Energie zuinige pomp op verdeler vloerverwarming?

Pigion

  • #1
Ik ga binnenkort een 2e verdeler kopen voor een gecombineerde vloerverwarming en 4 registers wandverwarming. Dit systeem zal worden aangesloten op een gasketel; 1 register loopt via een warmtewisselaar in een houtgestookte massakachel. Op deze manier houd ik de achterkamer en keuken ook op temperatuur. In de toekomst (2 jaar) wordt de gasketel vervangen door een warmtepomp.

- Vraag: Loont het een energiezuinige pomp te nemen?

Pigion
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Verdelers voor vloerverwarming met een andere dan een label-A pomp mogen sinds 1-1-2015 volgens de nieuwe EU regels niet meer verkocht worden
(voor slechts enkele typen geldt nog een overgangsfase tot augustus/september 2015)
Nu nog een verdeler zonder label A pomp kopen is dus achter de feiten aan lopen.
Een label-A pomp verdient zich al snel terug.
Zeker met het oog op een toekomstig gebruik i.c.m. een warmtepomp zou ik niets anders dan een labelp0A pomp adviseren.
 

Pigion

  • #3
@Degooyer,
Kan je mij dat uitleggen? Ik heb altijd begrepen dat de besparing van de energiezuinige pomp wordt bereikt door aanpassing van het toerental in relatie met de temperatuur en druk? Dat laatste weet ik niet zeker, te lang geleden dat ik een brochure van pompfabrikanten onder ogen heb gehad. De tegendruk in het systeem varieert nauwelijks, geen thermostaatkranen en andere afsluiters die worden dicht gezet. Ook in de temperatuur veranderd weinig, alles suddert op een laag pitje.
Pigion
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
@PIgion De besparing zit hoofdzakelijk in het energiegebruik. Even de brochures downloaden van enkele gerenommeerde merken en je krijgt een schat aan informatie.
Label-A pompen zijn eigenlijk al sinds 1-1-2013 verplicht, maar de EU heeft een overgangsfase gecreëerd van 2 jaar, zodat vanaf 1-1-2015 de energiezuinige pomp verplicht is. (hirover is genoeg info te vinden)
Behoudens enkele uitzonderingen, die nog de tijd krijgen tot augustus/september om hun producten aan te passen, moet iedere leverancier van verdelers dus voldoen aan die regels (waarop natuurlijk weinig te controleren valt)
Het is net als met de omschakeling op energiezuinige verlichting: nu is er niemand meer die gloeilampen verkoopt. Dat zal met de energiezuinige pompen ook heel snel gebeuren.
"Officieel" mogen producenten sinds 1-1-2013 geen energie-ONzuinige pompen meer in de markt zetten, dus als je nu nog zo'n pomp krijgt voorgeschoteld is de kans groot dat die pomp ook al 2 jaar op het schap ligt. Maar ja, we wonen in Nederland.....daar schijnt alles te kunnen, dus ondanks de aangescherpte regels zie je dat ook groothandels nog steeds met die onzuinige pompen lopen te leuren.
Schaf je dus nu iets nieuws aan, let dan op dat er een label-A pomp op zit (de prijs daarvan is de laatste 2 jaar ook drastisch gedaald)
 

Pigion

  • #5
Ik heb even de site van een fabrikant geraadpleegd en daar wordt niets vermeld t.a.v. hoe en waarom de besparing wordt bereikt. Mijn Boerenverstand zegt dat dit alleen kan via druk/temp sensoren.
Ook kom ik op de site tegen dat naast de bekende energiezuinige pomp vanaf april een nieuw type leverbaar is, grotendeels gelijk aan de X2, met uitlezing door leds maar zonder de de regeling van de X2 omdat er toepassingen zijn waar de energiebesparende regeling toch niet wordt gebruikt of tot zijn recht komt. Tot zover het citaat van de fabrikant.
Persoonlijk denk ik dan weer in de richting van vloerverwarmingsverdelers.
Mag ik je hierbij vragen toch iets over de aansturing van de energiezuinige pomp te zeggen??

Het verhaal van de gloeilampen is bekend, doch door u onjuist gebracht. De gewone lampen moesten worden verboden om nieuwe producten in de markt te zetten, die anders geen kans zouden krijgen. De bekende lampenfabriek in het zuiden van het land had dringend een nieuwe verkoop-hit nodig, mede omdat zij op conventionele lampen geen winst meer konden maken en van die markt werden gedrukt door China en Oost Europa. De lobby van de lampenindustrie heeft goed gewerkt bij de regering en in Brussel. Zij hebben gewonnen. Nu, achteraf zeggen sommige leden van de 2e kamer dat zij zich wel erg gemakkelijk voor het karretje van Phillips en Osram hebben laten spannen en dat dit niet de juiste weg was.
Pigion
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Er zijn diverse vormen van label-A pompen op de markt. Allen hebben als kenmerk dat ze minder energie gebruiken en door moderne technieken het vermogen aanpassen aan de vraag. Hierdoor wordt minder elektriciteit gebruikt, hetgeen aanzienlijke besparingen kan opleveren (in hoofdzaak elektriciteit)

Mijn vergelijking met de gloeilamp is slechts naar voren gebracht, omdat er ook toen veel verzet was tegen alle nieuwe lichtvormen, die inmiddels alom geaccepteerd zijn. Je kunt nu geen gloeilamp meer kopen. Zo gaat het ook met die pompen.

Fabrikanten van pompen blijven nog wel energie-onzuinige pompen produceren, maar deze mogen niet meer binnen de EU verkocht en gebruikt worden.
De rest van de wereld kan nog rustig zijn gang gaan met de energievretende pompen.
Je zult er aan moeten wennen: het maakt alles er in aanschaf niet goedkoper op.
Hoewel dat momenteel ook nog wel mee valt.

Wij installeren al sinds begin 2013 uitsluitend verdelers voor vloerverwarming met energiezuinige label-A pompen en het blijkt dat men best bereid is daarvoor wat meer te betalen.
Het blijft in ieder geval lonender dan zo'n "slimme" thermostaat aan te schaffen.....
 

Pigion

  • #7
Een beetje zoeken op de site van X en gevonden dat de nieuwe X1 pomp geen proportionele regeling heeft. Deze functie wordt toch niet gebruikt voor een circulatiepomp voor vloerverwarming. Deze pomp heeft een stuk vriendelijker prijs in verhouding dure X2. Voor uitwisseling echter pas in april leverbaar.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu