Draagmuur plaatsen en dak veranderingen. Waar/hoe beginnen?

Natasja1981

  • #1
Wij hebben een eengezinswoning met een enorme zolder. Hier zouden we in de toekomst graag een dakkapel aan de achterzijde zetten en aan de voorkant de muur een etage op laten metselen om zo de nok te verhogen om zo een extra verdieping/ slaapkamer te realiseren.

Nu mijn vraag: Is het verstandig om nu een muurtje te plaatsen, die nu aan de zijkanten een schuine zijde krijgen? Later zou dit dan weer recht gemaakt moeten worden (als we gaan verbouwen, maar dit kan nog wel even duren). Bovendien willen we graag boven die ruimte een extra kamer maken in de nok. Het muurtje moet dus zo zijn gebouwd dat het de draagkracht heeft om daarboven balken neer te leggen, zodat er een plafond/vloer komt. Hoe doe ik dit?

Mijn tweede vraag is: We hebben een prefab dak. Is het dan verstandig om eerst een dakkapel neer te zetten? Of moet het gehele dak vervangen worden als we de nok gaan verhogen? Het huis is 1,5 jaar oud, dus het dak is nog vrijwel nieuw. Het zou namelijk zonde zijn om nu een dakkapel neer te zetten, die er bij een nokverhoging weer af zou gaan, omdat het complete dak dan vervangen moet worden. Hoe zit dit?
 

Fiesiekus

  • #2
Om mee te beginnen: hoe zit e.e.a. qua vergunningen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Als alles op zolder later toch weer veranderd is het wellicht makkelijk nu een simpel, niet dragende wand te plaatsen. Veranderingen aan het dak/draagconstructie lijken me trouwens niet direct een DHZ klus. Praat hierover eerst eens met de gemeente en daarna met een architect/bouwkundige.
 

Natasja1981

  • #4
Er zijn hier meerdere huizen met een nokverhoging en aan de achterkant een dakkapel. Het kan en mag dus wel. Een vergunning hebben we nog niet anagevraagd, omdat deze maar 6 maanden geldig is en we misschien over 5 jaar of later pas kunnen verbouwen (we moeten eerst sparen). We hebben nu de kasten op zolder staan, zodat er toch een verdeling is in 2 slaapkamers, maar dit is niet erg practisch met jonge kinderen, die nu zo iets naar de trap schuiven en er dan op kunnen klimmen. Ik vind de situatie nu nogal gevaarlijk. Daarom willen we graag muren plaatsen, zodat de kamers echt kamers worden er er ook deuren in gezet kunnen worden (kunnen ze de overloop niet meer op).
Bovendien zou de nok nu gebruikt kunnen worden als opslagplaats. En zouden de muren ook bij een dakkapel en nokverhoging op dezelfde plaats blijven staan. Het enige punt is of dit nu wel of niet kan als draagmuur voor een vliering. Nu heeft 1 kamer ook geen raam, dus vandaar ook de dakkapel die er op zou moeten. Een raam kan ook wel, maar het scheelt hele erg veel ruimte als er een dakkapel op gezet zou worden.
Het liefst zouden we nu al voor de nokverhoging gaan en de dakkapel, maar helaas laat ons budget dit niet toe. Dit is ook iets dat we moeten laten doen. Muurtjes plaatsen en een vliering aanleggen zouden we zelf kunnen, net als de verlichting en stopcontacten. Dit scheelt dan al erg veel geld voor ons en is toch noodzakelijk.
Wat ik graag zou willen weten is of het slim is om er nu een dakkapel op te zetten. Ik moet dus eigenlijk weten of je bij een nokverhoging het gehele dak zou moeten laten vervangen als het een prefab dak betreft. Zo niet dan is het plaatsen van een dakkapel natuurlijk geen probleem en zouden we eerst een dakkapel neer kunnen zetten en dan de muurtjes. Anders eerst alleen muurtjes.
Nu de vraag over de muurtjes, hoe doe je dat als het een draagmuur moet zijn? Alle blokken met elkaar verzinken? Of om de 3 lagen? En hoe zit het met de deuren? Plaats je deze eerst? En begin je met een metalen strip op de vloer of juist niet?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ok duidelijk je wilt de verbouwing dus eigenlijk in fase uitvoeren. Nu eerst de muren en de dakkapel, later de nok verhogen. Om te weten in hoeverre de muren dragend moeten zijn en geconstrueerd moeten worden, moet dus eerst het uiteindelijke ontwerp bekend zijn. Begin dus eerst eens dit met een bouwkundige/architect te overleggen. Hetzelfde geldt voor de dakkapel. De situatie is via een forum niet in te schatten. Het is dus niet te zeggen of dit bij een nokverhoging kan blijven zitten. Praat ook eens met de buren die blijkbaar met hetzelfde bijltje gehakt hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu