Een droge schuur

G. Bouwer

  • #1
Goedemorgen,

Ik ga mijn schuurtje uitbouwen tot ca. 25m2 (gemetseld; plat dak) zodat ik meer ruimte heb om te klussen. Het is vooral belangrijk dat de schuur het jaar door droog blijft, voor het behoud van de spullen die er staan. De temperatuur is minder belangrijk. Want na een week of 2 niet klussen in de winter, zal het er stervenskoud zijn, met of zonder temperatuur-isolatie, lijkt mij.

Vraag:
Wat moet ik doen om vooral een droge schuur te krijgen? Dus qua muren, vloer en plafond?

Zelf denk ik voor de muren aan een (lucht)spouw vast te zitten, maar dat kost me dan wel zo'n 3m2 en dat vind ik best veel op een oppervlakte van 25m2. Daarom ben ik benieuwd naar uw ideeën hierover.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij is de juiste oplossing ervoor zorgen dat de temperatuur binnen in de schuur zo veel mogelijk gelijk blijft als die van buiten.
Ik heb het idee dat een schuur van hout droger is als die van steen. Dit zou kunnen komen omdat hout de temperatuur niet zo lang vasthoud als steen. Hout heeft minder massa, de temperatuur van het hout past zich sneller aan.
Zijn de stenen muren koud en de temperatuur gaat omhoog zal er in of op de muren lucht condenseren de muren worden vochtig.
Dit wordt veroorzaakt omdat de muren wat langer koud blijven, het gelijk komen met de temperatuur van buiten duurt langer. Het vocht moet ook weer opdrogen.
Het proces van iemand met een bril die van buiten een warme ruimte in komt.
Het zelfde gebeurd met je gereedschap of alles wat koud is. Is het iets poreus zie je het niet op metalen,
niet poreus, ontstaat iets van condens.
Eigenlijk zou je zodra de temperatuur wisselt, alleen als het buiten van koud naar warm gaat, iets van je schuur open moeten zetten zodat de temperatuur binnen zo snel gelijk aan die van buiten komt.
De persoon met de bril zet hem af en wappert deze even.

Met andere worden een heel goede ventilatie creeren.

Of een heel goede geisoleerde schuur bouwen met een kleine zuinige verwarming.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu