DPC folie nodig?

BartezzNL

 • #1
Hoi,

In navolging op mijn vorige post ben ik inmiddels zelf aan de slag gegaan met een tuinmuur te metselen. Althans de voorbereidingen daartoe.

Mijn tuin ligt aan het water, en is zo'n 1.20m hoger dan het water niveau. De vorige eigenaar had een rechte muur gebouwd van zo', 8,5m lang van een soort mes en groef betonblokjes (lijken op crack en stack blokken). Deze stonden op betontegels van 50x50x5cm die gewoon op de zwarte grond lagen. Is me alles me gevallen dat dit nog nooit uit zichzelf is omgegaan.

Ik wil deze muur opnieuw opbouwen maar met ruimte voor een zitje. Ongeveer deze vorm;
Code:
<i>
</i>  _________
 |     |
 |     |______
Heb daarvoor afgegraven tot de (keiharde) gele grond. De betontegels in de zandcement daarover heen en daarover nog een laag tegels in verband, gemetseld met betonmat ertussen. Hierop metsel ik een laag mes en groef blokken om net onder het maaiveld uit te komen.

Ik wil een steense muur zonder spouw metselen met de mes en groef blokken op hun kant met spouwankers erin. Hiervoor, in het zicht, komt een tweede muur van gevelstenen. Dmv de spouwankers zijn de muren dan verbonden.

De grond is erg vochtig natuurlijk en nu wees een kennis me erop dat ik DPC folie zou moeten gebruiken. Omdat ik anders vochtvlekken krijg in de gevelstenen.

Op zich een goed idee maar door DPC te gebruiken hecht de muur niet aan de fundering. Ik vraag me af of de boel dan nog wel stevig is en bij het uitzetten van de aarde achter de muur door vorst bijv. niet van de onderste rij mes en groef blokken geduwd wordt?

Mijn vraag is dus of ik in dit geval wel DPC zou moeten gebruiken?

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Waar zou het dpc moeten komen? Kan je een doorsnede tekenen hiervan?
 

BartezzNL

 • #3
Hi,

Bedankt voor het meedenken. Hij had het erover om het door zowel het binnen als het buitenblad te doen, net boven t maaiveld. Om optrekkend vocht te weren. Maar dan 'zweven' beide bladen volgens mij en staat de boel constructief los van het deel onder de dpc.

Omdat het blad aan de aardekant van die betonblokjes is dacht ik dat het daar wel mee zou vallen met optrekken vocht. Misschien dat ik het dan alleen onder het voorste blad van bakstenen hoef te doen. Dit blad wordt vervolgens middels spouwankers aan het blad van betonblokjes bevestigd.

Is dit duidelijk genoeg of zal ik vanavond nog even een tekening ter verduidelijking maken?

Cheers
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu