systeem waarmee de lucht wordt afgevoerd heel veel invloed hebben. Daar iets van vermelden zou ook waardevol zijn.
Afzuigkap boven de kookplaat. Daar heb ik de fout moeten maken om van ronde buizen te verlopen naar de bekende rechthoekige buizen. Wat een miskleun. Maar ja haaksebochten van rond 120 of 110 vragen veel hoogte.
 

straten91

 • #13
Een goede vriend van mij vertelde me ooit eens dat dat bij hun prima werkt. Zelf geen ervaring mee, maar het oogt altijd fraai inderdaad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu