Eikenhouten tafelblad, verlijmen voldoende?

MRNN

 • #1
Ik ga een tafelblad maken van oude geschaafde frans eiken wagondelen van 40 mm dik. Het blad wordt 190 cm lang en 90 cm breed. Als onderstel ben ik van plan twee ijzeren kokerprofielen (80x80mm) vierkanten te gebruiken die niet met elkaar in verbinding staan.

Mijn vraag, als ik de planken met een enkele rij lamello's lijm, heeft het blad dan voldoende stevigheid om zonder verdere ondersteuning op de poten te liggen en is het voldoende beschermd tegen werken?

Alternatief zou een constructie onder het blad kunnen zijn of draadeinden erdoor maar als het niet nodig is doe ik het liever niet.

Hieronder een foto van hoe het er ongeveer uit komt te zien:


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Beschermen tegen werking in ieder geval niet.

Als bevestiging zijn lamello's+lijm voldoende. Leg de planken (nerf) om en om en bij voorkeur kwartiers gezaagd hout gebruiken.
 

Carver

 • #3
Ook belangrijk om 't trekken en werken van het hout zoveel mogelijk te beperken is het rondom aanbrengen van wat je er op smeert als afwerking.
Vooral als dat spul het hout min of meer afsluit. Met beits, was en oliën is 't een stuk minder maar het hout moet rondom op dezelfde manier kunnen ademen. Of rondom niet meer ademen in geval van lak.
Het hout, zoals al gezegd, om en om leggen, zodat het schotelen van de delen, als ze nogal dosse zijn, door elkaar wordt opgeheven.
Na 't vlakken en lamelloën meteen verlijmen.
Mooie tafel !
 

MRNN

 • #4
Bedankt voor jullie reacties.

Ik ben van plan het blad af te lakken met Skylt, volgens de info een ademende lak. Zal eens uitzoeken wat ze adviseren op dit gebied.

Het hout is als ik het als leek zo zie niet kwartiers gezaagd. Ik zal het om en om plaatsen. Omdat het zo oud is weet ik niet of het hout dan nog werkt, wordt dat minder naarmate hout ouder is?

Wellicht kan ik de voeten zo maken dat ik iedere plank hier afzonderlijk aan vast kan bouten zodat hij daar zijn stevigheid tegen werken vandaan kan halen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
De bevestiging aan de poten kan beter flexibel gelaten worden (bv. met bladwervels). Het werken hou je niet zomaar tegen.
 

MRNN

 • #6
Hier nog even het resultaat voor iedereen die hier eventueel via de zoekfunctie terecht komt...

Blad hebben we verlijmd met enkele rij lamello's. We hebben het na iedere plank laten drogen voor we de volgende eraan maakten. Daarna op lengte gemaakt door beide kanten af te zagen. Afmeting 190x90cm, 40mm dik. Vervolgens bovenkant geschuurd en afgelakt met 3 lagen ultramatte 2 componenten parketlak.

De poten zijn van ijzeren koker en gelast door een vriend van me. In de bovenkant heeft hij sleuven gefreesd waar we met houtdraadbouten het blad door vast hebben gezet zodat het eventueel in de breedte kan werken (iedere plank heeft een bout). Blad zelf is op de lamello's na niet verstevigd.

Op het ijzer heb ik metaalvernis gespoten (blauwe a merk van de bouwmarkt). resultaat is roestbescherming en mooie glans. Hard wel slecht uit en krast snel maar valt niet op.

Tafel staat nu maand in woonkamer met houkachel, vooralsnog kaarsrecht. Zijn er happy mee!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
Mooie tafel geworden. :prima:
 

Zigzagery

 • #8
Hoi,

Via de zoekfunctie hier terecht gekomen :)

Echt, het is een hele mooie tafel geworden :prima: Je hebt eerder aangegeven "ben van plan af te lakken met skylt". Heb je dit uiteindelijk ook zo uitgevoerd ?
 

MRNN

 • #9
Ik heb hier dus nooit een notificatie van gehad en zie nu toevallig je reactie. Je hebt vast geen antwoord meer nodig maar voor anderen die het teruglezen:

Ja zo heb ik het ook uitgevoerd, met ultramat meerdere lagen. Tafel werd er íetsje donkerder van (op de foto is hij al afgelakt). Nooit vlekken gehad op de tafel en echt op geleefd. Wel oppassen bij aanbrengen, als je het te dik aanbrengt (bijvoorbeeld een naad of noest vullen dan slaat het wit uit.
 

KW92

 • #10
Dag MRNN,
Hele mooie tafel! Ook ik kwam hier terecht dmv de zoekfunctie. Aangezien ik een door de vorige bewoners aangebrachte wand in huis heb met hele mooi eiken planken. Nu vroeg ik me af wat voor lijm je gebruikt hebt..
Maar vraag me af of dit goed is? Volstaat standaard houtlijm als je in combinatie met deuvels of lamellen werkt?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
 • #11
Gewone witte houtlijm is ruim voldoende.
Lamello,s of deuvel is niet nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu