Egaliseren keukenvloer

B.vandenberg

 • #1
Hallo,

Samen met mijn vader wil ik deze maand de tegels in zijn keuken vervangen door een vloer (3 x 4 m)van egaliseer-cement. Het idee is om een gladde vloer te gieten, en deze achteraf af te lakken met speciale betonlak. Het is dus belangrijk dat het resultaat zo glad en waterpas mogelijk is.

Dit is de strategie die we tot zover aanwillen houden:
 1. Uitbreken van de oude tegels dmv een boorhamer.
 2. Door het uitbreken van de oude tegels zullen er waarschijnlijk oneffenheden ontstaan. Deze willen we eerst wegwerken met zandcement om de hoeveelheid egaliseer later te kunnen beperken.
 3. Als de vloer redelijk vlak is (minder dan 5mm egaliseer nodig), willen we deze afwerken met de egaliseer.
Hebben jullie tips om deze klus zo soepel mogelijk te laten verlopen? Wat zijn bijvoorbeeld goede strategiën voor het gieten van de egaliseer?
 • Zijn er specifieke tips voor het vlak maken met de cement?
 • Adviseren jullie om gebruik te maken van touwtjes, markeringen, latjes of andere hulpmiddelen om de vloer waterpas te krijgen?
 • Laat je de egaliseer vloeien uit een punt, of giet je het per strook/vlak?
 • Gebruik je materialen als spatels om het glad te krijgen, of vloeit het uit zichzelf goed en glad uit? (het resultaat moet strak zijn omdat dit dus de afwerklaag is.
Bedankt voor jullie reacties.

vr. groet. Bart
 

Pepjo

 • #2
Vergeet het zandcement, dat werkt niet bij dergelijke kleine stukjes.

Gebruik gewoon egaliseer, en lees de gebruiksaanwijzing goed. Het nivelleert zichzelf, dus als het goed is kom je altijd waterpas uit.
 

B.vandenberg

 • #3
Ik wilde het zandcement gebruiken bij gaten die echt wat dieper worden. We hebben een klein proefstukje uit de vloer gebroken, en soms maak je met de beitel een gat dat wat dieper is dan de rest. Deze gaten wilden we dus vooraf opvullen.
 

Bbtb77

 • #4
Denk er wel aan dat de meeste egaliseermiddels niet tegen mechanische belasting kunnen, dus niet geschikt zijn als bovenvloer. En ja, lopen is in beperkte mate ook mechanische belasting.
 

B.vandenberg

 • #5
Hoe gevoelig is egaliseermiddel voor loop-belasting? Is het echt heel kritisch?

Heeft er iemand wellicht een goed alternatief voor egaliseermiddel dat wel goed bestand is tegen lopen?

Bedankt voor de hulp.
 

Bbtb77

 • #6
Tja, wat is kritisch.. Voordeel van zo'n egalisatievloer is dat, als 'ie toch gaat barsten, je er direct tegels (of zeil o.i.d) overheen kunt leggen.

Ik zou verder ook geen producten weten die een spiegelglad resultaat geven zonder moeilijke handelingen.
 

B.vandenberg

 • #7
Epoxy is ook een optie waar we aan hebben zitten denken. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Zou dat evetueel direct op een tegelvloer aangebracht kunnen worden?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #8
Een epoxi of troffelvloer, kun je zo over een bestaande tegelvloer aan (laten) brengen.

Maar dit is eigenlijk wel specialisten werk, wat je zelf niet zo maar even kunt doen.
Maar daar zijn vele mogelijkheden / kleuren in mogelijk.

Dit wordt tegenwoordig ook veel toegepast in renovatie van bedrijfs keukens, over de bestaande tegelvloer.
 

Ruud woud

 • #9
Bij ons heeft iemand over de (verse) zandcementvloer met een papje van portland, met daaronder een soort glas/steen korreltjes voor de hardheid, gestreken ongeveer 1 a 2 mm dik.

Na een dag, dan kun je er overheen lopen, afdekken met plastic zodat het langer duurt voordat de vloer droogt. Dit betekent dan dat de vloer keihard wordt.
Ben nu alleen nog op zoek naar een. doorzichtige, coating zodat de vloer vochtdicht wordt i.v.m. morsen van wijn, koffie e.d.
 

Svdhorst

 • #10
Ik heb eenzelfde situatie gehad en ben terecht gekomen bij een egalisatieproduct van (merk verwijderd, mod) . Ik heb daar een half volumedeel metselzand aan toegevoegd zodat de vloer steviger is en een hogere belasting kan dragen. Het product is te koop bij de betere tegelhandel en je komt het bij de reguliere dhz bouwmarkten helaas nog niet tegen.

Het vloeit perfect uit en je kunt het met een vlakspaan nog even over de ondervloer leiden. Daarna niveleert het ook erg goed.

suc6
 

Neseliboy

 • #11
Je kan gaatjes dichten met egaline mortel. Daarna moet je goed primeren, 1 uur laten drogen en dan egaliseren met spaan of kam. En dan moet je met de prikrol prikken, dat haalt de lucht uit en zorgt ook dat het vlak word. (egaal wordt)

Daarna moet je schuren. Met schuren wordt de egaline hard. Als je dat hebt gedaan dan kan je alles over leggen geen probleem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu