Eisen aan ondervloer voor laminaat

Beckertje2

  • #1
Hallo,

Ik wil op één van onze slaapkamers zelf een laminaatvloer leggen. Elke leverancier van laminaat stelt dat de ondervloer vlak moet zijn. Ik heb géén enkele ervaring met laminaatvloeren en vraag me af hoe vlak is vlak?

Nadat ik de vloerbedekking en de lijm had verwijderd had ik een vloer zo glad als een spiegel. Maar de test met een rechte lat van 2,5 meter leerde mij dat de vloer het profiel had van een maanlandschap. Voor vloerbedekking lijkt me geen probleem, maar omdat er laminaat op komt ben ik hem gaan egaliseren.

Eerst primer en vervolgens Vloer-egaliseer (het merk van een bekende bouwmarkt) verwerkt volgens de instructie. Na het uitharden heb ik de lat weer erop gelegd en tot mijn verbazing zitten er nog steeds kuilen in (ca. 1 m doorsnede en maximaal 5 – 6 mm diep).

Moet ik de vloer nog verder bewerken en zo ja hoe doe ik dat dan? Of kan de laminaat er zo op? Hoe vlak moet de vloer werkelijk zijn. Ik weet even niet verder, zeker omdat ik vaak te horen krijg dat ik veel te precies werk.

Alvast bedankt voor jullie advies.
Groet,
Harry
 

H@ns

  • #2
Sorry dat ik het zeg maar je bent wat al te precies bezig!
Als je een ondervloer legt van groene platen dan vang je niveauverschillen op van 3 tot 5 mm.
Bij kliklaminaat is vlak een vereiste maar dat geldt hoofdzakelijk voor scherpe oneffenheden waarop de klikverbinding los kan raken.
Geleidelijke verschillen zijn geen probleem.

Als je op de geëgaliseerde vloer een ondervloer legt van groene platen die je in "halfsteens" verband legt kun je daarover meteen gaan laminaat leggen.
Er zijn ook andere opties qua ondervloer met andere eigenschappen.

Laat je eens informeren bij een speciaalzaak.
 

Beckertje2

  • #3
Hans,

Bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb de laminaat al besteld in een speciaalzaak en daar kreeg ik het advies om als ondervloer een dampremmende folie te kiezen met daaraan vast een polyethyleen geluiddempende laag, samen ca. 4 mm dik, 10 dB geluiddemping.

Daar kreeg ik ook het advies om met egaline te werken. Denk je dat ik de folie op deze ondervloer kan gebruiken? Wat zou je ervan vinden als ik in de “kuil
 

EdP

  • #4
Nee, twee lagen PE folie op elkaar gaat teveel veren, dan ga je niet alleen heel zweverig lopen, waaraan je je zult ergeren, de vloer zal ook eerder stuk gaan doordat het klikprofiel afbreekt.

Liever zoals H@ns zegt of anders de kuil(en) netjes opvullen met een egalisatiemortel en recht afreien.
 

Beckertje2

  • #5
@EdP,
Ook jij bedankt voor je snelle antwoord. Ik ga het laatste doen. Ik heb de vloer net met primer ingesmeerd en de kuilen aangetekend. Morgen ga ik de kuilen opvullen met egalisatiemortel.

Groet,

Harry
 

Beckertje2

  • #6
Hallo,

De laminaatvloer ligt er inmiddels in. Ik heb eerst de kuilen met egaline opgevuld en na een paar uurtjes de randen met wat schuurpapier bijgewerk. Na volledige uitharding eerst de ondervloer en vervolgens het laminaat erover heen.

Het geheel ziet super uit en voelt ook lekker aan .

Bedankt voor jullie hulp.
Groet,

Harry
 

EdP

  • #7
Da's fijn om te horen. Geniet ervan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu