Een nieuw dubbel glas raam beslaat van binnen

Timoklust

 • #1
Beste klussers

Een raam besltaat in mijn slaapkamer steeds en ik ben op zoek naar de reden en de oplossing, wat denken jullie?

Situatie

Ik heb begin dit jaar het glas in mijn ramen laten vervangen (dubbel glas nu) in mijn slaapkamer, omdat ze lek waren en mede daardoor de ramen vanuit binnen besloegen wat niet erg handig was met onze houten kozijnen.

Nu merk ik helaas dat een van de 6 ramen nog steeds beslaat als het koud is buiten, terwijl dat bij de rest niet het geval is. We hebben een ventilatierooster en we ventileren volgensmij voldoende (dit heb ik ook gemeten met een relatieve luchtvochtigheid die max 50-60% wordt). Ik heb gemerkt dat of ik het ventilatierooster open houd (zoals eigenlijk altijd) of dicht doe, dat het raam in beide gevallen beslaat. Enige moment dat raam niet beslaat is als ik het raam zelf open doe.

Nu ben ik in conclaaf met de glaszetter waardoor het kan komen, wat denken jullie? Ik denk niet dat dit ene raam lek is (doordat ik geen vocht het tussen het glas zie), komt, want dan zouden de andere ramen vergelijkbaar beslaan, terwijl het vocht percentage ook niet heel hoog is.
Wat denk jullie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Wat moet ik me voorstellen van dubbelglas beslaat. Het volledig oppervlak is beslagen er is niet door heen te kijken of alleen op de randen van het glas druppels water?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #3
Weet je zeker dat het binnen beslaat? Het moderne HR++ glas beslaat vaak juist aan de buitenkant. Dat komt door de goede isolatie.

Kan heel vervelend zijn maar je doet er niets aan...
 

Timoklust

 • #4
Hoi Kees en wgb,

Bijgevoegd 2 foto's ter verduidelijking; een van de overall situatie, de ander van het raam in de ochtend.

Zoals je ziet is het dus wat meer dan enkel wat vocht aan de randen. Dit gebeurd ook bij mijn andere ramen in mijn slaapkamer bij een koude nacht.

Tevens weet ik zeer zeker dat het aan de binnenkant is.

Hebben jullie een idee wat het kan zijn? Of moet ik de glaszetter vragen om toch echt langs te komen?


 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #5
Wat voor glas zit er in de draairamen en in het bovenlicht? Glas zal wel 4 & 5 zijn maar met welke spouw? Is de muur ook geïsoleerd?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
Zeker alleen als de gordijnen dicht zijn.

als je dikke gordijnen hebt en een relatief vochtig huis is het goed mogelijk dat de temperatuur van het glas ook binnen onder het douwpunt komt.

beter ventileren scheelt een stuk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
De temperatuur in de kamers waar de ramen beslaan is?
 

Timoklust

 • #8
Beste mede klusssers:

Wat antwoordem op de vragen:
- het is er n oud huis, dus geen spouwmuur/ geen geisoleerde muur
- alle ramen zijn dubbelglas en max 1 jaar oud
-gordijnen zijn niet echt dik en hoe verklaard dit dat maar 1 raam beslaat.

Wat betreft ventileren: tuurlijk dat helpt, maar dat verklaard toch niet dat enkel 1 raam enorm beslaat en de rest niet?
 

Timoklust

 • #9
Overigens wat betreft temperatuur, zal meestal rond 15 graden zijn momenteel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
En is het momenteel beslagen?
Ik gebruik vaak deze site.
Voer ik de getallen in die jij vermeld 60% en 15 gr zou het glas aan de binnenzijde toen de foto werd gemaakt 7.3 graden moeten zijn.
Zou dat kunnen? Was het zo koud?
Ventileren helpt alleen als die ruimte een hogere luchtvochtigheid heeft. Ventileer je ruim met buitenlucht haal je alleen kou naar binnen.
Dat andere raam is ook beslagen wel in mindere mate maar dat zie je wel meer. Condens ja nee op het glas is zeer kritisch.
 

Timoklust

 • #11
Hoi Wgb,

Dankjewel voor de info en de tool. Vooral met de tool is de impact me meteen stuk duidelijker.

- Ik heb geen idee hoe koud raam was. Ik heb het idee dat het ene raam (wat meer beslaat) wel kouder is dan de andere.

- Gebeurt het echt dat het verschil tussen 2 identieke ramen zo groot is qua beslaan (want de andere ramen beslaan heel lichtjes in de hoek, de ander is compleet doorweekt)? Juist met de tool denk ik, zelfde factoren voor de verschillende ramen, dus een raam zal misschien niet helemaal goed isoleren met als gevolg de beslagen ramen? Zou dat niet kunnen/ logischer zijn? Vooral omdat het houten kozijnen zijn, vrees ik voor de kozijnen van dit ene raam op de lange termijn...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Voor dit soort zaken is het meten is weten. Helaas.

Het verschil in wel of geen condens is zeer klein. Voor de tigste keer. Kijk naar de spiegel in de douche. Van onder beslagen van boven zicht. Hoe groot of klein zouden de verschillen zijn. De temperatuur van de spiegel, die van de ruimte en de luchtvochtigheid aldaar.

Of er is een niet merkbare luchtstroom door die ruimte welke meer langs dat raam stroomd en dat zou ook voor de buitenkant kunnen gelden.
En is het momenteel beslagen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #13
Er zou ook net iets meer koude lucht langs dit openslaande raam kunnen tochten en dan zorgt dat ervoor dat het het koudste oppervlak van de omgeving is.

Remedie: het ontstaan van vocht van binnenuit zo veel mogelijk voorkomen.
Als er vocht ontstaat door koken, douchen of wassen zorgen voor voldoende ventilatie.
 

Timoklust

 • #14
Hoi Frank en wgb,

Dank voor jullie tijd en antwoorden. Denk dat ik echt de temperatuur van de ramen moet gaan meten, of laten meten als het koud is met de gordijnen open, zo weet ik of het aan de isolerende werking van het glas ligt (waardoor raam kouder is en eerder beslaat) of dat het toch iets anders is (luchtstromen of wat dan ook).

@wgb: ramen zijn nu niet beslagen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #15
Het leg niet aan het glas.

als dat lek is ontstaat er zichtbaar vocht in de luchtspouw
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #16
Komt dit alleen voor op de ruiten van de ramen met een spanjoletsluiting ? Heeft u gecontroleerd of dat raam ook goed sluit en er geen koude luchtstroom langs gaat als het dicht zit?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu