Draagbalk berekenen

ArjanH78

  • #1
Hallo klussers,

Ik ben weer met een klusje begonnen waarbij ik graag wat adviezen zou willen hebben. De vraag in deze is, wat voor draagbalk heb ik nodig als ik een draagmuur verwijder om een doorgang te creëren;

situatie;

twee-onder-1-kap-woning
Wij willen een doorgang creëren van onze woonkamer naar de keuken. Het betreft hier een draagmuur en er zal een draagbalk geplaatst moeten worden.

Het betreft een woning van 1951 geheel opgebouwd uit rode keiharde gebakken stenen. De draagmuur zelf is tot op de fundering opgemetseld uit deze stenen.

Nu willen we een doorgang creëren van 2,50 meter.
We willen een stukje muur (+/- 30 cm) boven de draagbalk laten zitten. (dit gezien er nieuwe gipsplafonds geplaatst zijn in w-kamer en keuken en we deze niet willen slopen)


doorbraak afmetingen: 2500mm
muurdikte binnenmuren: 150mm
hoogte doorgang: 2200mm (hier komt de balk nog overheen)

(situatieschets bijgevoegd)


Aan één zijde zal de balk in de muur/spouw komen te liggen en aan de andere zijde zal er een stuk muur blijven staan van meer dan 80 cm. Hier is dus ruimte om de balk in te leggen in de muur.


verdere (mogelijk relevante) kenmerken woning;

Begane grond, houten vloer (rusten de muren niet op uiteraard)
1e verdieping is betonvloer
2e verdieping (zolder) is betonvloer
schuin dak, dakpannen

Hoe de balk geplaatst moet worden kom ik wel uit. De
vraag is, wat voor balk (HE) heb ik minimaal nodig en hoe lang moet deze zijn.

Mochten er aanvullende gegevens nodig zijn hoor ik het graag, ik zal deze zsam aanleveren.


In afwachting van jullie reacties,
Arjan


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Deze vraag is niet op afstand te beantwoorden. Alleen de balk berekenen is bijvoorbeeld niet voldoende. Er moet ook gecontroleerd worden of de fundering de wijziging aan kan, en of de opleggingen voldoende zijn.

Zoek een constructeur. De berekening die hij maakt heb je ook nodig voor de vergunning.
 

ArjanH78

  • #3
Bedankt voor je reactie.

wb. de vergunning; De hele straat heeft nagenoeg al een doorgang gecreëerd in deze muur zoals omschreven.
In principe hoef je dan toch geen vergunning meer aan te vragen? Althans, ik meende dat het zo werkte, wellicht heb ik het fout hoor.

Gezien velen het ook al hebben gedaan zou je mogen aannemen dat in ieder geval de fundering het zou moeten kunnen hebben.

Ik zal de stoute schoenen eens aantrekken en wat buren benaderen hoe zij het hebben gedaan. Wellicht dat ik op deze wijze wat meer info kan vergaren.

Mocht deze informatie toch iets veranderd hebben waardoor een berekening gemaakt kan worden zie ik jullie reacties natuurlijk graag tegemoet.

Bedankt zover.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Tja, er rijden meer mensen te hard, maar dan kan je zelf nog steeds een bekeuring krijgen... Slechte vergelijking, ik weet het :mrgreen:

Je hebt zelf dus een vergunning nodig. Het kan wel zijn dat de buren een berekening hebben, die je kan kopieren. Al mag dat eigenlijk niet ivm auteursrecht.
 

ArjanH78

  • #5
Heb een goed gesprek met de achterburen gehad.

De achterburen hebben een HEB140 balk geplaatst over een lengte van 2,50 meter + een oplegging van 10 cm in de spouw en 15 cm op de andere dragende muur.

Heb inmiddels een HEB140 balk besteld en het zaagbedrijf komt a.s. vrijdag de muur inzagen. Daarna kan het feest beginnen.

Heb 7 schroefstempels besteld, 4 om de muur te dragen en 3 om de balk te dragen na plaatsing. Moet voldoende zijn lijkt me.

Nog tips mbt. de te verrichten werkzaamheden?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu