Duimen inmetselen

Plomp

  • #1



Beste forumleden,

Ik heb een oude gietijzer hek gekocht (+- 100 kg per hekdeel) waarvan de duimen zijn afgesneden met een slijptol.

Vergelijkbare duimen (die ingemsteld moeten worden) zijn niet te verkrijgen. Deze zullen dan met de hand gemaakt moeten worden wat behoorlijk prijzig gaat zijn. Mijn vraag is: kan ik 4 van deze duimen (die ingemetseld gaan worden) gebruiken?

Ik heb al een fundering van gewaoed beton gelegd voor de te metselen zuilen (en deze funderingen met elkaar verbonden). De gemtselde zuilen zullen ook worden volgestort met beton (gewapend). Is deze oplossing met 4 ingemetselde klauwduimen sterk genoeg denken jullie
 

Plomp

  • #2
Oh pardon: deze klauwduimen wil ik gebruiken
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Als het de juiste maat is wel.
Duim trek je er niet zomaar uit.
 

Plomp

  • #4
Bedankt voor je snelle antwoord Rola.

De maat is wel een dingetje. De lengte van de pin van de klauwduim is minder dan 5 cm. En dat is tekort om door beide gaten heen te kunnen (afstand tussen de 2 gaten is meer dan 4 cm). Hij gaat dus alleen door de het onderste gat heen. Is dit een groot probleem denk je?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Ja.
Je kan er een buisje tussen lassen van de juiste maat, of een stukje van een aanlas geheng. Dat lijkt op wat er nu ook tussen zit.
 

Plomp

  • #6
Ah mijn overbuurman kan lassen. Bedankt voor de tip!

Nog even ter bevestiging. De klauwduim is 20 cm lang. Hij moet ongeveer 5 cm uitsteken aan de pinkant (zodat het hek kan draaien), de steen die ik ga gebruiken is 10 cm breed. Dus dan is er 5 cm over van de klauwduim die straks in het (gewapend) beton van de zuil vastzit. Per hekdeel gebruik ik 2 klauwduimen (boven en onder) en een hekdeel weegt ongeveer 100 kg. Dat gaat het geheel goed kunnen dragen verwacht je?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Vaak steekt zo'n duim niet zover uit, het draaipunt ligt in de muur. De bovenliggende steen wordt schuin ingekort.
 

Plomp

  • #8
Wat bedoel je met dat de bovenliggende steen schuin wordt ingekort?

Mijn idee was dat ik de klauwduim in de voeg onder een steen plaats en dat het uiteinde (van de y-vorm) in het gestorte beton vast komt te zitten. Dan hoef je de steen erboven toch niet schuin in te korten?

Oh, misschien ter info: ik ga de kolom/zuil halfsteens metselen. Er steken al wapeningsijzers omhoog uit het fundament van de zuilen/kolommen. Daar ga ik omheen metselen. Als de kolom (l & b = 43 cm) dan halfsteens gemesteld is, ga ik de holte in de kolom van 23 cm (43 cm - (2 x 10 cm breete steen)) volstorten met beton. Dan zou 5 cm van de klauwduim in het beton vast zitten.

Is dit de/een juiste manier?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Kan je een horizontale doorsnede tekenen met daarin de positie van de duim?
 

Plomp

  • #10
Zoals dit:

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Duidelijk.
Die 5cm moet je nameten aan de poort, misschien kan dat minder
Poort aan twee duimen moet kunnen, ze moeten wel goed in één lijn staan.
 

Plomp

  • #12
Dit is een plaatje van de fundering die ik gemaakt heb. Donkergrijs is beton. Lichtgrijs is baksteen (21x10x5). In het midden van de zuilen steken er 5 wapeningsijzer omhoog.
 

Plomp

  • #13
Misschien kan ik er aan de pinkant 4 cm van maken (fundering met wapeningsijzer die omhoog steken staat al), zodat er 6 cm over blijft voor in het beton.

Alles loodrecht en op elkaar uitgelijnd (zodat beide hekken kaarsrecht en op dezelfde hoogte staan) wordt inderdaad heel belangrijk.

Maar jij denkt dat het geheel dan sterk genoeg is?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Als je penanten goed gemetseld worden: ja.
Ik vind de poeren wel aan de kleine kant.
 

Plomp

  • #15
Toch niet te klein hoop ik (de poeren)?

En een klauwduim plaats ik in de voeg onder een steen (dus als de klauwduim 0.5 cm hoog is en de de voeg 1 cm dan 0.25 cm mortel onder en boven de klauwduim)?
 

Plomp

  • #16
De poeren zijn overigens ook 60 cm diep (dus eigenlijk zijn de 2 poeren een kubus van 60 cm), met wapeningsijzer erin. En die poeren zijn met elkaar verbonden door een funderingsgleuf met wapeningsijzers erin die ik omgebogen heb zodat ze in de kolommen omhoog steken. Verder wil de poeren nog een stukje ingraven. Ik hoop dat dat volstaat.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
Gerelateerde onderwerpen
Inslagduimen monteren

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu