Engeland en elektrische 'ketels'?

Rotjeknor

  • #1
Dit jaar heb ik 2 weken in (Noord-) Engeland gezeten voor de vakantie, zo'n beetje heel Northumberland voor de kenners. Al het spul mee op de fiets, lekker tentje opzetten op de plaatselijke camping, heerlijk!

Nu heb ik ongeveer op elke camping daar wel gezien dat er in de douche een elektrische ketel (weet ff de goede naam niet) hangt, in ieder geval een ding wat rechtstreeks op de koudwaterleiding wordt aangesloten en er warm water van wordt gemaakt. Hier komt dus altijd een pisstraaltje water uit omdat dit maar een klein kastje is.

Is dit typisch voor Engeland dat ze die dingen daar gebruiken? Ook in de bouwmarkt kom je die dingen tegen. Je zou denken dat een cv ketel of boiler stukken zuiniger en handiger in gebruik is, maar misschien kan iemand dat hier onderbouwen...

Maar misschien is het gewoon iets voor de DIY'er (DHZ'er in 't NL) daar dat ze gebruikt worden, wie het weet mag het zeggen...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het heet een doorstoomboiler.
Het lijkt mij een dure manier van verwarmen daar stroom duurder is dan gas.
 

Rotjeknor

  • #3
The headhunter schreef:
Het heet een doorstoomboiler.
Het lijkt mij een dure manier van verwarmen daar stroom duurder is dan gas
Ah, dat praat wat makkelijker als je de term weet (-:

Maar inderdaad, het verwonderde mij dus ook...
 

Toon

  • #4
Niet overal ter wereld hebben ze een aardgasnet als in Nederland.

Ligt ondermeer aan de bodem en aan de gaswinning wel dan niet beschikbaar. In bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk zie je bijna ook geen aardgastoepassingen.

Er wordt daar wel gebruik gemaakt van butaangas, maar ik denk dat elektriciteit wat makkelijker is, iig niet zuiniger.
 

Gerrit

  • #5
Niet alleen in Engeland worden die dingen gebruikt, ook in Duitsland zie je ze veel. Onlangs hebben dat nog behandeld op dit forum. Zijn niet geschikt voor Nederland vanwege de hoge stroomopname. Meestal is dit 3 x 35 A.
 

Rotjeknor

  • #6
Toon schreef:
Niet overal ter wereld hebben ze een aardgasnet als in Nederland. Ligt ondermeer aan de bodem en aan de gaswinning wel dan niet beschikbaar. In bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk zie je bijna ook geen aardgastoepassingen. Er wordt daar wel gebruik gemaakt van butaangas, maar ik denk dat elektriciteit wat makkelijker is, iig niet zuiniger.
Ah, klinkt logisch inderdaad. Zouden ze dan ook elektrisch koken, of hebben ze gewoon een paar grote gasflessen buiten staan?
 

Toon

  • #7
Zoals je zelf al aangeeft, zal er veel elektrisch gekookt worden. Ook wordt er inderdaad gasflessen met butaangas gebruikt. Hoe die verhoudingen precies liggen weet ik ook niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Grappig! Ik kom net terug van een weekje Sauerland, waar het me opgevallen was, dat in de (privé) vakantiewoning overal stevige elektrische "gevel"kachels hangen.

Totaal naar mijn schatting alleen voor die toepassingen zo'n 20 kW vermogen (voor 1 etage...). Op mijn vraag of dat niet erg duur was: nee want het is nachtspeicher, worden 's nachts opgewarmd, en staan overdag hun warmte af.

En inderdaad meerdere doorstroomboilers.
Gas hebben ze daar (nog) niet.

In Zwitserland hebben we dezelfde ervaring, koken uitsluitend op elektra. Wel vaak cv maar dan op olie, of op hout.
Wanneer je in een dergelijk land veel energie uit waterkracht haalt, is elektrisch verwarmen en koken niet duurder dan gas!
 

Ketelman

  • #9
Klopt Kees, wat je dan ook vaker ziet is verwarming met warmtepompen.
Dat kost ook vrij veel energie omdat het 1 of 2 electrische compressoren zijn maar in landen als bv Zweden waar elektrische energie geen pepernoot kost wordt dit veel toegepast.
In NL zie je eigenlijk ook meer worden toegepast maar niet op grote schaal (helaas voor mij dan :wink: )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu