Elektriciteit overkapping

Freek101

  • #1
hallo klussers,

Ik wil electriciteit aanleggen in mijn overkapping. Nu zou ik het zelf het mooiste vinden als de kabels zoveel mogelijk aan de buitenzijde van de overkapping zitten uit het zicht, in plaats van aan de binnenkant van de overkapping. Nu wil alleen het geval dat dit zou betekenen dat de kabels niet verborgen zouden zitten. De achterzijde van de overkapping doet namelijk ook dienst als schutting. Achter onze overkapping zit een smal looppad die voornamelijk wordt gebruikt door de bewoners. Er is geen dubbele wand, dus het raamwerk waar t hout op zit is aan de achterzijde zichtbaar en dus niet gepotdekseld met hout zoals de binnenkant.

Mijn wederhelft is bang voor vandalisme. Nu heb ik zelf die angst niet zo maar ik vroeg me af of iemand nog goede tips heeft om de elektra zo "hufterproof" mogelijk te installeren. Ik had zelf het idee om de kabel aan de bovenkant in een ijzeren kabelgoot te stoppen op circa 2 meter hoogte en voor de aftakkingen voor de wandlampjes dan iets van een stevige flexibele buis die vastzit met beugels. Ik kan alleen niet zo goed vinden welke buizen ik dan het beste kan gebruiken. Heeft iemand tips?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Beschermingsprofiel toepassen, wordt vaker gedaan in de openbare ruimte. Deze zet je over de kabels. Zoiets;
2700123621-600x600bw0c0q70.jpeg
 

Freek101

  • #3
Zo'n profiel is inderdaad een oplossing, maar ik zit vooral met de kabels die naar beneden moeten voor de lampjes en stopcontacten, omdat dit dus niet recht is. Of ik zou het profiel op de plek waar de lampjes komen moeten plaatsen zodat ze ook op dat punt naar binnen gaan. En dan geen stopcontact op de achterzijde, want die wordt lager geplaatst dan de lampjes.

20200729_212726.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt zo'n profiel zowel horizontaal als verticaal plaatsen, al wordt het wel een dure grap als je veel meters nodig hebt. Dan kun je beter de achterkant ook met hout afwerken denk ik.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou de kabels nooit aan de achterkant monteren. Er is vroeg of laat altijd wel een idioot die er niet van af kan blijven.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Dat zal met een beschermingsprofiel erover wel meevallen maar dat wordt niet goedkoop als je veel meters nodig hebt. Netste oplossing zou zijn om de achterwand ook dicht te maken. De leidingen kunnen dan in de holle wand.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zelfs een beschermingsprofiel van een balk maken kan ook:
Gleuf in een balk frezen of met zaagtafel of cirkelzaag en beitel.
(hoek eruit en tegen een andere balk kan ook)
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu