Egaliseringlaag verwijderen van onderliggende tegelvloer

Ronald1964

 • #1
Beste klussers,

Onze keukenvloer is destijds in opdracht van de verhuurder geëgaliseerd, ondanks dat wij aangegeven hadden dit niet te willen. Onder deze egalisatie laag ligt een voor ons mooie tegelvloer.

Nu jaren later zijn we de keuken aan het opknappen en ben ik begonnen met het afbikken van de cement laag met hamer en beitel, wat een enorme klus is want het zit werkelijk muurvast. Uiteindelijk komt het er wel af zonder de tegeltjes er onder te beschadigen.

Mijn fysiek laat het niet toe hier meer dan 2 uur per dag mee bezig te zijn, in dat tempo komt er maar een klein stukje vrij en gaat het zeker twee weken duren om alles er af te krijgen.

Mijn vraag is of er een goede manier bestaat om dit proces eventueel machinaal te versnellen zonder de tegeltjes te beschadigen? Zijn er anders mogelijkheden om de ongeveer 2-3 mm laag te verzachten zodat het makkelijker loslaat?

Een foto is ter illustratie bijgevoegd.
Alvast erg bedankt voor reacties.
Ronald
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Met een boorhamer met beitelstand is het prima te doen, zorg er wel voor dat de beitel niet te rechtop staat anders beschadigen de tegels.
  Die tegels zijn knijterhard, die kunnen wel wat hebben behalve de rand, daar kan wel eens wat af splinteren.
   

  Ronald1964

  • #3
  Dank je voor je tip, Jan.

  Ik hoopte al op een bevestiging van een boorhamer met beitel functie nadat ze me dit hadden afgeraden bij een gereedschap verhuurbedrijf. Vooral doorgaan zoals ik bezig was zeiden ze daar. Met voorzichtigheid hoop ik de vloer snel schoon te hebben.

  Ik laat hier weten wat het resultaat is gezien mijn situatie niet veel voorkomt bij vergelijkbare zoekopdrachten.

  Groet,
  Ronald
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Gebruik dan een brede platte beitel op de boorhamer.
   

  Ronald1964

  • #5
  Goed advies, Peter. Enorm bedankt.

  Aanstaande maandagavond kan ik een gehuurde boorhamer met geslepen beitel ophalen bij het verhuurbedrijf. Ik heb daarbij om een brede beitel gevraagd.

  Dinsdag ga ik ermee aan de slag. Eenmaal schoon van cement zal ik een foto van de gemopte tegelvloer toevoegen als eindresultaat. Dit laatste nogmaals om de thread compleet te maken, want dit zijn uitzonderlijke situaties waar weinig over op het internet te vinden is.
   

  Ronald1964

  • #6
  Ondanks adviezen raadden geen van de bekende verhuurbedrijven een boorhamer aan en is het uiteindelijk toch allemaal met hamer en beitel schoon gekregen. Men was bang dat de boorhamer te zwaar zou zijn en mogelijk de tegeltjes zelf los zou kunnen trillen.

  Kennelijk blijft het toch een klus voor met de hand en eentje die ik nooit meer hoop te hoeven doen. Al met al is het wel de moeite waard, de vloer is erg fraai geworden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu