Duo Touch schakelaar werkt niet goed

Jasper1978

  • #1
Hallo, ik heb zo een duo touch schakelaar gekocht waarbij je met touch 2 led lichtpunten kan bedienen. Hiervoor met gewone gloeilampen en normale schakelaar werkte het prima. Er zit 1 bruine draad en 2 zwarte bij de schakelaar. Bruin heb ik op L aangesloten en de twee zwartw op L1 en L2. L1 werkt prima. Zijn plafond spotjes en gaan met de touch goed aan en uit en dimbaar. De andere gaat naar wen lamp in een kast. Deze schakelt niet goed aan en uit of flikkert erg. Iemand een idee hoe dit op te lossen?

F2119635-658F-415F-A038-6A3A6834D91D.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is altijd heel lastig om tbv. LEDverlichting de juiste dimmers te verkrijgen. Er bestaan namelijk fase-aansnijdings en fase-afsnijdingsdimmers. De ene LED-lamp laat zich met fase-aansnijding lekker regelen, de andere alleen met fase-afsnijding. En sommige modellen laten zich met beide methodes regelen.

Daarbij komt dat de dimmer een bepaalde minimum last moet hebben. Heb je een dimmer voor bijv. min. 10 W en de lamp is 4 W, dan werkt de dimmer niet of niet goed.

Vanzelfsprekend is de eerste voorwaarde dat de LEDlamp dimbaar is, maar daar zul je vast wel aan gedacht hebben.

Er bestaan dimmers, die je in kunt stellen op fase-aansnijding of fase-afsnijding, meestal dmv. een klein schakelaartje op de dimmer. Je zou kunnen kijken of deze dimmer dat heeft en zoja, of wijziging verbetering brengt.

En anders zou je voor de specialisten hier exact kunnen vermelden welk merk en type touchdimmer en welke led-lampen je hebt gebruikt (degene die niet goed werken).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Als Kees zijn uitleg je niet verder helpt, vermeld dan inderdaad even in iets meer detail wat je nu gekocht hebt....
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Tja, daar kunnen we dus helemaal niks mee. Op de site staat 0 info vermeld behalve "Spanning: 1A".

Sowieso moet je veel van dat spul van Ali niet in je huis willen hebben zitten. CE tekens zijn daar vaak niet eens aanwezig of ze zijn nep.

Ik kan je enkel adviseren om bij een Nederlandse leverancier iets veiligs en kwalitatief goeds te kopen. Goedkoop blijft, zeker bij elektra, toch vaak duurkoop....
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Zet bij de slecht werkende LED lamp eens een gloeilamp parallel. Wanneer de LED lamp dan wel goed werkt is de belasting van één LED lamp voor de dimmer mogelijk te weinig.

Of mogelijk heeft in dat geval jouw dimmer en ander probleem met LED. Volgens het schema in de foto, is er geen blauwe nul draad direct op aangesloten. Om het touch gedeelte te laten werken is een klein beetje stroom nodig dat de dimmer afsnoept als lekstroom door de aangesloten lampen. Bij een gloeilamp is dat niet erg, die worden door die lekstroom een paar graden warmer maar worden niet zo warm dat er een zichtbare gloed van de gloeidraad afkomt (vanaf ongeveer 800 graden wordt dat zichtbaar voor het menselijke oog). Maar bij een LED zie je afhankelijk van het type ofwel een continue zachte gloed in het donker, of een flikkering.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu