Eettafellampen hangen aan gipsplaten-plafond

Tbenschop

 • #1
Ik zou graag twee eettafellampen ophangen aan ons plafond, boven de eettafel (uiteraard). Nu is het zo dat er al een plafondlichtpunt is, helaas zit dat niet op de goede plek. Mijn idee was om een MDF plaat te kopen, hier in te frezen (voor de bekabeling) deze wit te spuiten, bekabeling er in te leggen en aan het plafond te schroeven. De lampen hang ik vervolgens aan de MDF plaat, en waarschijnlijk is deze niet zo heel dik, dus gaan de schroeven/pluggen ook een stuk het plafond in.
Nu is het zo dat de lampen vrij zwaar (2x3 kilo) zijn, en het is een gipsplaten plafond. Hier komt dus ook nog de MDF plaat en de schroeven bij, samen zo’n 7 kg bij elkaar.

Zou de gipsplaat dat houden?

Hoe kan ik de MDF plaat het beste monteren? Met schroeven alleen? Of ook pluggen gebruiken? Kan ik de lampen het beste alleen aan de MDF plaat ophangen (het gewicht wordt zo verdeeld) of juist zorgen dat de schroeven waaraan de lampen hangen door het MDF in het plafond komen (zodat de lampen vooral direct aan het plafond hangen en de MDF plaat alleen een esthetische functie heeft als afdekplaat)?

Als de lampen alleen aan de plaat mogen hangen, hoe doe ik dat dan? De plaat zal niet dikker dan 1 cm zijn, dus eventuele schroeven komen daar altijd doorheen..

Ideeen zijn altijd welkom!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Achter de gipsplaten zitten altijd rachels, zoek deze op en schroef de mdf plaat vast op deze rachels, die paar kilo kunnen ze wel hebben.
  Het is beter de lampen op te hangen op de plek van de rachels omdat u anders kans loopt dat de mdf plaat gaat doorbuigen op de duur tenzij u 18 mm plaat gebruikt.
   

  BeeTeeWee

  • #3
  Jouw eigen oplossing is misschien wel de stevigste, maar niet de fraaiste, denk ik.

  Op zich zouden ook speciale hollewandpluggen het kunstje moeten kunnen doen. Die vouwen zich achter de plaat uit, doordat de schroef (of haak?) het uiteinde van de plug weer naar zich toe haalt, in feite op een paraplu-achtige manier: insteken en dan uit laten klappen. Daar zijn exemplaren bij met een onvoorstelbaar grote belastingsmogelijkheid, al zijn die voor de wand natuurlijk hoger dan voor plafonds. De drie kilo gaan ze in ieder geval ver te boven.

  Zwakste punt is dan nog eerder de bevestiging van de gipsplaat, maar als je de raggels nog kunt vinden zou je er nog een paar extra gipsplaatschroeven achteraan kunnen jagen. Probeer de last ook over 2 platen te verdelen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu