Elektra en data gecombineerd in een raampje?

plezierklusser

  • #1
Ik heb al veel gehad aan dit forum, dus allen dank daarvoor. Maar deze vraag kon ik niet expliciet terugvinden, dus vandaar mijn vraag:

Ik ga de benedenverdieping aanpakken in een jaren 70 woning. Een mooi moment om stopcontacten naar beneden te verplaatsen en ethernet toe te voegen.
Ik heb begrepen dat data en elektra niet door dezelfde buizen mogen (als het al past), dus dat gaat sowieso apart. Ik denk er over om ze wel te combineren in één raamwerk. Voor het oog rustiger en het voorkomt dat ze anders net niet recht boven of naast elkaar komen te zitten. Met gecombineerd bedoel ik 2x een WCD en 1 dubbel ethernet in een raampje van 3.
Daarvoor denk ik de inbouwdozen aan elkaar te bevestigen, maar de kabels wel in hun eigen inbouwdozen te houden. Dus 2 dozen met elektriciteitsdraden, 1 met netwerkkabels. Maar geen draad die de oversteek tussen elektra en data maakt.

Schermafdruk van 2020-08-13 08-12-19.png


Mag dit, of doe ik er goed aan om ze toch apart te plaatsen?

Omdat ik echt niet op alle hoeken van de kamer ethernet hoef, maar wel graag de optie heb, overweeg ik ook een andere optie: dubbele stopcontacten plaatsen (2 inbouwdozen) met daaraan zowel een buis voor elektra als een voor data. Als later blijkt dat in een hoek toch netwerk nodig is, kan ik netwerkkabels trekken en één WCD vervangen voor een ethernet poort. Klinkt dit logisch, of kan ik het toch beter helemaal aansluiten in plaats van een loze leiding?

Schermafdruk van 2020-08-13 08-12-35.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
dat kan prima. En uiteraard is optie 2 nog beter: Dan kun je in de toekomst alles nog eenvoudig aanpassen. Tot die tijd lus je intern de stopcontacten door.
Neem voor de data wel de dikkere buis van 19 mm, en sowieso geen flexbuis. Laat alle loze leidingen op 1 punt samenkomen, liefst in een (meter)kast, zodat je hier een patchpaneeltje kunt plaatsen.

NB: Officieel zul je de opening tussen beide inbouwdozen weer dicht moeten maken als je 1 WCD gaat gebruiken voor data.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Volledig eens met Walker.

Het combineren in een raamwerk gebeurt juist volop.
Het voorzien van voldoende loze leidingen is zeker een slim plan zodat je nadien altijd nog aansluitingen erbij kunt maken.

Je zou ervoor kunnen kiezen om in het laatste geval ook een 3voudig raam te plaatsen met 2x wcd en 1x blindplaat. Dan kun je later de blindplaat vervangen door ethernet zonder op wcd's in te leveren.

Let wel; ik zie dat je wcd's zonder randaarde hebt afgebeeld. Als je er nu toch mee aan de gang gaat, plaats dan meteen wcd's met aarde en trek aardedraden er bij.
 

plezierklusser

  • #4
Bedankt voor de reacties, en de tips, hier kan ik wat mee. Nog even zien wat ik doe qua blindplaat en direct bedraden, maar dat komt goed.

Ik had even snel een indicatieve afbeelding gemaakt en de details van aarding leken me niet nodig. Al leek de kans me aanwezig dat er een opmerking op zou komen, en zo geschiede En terecht. Alles in huis is verder ongeaard, maar dat trek ik er nu meteen bij in.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

plezierklusser

  • #5
Walker schreef:
NB: Officieel zul je de opening tussen beide inbouwdozen weer dicht moeten maken als je 1 WCD gaat gebruiken voor data.
Ja dat dacht ik ook, al kon ik me niet bedenken hoe. Het liefst zou je dat koppelplaatje (heet dat zo?) tussen de dozen vervangen voor een nieuwe. Maar bij Attema schuift dat bijvoorbeeld naar achteren. Een stukje ductape is ook zowat. Is er een nette manier waarop je zo'n scheiding later opnieuw kunt aanbrengen? (Dit is meer een vraag uit interesse, niet omdat ik me daar heel druk om maak.)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Ik durf te betwijfelen of dat ooit gebeurt....

Zelf plaats ik vaak een extra doos met loze leiding (met trekdraad) en blindplaat erop. Dan is uitbreiding een fluitje van een cent.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu