Eiken balk behandelen voor buitengebruik

Bobdebouwer12

  • #1
Wij zijn bezig met het maken van een eettafel voor buiten, waarvoor we een stalen onderstel hebben gekocht waar een dikke eikenhouten balk als dwarsbalk gebruikt is. Deze balk zit dus onder het tafelblad, en komt niet in direct contact met regen etc, maar staat natuurlijk wel altijd buiten in kou/warmte/vochtig weer etc.
Nu is deze balk door de maker al behandeld met skylt-lak (de tafel was aanvankelijk bedoeld voor gebruik binnen). Ik denk dat de beste behandeling voor buitengebruik van eikenhout beits is, maar kan dit over skylt lak aangebracht worden? Of kunnen jullie iets anders/beters adviseren dan beits?
Ik hoor graag jullie ideeën! :)
 

De Bob

  • #2
Hardhout lakolie, goeie ervaringen mee.
 
  • Like
Waarderingen: Bobdebouwer12

Bobdebouwer12

  • #3
Kan dat gewoon over skylt lak aangebracht worden?
 

Bobdebouwer12

  • #4
Ik heb even gezocht op hardhout lakolie... en kom olievernis van Epifanes tegen... is dit wat je bedoelt?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Beits of olie over een lak heen gaat niet werken; eerstgenoemden zijn immers bedoeld om in het hout te trekken, terwijl een lak er als het ware bovenop blijft liggen en daarmee dus voorkomt dat iets in het hout kan komen.

Zelf ben ik wat terughoudend met lak en beits. Het zijn namelijk redelijk bewerkelijke producten die juist averechts kunnen werken als ergens de toplaag versleten is en water doorlaat. Daar gaat het dan juist sneller rotten omdat het hout niet kan ademen/drogen.

Mijn voorkeur gaat daarom uit naar (hardhout)olie; dat kan ademen en sluit het hout niet op. Bijkomend voordeel is dat je niet alles hoeft te schuren als je er een nieuwe laag op wilt gooien; alleen even schoonmaken is genoeg. Dat maakt onderhoud wat eenvoudiger, en vergroot dus ook de kans dat je daar überhaupt aan begint.

Maar goed, om je specifieke vraag te beantwoorden: als je er iets anders op wilt doen, zul je eerst die lak eraf moeten schuren.
 

De Bob

  • #6
Bobdebouwer12 schreef:
Ik heb even gezocht op hardhout lakolie... en kom olievernis van Epifanes tegen... is dit wat je bedoelt?
Ja dat is de goeie, ik gebruik dit al ongeveer 20 jaar voor al mijn teak op de boot even goed matteren en de olie erop, na droging blijft er een laklaag over, die u elk jaar even kan bijwerken.
Simpel en goed.

Ik heb in u PB een tweede merk gezet, wat ik gebruik.
 
Laatst bewerkt:

Bobdebouwer12

  • #7
Hierbij een wat late reactie vanwege vakantie en er even niet meer aan toegekomen om de klus op te pakken :)
Inmiddels heb ik het eikenhout geschuurd om de skylt laklaag te verwijderen.
Nu gaf een collega mij de tip om HK Lazuur van Remmers te gebruiken. Dit is volgens mij een soort beits?
Met welk product krijg ik de meest matte uitstraling? Met HK lazuur of met lakolie/olievernis?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu