Driestanden schakelaar (0-1-2-3) op itho eco-fan2

Reno

  • #1
Hallo,

Ik heb een Itho Eco fan2 2p hierop wil ik een 3 standenschakelaar met 0 zetten. Ik wil hem dus uit kunnen zetten. Hij staat namelijk alleen op de badkamer.

Kan iemand mij vertellen hoe ik deze moet aansluiten?


Op mijn schakelaar staan:
L1
1
2
3
 

Kaajee

  • #2
Je zult dan waarschijnlijk wel 1 van de 3 standen 'op moeten geven' (laagstand, middenstand of hoogstand), die is dan niet meer beschikbaar.
Welke heeft je voorkeur? Welke mag weg?

Je kunt er (wellicht) ook voor kiezen om een extra schakelaar erbij te plaatsen die gewoon de stroomtoevoer naar de ECO-fan compleet afsluit.
 

Reno

  • #3
Oke, ik ga voor de middenstand.

Liever geen extra schakelaar. Ik heb de vier standenschakelaar al in huis.
 

Ronald42

  • #4
Dit is niet te maken. Kan ongetwijfeld via een erg omslachtige omweg maar simpel zal het dan niet zijn. De box heeft namelijk een fase nodig op stand 1 om op 2/3 te kunnen draaien. De kans dat deze fase via de 3 standen schakelaar loopt is erg klein. Er zijn overgens plenty redenen om de motor altijd te laten draaien waaronder het simpele feit dat de motor minimaal 2x zo'n lange levensduur heeft, het verbruik is minimaal en het houd je badkamer lekker droog. Er kan 1 reden zijn om toch een 0 stand te creëren dat zou het geluid kunnen zijn echter de ITHO is vrijwel geruisloos.
 

Michiel_H

  • #5
Ik wilde dit zelf ook (alleen omdat ik de vier-standen schakelaar al had liggen), maar kwam er met normaal materiaal niet uit. Volgens mij gaat het alleen met een toevoeging van een relais.
 

Kaajee

  • #6
Als ik naar het schema kijk zie ik wellicht toch wel mogelijkheden:



Als je nou L1 niet zou aansluiten, dan mis je de permanente laagstand en in stand 1 doet de schakelaar niets, dus dat is dan de uitstand. Of zie ik iets over het hoofd hier?
 

Lichtpunt

  • #7
Vlgs. mij is L1 op de motor altijd nodig en door het bijschakelen van weerstanden via L2 of L3 veranderd de motor snelheid
 

Kaajee

  • #8
Met dat tweede ben ik het sowieso eens...... :D
Maar wat zou er gebeuren als je dus L1 gewoon niet aansluit? In stand (L)2 krijgt de motor dan pas stroom, zou ie dan helemaal niet gaan draaien?
Of dan pas in de laagstand?
 

Lichtpunt

  • #9
Dan doet ie nie veel meer
 

Kaajee

  • #10
Ok, ik ken dat ding niet.

En als je dan L1 en L2 'samenvoegt' Dus geen 'permanente stroom' van L1 maar pas in stand 2 en dan gaat ie dus meteen naar de middenstand (en mis je dus de laagstand). Of hij nou permanent stroom krijgt of dat die permanente stroom (L1) er pas bijkomt als de schakelaar in stand 2 staat, zou niets uit moeten maken, toch?
 

Lichtpunt

  • #11
Lijkt mij dat L1 ook nodig is voor standje 3.
Als je de fase alleen op L1 en L2 schakelt via stand 2 schakelaar, verander je vlgs. mij de schakelaar in een aan/uit met 1 snelheid.
 

Kaajee

  • #12
Da's ook weer waar. Nou ja, dan heeft TS wel wat hij wil........ :D
Reno schreef:
Hallo,
.........Ik wil hem dus uit kunnen zetten..........
 

Reno

  • #13
Oke, maar hoe wordt het aansluit schema dan?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Met een dubbele wisselschakelaar is het wel te realiseren:

 

Reno

  • #15
Sxnder,

Is een "dubbele wisselschakelaar" een "3 standenschakelaar met 0"?
 

Ronald42

  • #16
Nee dat is het niet nog even voor alle duidelijkheid.

Stand 1 laag (L1)

Stand 2 midden (L1+L2)

Stand 3 hoog (L1+L3)

Op L1 moet altijd spanning komen. Bij oudere types was dit niet het geval maar ja dan werden ze nog al eens uitgezet met alle gevolgen van dien.
 

Kaajee

  • #17
Maar wat zijn dan alle gevolgen van dien?
Mag dat ding niet uitstaan?

Want ook in jouw uitleg blijf ik bij mijn optie:
Als je L1 niet aansluit op de ventilator, dan is stand 1 uit; doet ie niets
L1 komt er dan tegelijk met L2 bij als je de schakelaar in stand 2 zet is dan dus de 'middenstand'.

In stand 3 zorg je dat L1 en L3 geschakeld worden, dat is dan de 'hoogstand'.

In mijn schets de rode lijnen, de lange L (direct) naar L1 is dus dan niet aangesloten.



L1 krijgt nu gewoon stroom (net als in originele aansluiting) maar alleen tegelijk met L2 en ook in hoogstand krijgt ie net als origineel gewoon via L1 en L3 stroom.

Of........
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Er worden hier wel vaker suggesties gedaan die misschien niet geheel in het ideaalbeeld van TS passen, doe ermee wat je wilt. Natuurlijk kun je zoals Kaajee suggereert op één of twee standen alle fases aansluiten. Dan is het dus of uit of stand 3. Veel meer opties zijn er niet mi.
 

Ronald42

  • #19
Mogelijke gevolgen

Meer vocht in huis - Meer stookkosten want vochtig huis stook moeilijker warm

Snellere slijtage van ventilatie motor

Schimmel in badkamer

Gezondheids klacht als gevolg van schimmel en vocht


Indien u (want bij u is het alleen de badkamer) de badkamer voldoende ventileert (Lees raam openzet) zal het niet zo'n probleem zijn maar ik ben in huizen geweest met zwarte plafonds en als je dan de ventilator weer aansloot konden ze je wel schieten want zo'n ding verbruikt stroom en maakt dus kosten. nee dan liever een bedompt en beschimmeld huis. Pas dus gewoon op en bedenk goed, het hoeft geen probleem te zijn of te worden maar het kan grote(re) gevolgen hebben.
 

Michiel_H

  • #20
Kaajee schreef:
In de schets krijgen L1, L2 en L3 alle drie tegelijk stroom als je op stand 2 of 3 schakelt. Ik vermoed dat de motor dan kapot gaat. Dat is alleen te verhelpen, zoals al eerder aangegeven, met een relais. De vraag is of je dat wil, stand 1 verbruikt bij de Itho-unit vrijwel niks... Dus waarom uit zetten met een duur relais?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu