Dragend knieschot

Pipilangkous

  • #1
Bij mijn woning is het knieschot dragend.
Nu zat hier een houten paneel voor die ik wil verwijderen omdat ik hier kastjes wil maken.

bij het demonteren lijkt het erop dat het paneel als een soort verbinding fungeert tussen het raamwerk en de schuine balk aan de kap.

zodra ik overal het paneel verwijder lijkt het erop dat enkel nog maar de schuine balk schuin rust op het raamwerk en verder niet vast zit.

kan iemand mij hier meer over vertellen of dit een probleem is het dat ik beter het witte paneel kan laten zitten?

CE94CA2A-9B84-40ED-90E9-617446001846.jpeg 14938EF7-693E-4E4C-89C4-825DDE575E34.jpeg 69ADA9A3-FA00-4CE0-9540-0C2AAB9FF1A2.jpeg
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
De panelen maken onderdeel uit van de constructie. Die kun je niet zonder meer verwijderen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zou er nette panelen / kastdeurtjes tegenaan maken. Het frame heb je dan al....
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Dan zal de constructie aangepast moeten worden. Zoals al gezegd, maken de panelen onderdeel uit van de constructie. Daar kunnen niet zomaar gaten in gezaagd worden.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
@Mn22 Oke had ik niet goed begrepen, de TS heeft de gaten er kennelijk zelf in gezaagd. Dan moet de constructie inderdaad weer hersteld of aangepast worden.
 

Pipilangkous

  • #6
Goedemiddag,

had inmiddels even contact gehad met de aannemer die het huis heeft gebouwd en die heeft me verteld dat de schuine balk enkel voor de druk van het dak is.

de panelen kunnen dus prima verwijderd worden.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
De schuine balk draagt de kap, en steunt af op de verticale balkjes.
De balkjes worden in dwarsrichting geschoord door de platen. Als iedereen in het blok de platen weg zou halen, zou het tricky kunnen worden...

Als je het netjes wilt maken, zorg dan dat je met een kopieerfrees in de bovenfrees de randen van de panelen rechtmaakt, gelijk aan de balkjes.
 

Campo

  • #8
Ik zou mij er niet al teveel zorgen om maken. Het frame laten staan en het aanzicht betimmeren waarbij je bepaalde panelen simpel kan verwijderen om de ruimte achter de knieschotten te gebruiken voor opslag.

Als je kijkt naar de 1e foto zie je dat de balk die tegen het dak aan zit maar amper steunt op de horizontale balk van het frame. Daarnaast lijkt het mij om 40x70 balken te gaan wat voornamelijk wordt gebruik voor raamwerken zoals nu is gebruikt. Geen draag constructies. Ook zie je dat het raam werk tussen de wanden is geplaatst en geen oplegging heeft. Kan het helaas maar van 1 kant zien, maar durf met zekerheid te zeggen dat het ook aan de andere kant tegen de wand is geplaatst zonder oplegging.

Als iedereen in het blok de platen zou verwijderen gebeurt er niks. Het is namelijk geen dragende constructie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
@Campo: Je bent blijkbaar niet bekend met termen als schijfwerking... Even een stuk tekst van de vereniging van houtconstructeurs:

Ondersteuning door knieschot.

Een knieschot is een tussensteunpunt voor het sporendak. Dit knieschot is soms noodzakelijk in verband met de onvoldoende sterkte van de sporen. Ook zorgt het voor een betere spreiding van de dakbelasting op de ondersteunende vloerconstructie. Doordat door de steeds dikkere isolatie ook de spoorafmetingen groter worden, is vaak geen knieschot meer nodig en rust het complete dakgewicht op de rand van de vloerconstructie.

Het knieschot staat op de verdiepingsvloer en bestaat uit een onder- en een boven-regel met daartussen verticale stijlen. Tegen dit stijl- en regel-werk is een plaat van houtachtig materiaal bevestigd. Een gedeelte van dit plaatmateriaal kan worden verwijderd, zodat de ruimte achter het knieschot bereikbaar is als bergruimte.

Het knieschot is op de vloer bevestigd met stripankers tegen verschuiven. Ter plaatse van de stijlen wordt de aansluiting op de vloer opgevuld of onderkauwd om de krachtsafdracht mogelijk te maken. Vanwege het extra gewicht op de vloer moet de vloer hierop zijn gedimensioneerd. Bij houten vloeren worden extra balken aangebracht. Bij kanaalplaatvloeren is de wapening aangepast. Aan de bovenzijde rust het dakelement op het knieschot. Omdat het dakvlak schuin loopt, treden in het aansluitvlak drukkrachten en afschuifkrachten op. De drukkrachten worden overgedragen door contactdruk. De elementen moeten passend aansluiten.

De afschuifkrachten worden overgedragen door een extra houten regel tegen de onderzijde van het dakvlak. Deze regel wordt door middel van schroeven bevestigd aan de sporen. De regel wordt vaak aangebracht in een voeg tussen de onderplaten om een betere krachtspreiding te verkrijgen. Soms wordt een speciaal stalen Z-profiel aangebracht in de voeg tussen de onderplaten. Het spreekt vanzelf dat het knieschot nooit mag worden verwijderd. Dan bezwijkt namelijk het dak.
 
  • Informatief
Waarderingen: Campo

Campo

  • #10
@Walker je hebt gelijk. Dan is dit idd een dragende constructie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu