Energieverbruik spotjes

DCB

  • #1
Hoi,

Ik zou graag op een aantal plaatsen in mijn huis (halogeen)spotjes of iets dergelijks aanbrengen, omdat ik dit mooi vind. Ik vind het milieu echter ook erg mooi en vroeg me af wat het verbruik van die dingen is.

Zijn bepaalde typen spotjes energiezuinig? Hoe zit het met de transformator? Die dingen zijn dacht ik nogal sluipstroomverbruikers?

Oftewel welke spotjes moet ik pakken om milieuvriendelijk te zijn.

Tx!
 

Tozz

  • #2
Een halogeenspot is (als ik me niet vergis) ietsjes effectiever dan een ouderwetse gloeilamp. Ze kunnen niet opboksen tegen een spaarlamp. Maar, je hebt ook weer LED lampjes die in een spot armatuur passen. Dus je hebt aardig wat keuze.

De transformator kan een sluipverbruiker zijn als de verlichting wordt geschakeld op het secundaire circuit (dat wil zeggen, de schakelaar zit op het snoer dat naar de spotjes loopt en niet op het snoer van het stopcontact naar de transformator). Dat is simpel op te lossen door een schakelaar voor de transformator te zetten.

Daarnaast heb je spotjes die gewoon op 220V werken, dus daar kan je ook nog eens naar kijken. Dan heb je zowieso geen sluipverbruik van een transformator, want die is dan niet aanwezig. Daarnaast zijn die makkelijker te dimmen. Voor het dimmen van spotjes achter een trafo heb je speciale (duurdere) dimmers nodig.

Als je echt milieuvriendelijk wil zijn zou ik dus zeggen, ga voor LED spotjes. Maar de meningen zijn verschillend over LED verlichting voor wat betreft de kleur van het licht en de lichtopbrengst. Beide worden echter steeds beter.
 

DCB

  • #3
Bedankt Tozz,

Helder verhaal, zal inderdaad zo schakelen dat mn trafo uitgeschakeld wordt. Verder zit ik in eerste instantie te denken aan de badkamer, daar vind ik dimmen overbodig en laagspanning wel zo prettig (het is maar een klein "hok").

Hoe zit dat met mijn trafo? Hoe kan ik die in het plafond aansluiten op elektradraden middels een doos of iets dergelijks? Een stopcontact tussen het plafond, waar constant een steker inzit mag naar mijn weten niet.

De laagspanningsdraadjes mogen denk ik gewoon zonder buis tussen het plafond door?

Tot slot, het is een oud plafond, regels op 10 cm afstand van elkaar, is de warmteontwikkeling gevaarlijk voor mijn regels? Afschermen met wat stukjes gipsplaat?

Tx.
 

Fiesiekus

  • #4
Dacht wel dat je een geschakelde WCD boven het plafond mag maken. Anders maak je gewoon een verdinding tussen de VD-draden en de trafo.

De trafo idd geïsoleerd opstellen. Die laagspanningsdraadjes mogen overal lopen. Maar let op dat je overal bij kunt om iets te vervangen, bijv. een defecte trafo.

Succes!
 

Tozz

  • #5
In de badkamer zal je neem ik aan de spotjes gewoon uitschakelen met de schakelaar die al in de badkamer zit. Die schakelt dan gewoon de transformator, dus dan hoef je je over sluipverbruik geen zorgen te maken.

Ik ben niet op de hoogte van alle regeltjes, maar in utiliteitsbouw zie ik vrijwel altijd dat lampen worden aangesloten middels stopcontacten waar dus constant een stekker in zit. Ik zie dan ook geen reden waarom dat niet zou mogen. Misschien dat iemand anders hier een antwoord op kan geven?

Of de warmteontwikkeling gevaarlijk is hangt natuurlijk af van het soort spot dat je gebruikt. LED-spots worden niet warm, dus daarbij zal het geen problemen opleveren. 'Normale' spotjes worden wel erg warm, dus dan zou ik wel even goed kijken op de verpakking van de spots wat de ventilatieafstand moet zijn.

De laagspanningsdraden mogen over je plafond lopen zonder extra bescherming/buis. De 220V draden vanzelfsprekend niet. Maar als het stopcontact + stekker verhaal toegestaan is dan zal de trafo al een dubbel geïsoleerd snoer hebben, en dan hoeft daar dus ook geen kabel om heen. Rest alleen dus nog je eventuele verlenging van bedrading naar het te plaatsen stopcontact.
 

DCB

  • #6
Mocht iemand nog andere uitspraken hebben over een stopcontact in een plafond, dan graag, anders weet ik wat me te doen staat. Boven de badkamer zit een zolder, plaatje underlayment is er zo weer afgeschroef mocht ik ooit iets moeten vervangen.

Bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu