Eerst egaliseren of eerst frezen?

330

  • #1
Ik wil in mijn nieuwbouwwoning vloerverwarming nemen als hoofdverwarming, dit middels het infrezen in de cementdekvloer. Helaas heeft de vloer nogal wat oneffenheden, dus wil ik ook gelijk laten egaliseren. Maar dan hoor ik van de een die zegt je moet eerst egaliseren voordat de sleuven worden ingefrezen en de ander zegt dat je na het infrezen pas moet gaan egaliseren. Bij de een zullen de sleuven gedicht moeten worden door meer gebruik van flexlijm en de ander worden ze gelijk gedicht door de egaline.

Wat is nou beter voor of erna egaliseren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Jammer van het werk en het materiaal om eerst te gaan egaliseren.
Met een egaliseermiddel lopen de sleuven van de verwarming mooi vol, dit is beter voor de warmteoverdracht.
Dus eerst frezen, leidingen leggen en dan egaliseren.
 

330

  • #3
Als het beter is voor de warmteoverdracht, waarom zeggen sommigen juist dat je voor het infrezen moet doen?

Dit heb ik o.a. gevonden bij een vloerverwarmingbedrijf:
De vloer kent geen werking doordat de zaagsleuven werken als dilatatievoegen. Als u wilt egaliseren kunt u dit beter doen voor het infrezen, dit bespaart egaline en u behoudt het voordeel van de dilatatievoegen.
En nog talloze meningen, adviezen op internet over voor en na het frezen gaan egaliseren.
 

Fiesiekus

  • #4
Neem aan dat je na het leggen de sleuven weer dicht wilt maken. Dat is dus ook een vorm van egaliseren.

Met enige elementaire verstandelijke vermogens is het dus na te gaan dat vooraf egaliseren i.d.d. zonde van het werk is, na het leggen moet je opnieuw gaan egaliseren/afwerken. Doe dat dan in één keer, achteraf.
 

330

  • #5
Dat dacht ik dus ook om het achteraf te doen. Er komen tegels erop, ik weet de werking/gevolgen niet om de sleuven te dichten met flexlijm of met egaline. Plus de tegenstrijdige adviezen, vandaar dat ik twijfel.
 

330

  • #6
Trouwens helpt egaline in de sleuven tegen kans op scheuren op de tegels naar verloop van tijd en feit dat het ook als hoofdverwarming wordt gebruikt? Je hoort daar verschillende verhalen over mbt infrezen van vloerverwarming. Ik heb nu best wel spijt dat ik vanuit de bouw toen niet had gekozen om de dekvloer weg te laten. Maar dan 'dreigen' ze weer met het vervallen van de garantie e.d.
 

Fiesiekus

  • #7
Daarvoor zit er een temperatuursbegrenzer op de verdeler.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu