Eigen puin gebruiken als fundering parkeerplaats

Turbo MacKwek

  • #1
Hallo,

wij willen graag buiten een oprit/parkeerplaats aanleggen op eigen terrein. Tegelijkertijd zijn we in de oude stal van ons huis, flink aan het slopen: de in 1930 gemetselde en gepleisterde muurtjes die de stalboxen scheiden gaan tegen de vlakte. Kan het puin van deze muren worden gebruikt als fundering voor de parkeerplaats?

En aanvullend: zou het puin geschikt zijn om te gebruiken in beton, daar waar er niet al te hoge eisen worden gesteld aan het beton? Bijvoorbeeld de vloer van de stal.

Kostenbesparing is een argument, maar vooral het principe. Zelfredzaamheid in grote en kleine dingen staat bij ons hoog in het vaandel. Dus eerst puin afvoeren, om daarna puin te bestellen, stuit ons tegen de borst.


Achtergrond/Toelichting:
We zijn redelijk beginnende klussers (althans wb klussen op deze schaal), maar worden gelukkig goed gecoacht door ervaren klussers. We hebben een oud opknaphuis gekocht, laten specialistische klussen uiteraard over aan vaklui, maar we hebben ook een meerjarenplan waarin we die klussen uitkiezen waarin we zelf de ruimte hebben om te leren: De klussen waar dingen fout mogen gaan, cq. de leercurve zichtbaar mag zijn. (voorbeeld: zo zullen onze eerste pogingen om te stucen/pleisteren plaatsvinden in de stal, die werkplaats wordt, zodat we eenmaal een stucje bedrevener daarmee aan de slag kunnen in de woonkamer)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Grof puin is niet echt geschikt voor fundering van een oprit.
Je houdt tussen de brokken ruimtes over die zich niet meteen vullen met zand. Later is dit dan de oorzaak van verzakking.
Hetzelfde geldt voor een betonvloer.
Ik zou het zelf niet doen.
 

Turbo MacKwek

  • #3
Dat snap ik. Ik zou het dan wel eerst klein slaan. Scheelt dat?
 

Poster

  • #4
Informeer eens naar "schuimbeton" dit wordt wel gebruikt in de wegenbouw, me als ondergrond veelal steenpuin, is niet geschikt als een dragende constructie, voor b.v. wanden.
U kan dit alleen niet zelf aanbrengen, het wordt gespoten, en is zeer vloeibaar.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het puin uit de verbouwing kun je prima gebruiken als ondergrond voor de fundering. Het zal dan wel flink verkleind moeten worden. Google maar eens op "repak". Dit is grof grind van puin.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als het puin bestaat uit zeer absorberende stenen (zoals ijsselsteentjes) zou ik het niet in nieuw beton gebruiken. En als er gipspleister op zit, dan ook niet. Anders kan het wel. Doe er iets meer cement bij, en let erop dat de hoeveelheid grof en fijn materiaal vergelijkbaar is als met de 1-2-3 mengverhouding.

De kwaliteit zal minder zijn, het wordt ook geen waterdicht beton. In de industrie wordt er altijd maar een deel van de grondstoffen vervangen door puin, met het extra cement hou je dan wel dezelfde sterkte. Maar door het extra cement is de milieuwinst er ook niet.

Ik heb het ook gedaan voor bv. een fundering van een tuinmuur. Hele stenen zonder specieresten kan je ook heel hergebruiken (om te metselen). Oude stenen zoals ijsselsteentjes die schoon zijn kan je verkopen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Absorberend puin niet in beton gebruiken: het vocht in het puin zet uit bij bevriezing en drukt het beton kapot.
 

Turbo MacKwek

  • #8
Helder, dank voor de reacties.

Er zitten inderdaad nog een paar hele stenen bij, die slaan we even elders op. Puin gaan we klein slaan en als fundering gebruiken. Denk niet dat we dan genoeg hebben, dus dan zal het ook niet in beton gaan, want als k het zo lees zitten er dan een stuk meer haken en ogen aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
5
3
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu