Doorbreken muur

Guydekort

  • #1
In mijn verbouwing moet ik nog 1 muurtje doorbreken om er een deur(tje) naar de kelder in te maken. Maar ik twijfel

Oorspronkelijk zat de deur naar de kelder elders maar door de nieuwe trap gaat dat niet meer.

Het is een oud steens huis en dit deel is een klein uitbouwtje wat doorloopt naar zolder een soort trap torentje. De uitbouw is ongeveer 60cm ui het huis. Achter dit uitbouwtje zit een aanbouw met platdak



Het groene deel is een doorgang die er nu al zit. Nu zitten er houten balken in als latei, deze ga ik eerst vervangen door staal.

Daarna wil ik in het rode deel een nieuwe doorgang maken voor een smal deurtje naar de kelder. Nu blijft er in het midden maar een klein stukje muur over, te klein naar mijn zin. Er staat namelijk wel 2,5 verdieping aan metselwerk op.

Uiteraard is het door een constructeur berekend, welke ook de lateien heeft bepaalt. Deze geeft hier geen problemen aan. Maar het zit me niet lekker
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je de constructeur niet vertrouwt, zoek dan een ander. Sowieso wordt als het goed is de berekening gecontroleerd door de gemeente, in verband met de vergunning.
 

Guydekort

  • #3
Ik vertrouw de constructeur wel, maar iedereen kan fouten maken. Hij heeft ook de opmerking hierbij geplaast: e.e.a. in het werk bekijken.

Het is maar een kleine interne verbouwing dus in dit geval geen vergunning aangevraagt. Ok, je zou kunnen zeggen dat je iets in de draagconstructie veranderd. Maar het gaat slechts om een deurtje.

De andere, groene, doorgang is er al 90 jaar. daarvan vervang ik de rotte balken (oude lekkage) door stalen hoeklijn.

Maar wat zegt jullie ervaring over eenv poertje van 20x20cm die daar blijft staan?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ik zou toch maar een vergunning aanvragen, voor een constructieve wijziging aan de gevel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Als het overblijvende penantje in verband is gemetseld en nog van goede kwaliteit is kan dit, afhankelijk van de lengte, redelijk wat belasting hebben. Is het van mindere kwaliteit, dan is opnieuw opmetselen een optie. Alternatief een stalen koker kolom onder de latei, of de nieuwe latei zwaarder uitvoeren zodat er geen tussen steunpunt meer nodig is.
 

Guydekort

  • #6
Het is in verband gemetseld, maar wel 90 jaar geleden en tja lastig te stellen wat de kwaliteit van het metselwerk is. In delen van het huis is het goed in andere delen veel minder.

het stukje is ongeveer 2 meter hoog. Eventueel kan ik het stuk wat breder maken richting de groene doorgang, maar waarschijnlijk heb ik daar dan geen fundering onder alleen een dun vloertje.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Een centrisch belaste penant van 210x210x2000 mm³ kan met een steensterkte van 10 N/mm² en een mortelsterkte van 2,5 N/mm² een knikkracht opnemen van +/- 4500 kg. Bij twijfel penant vervangen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
@Rola: Waar baseer je die getallen op? Ben je ter plekke gaan kijken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
@ IJkenhout: Een gemiddelde baksteen haalt minimaal 15 N/mm², mortel van 2,5 N/mm² is ook de ondergrens. Metselwerk van goede kwaliteit (zoals ik al eerder schreef) haalt deze waarde.

En bij twijfel penant vervangen....

Aangezien ik niet weet wat erop staat, de constructeur die het uitgerekend heeft wel, doe ik ook geen uitspraak of dit voldoende draagkracht is.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
En al kan de muur het hebben, wie zegt dat de fundatie voldoende is?

Zonder het gezien te hebben is het koffiedik kijken, en dus volledig zinloos.
 

Guydekort

  • #11
Heren. Volgens mij is een forum als deze een vraagbaak voor zaken waar ik over twijfel. En twijfelen doe je door je ervaring. De opmerking dat je pas kunt oordelen als je het ziet is natuurlijk voor een deel waar, maar niet echt handig op een internet forum :P

Maar jullie zijn welkom om te komen kijken.:mrgreen:

Ik vind dit soort dingen gewoon interresant en wil het graag snappen.

De constructeur komt op een belasting van wat er op dat stukje met de twee doorgangen van 22KN/m. Dan kan ik het niet helemaal meer volgen. Met mijn boeren verstand zeg ik dan dat die 22kN/m als de doorgang een meter breed was op de twee draagpunten word verdeeld: 11KN op het middelste poertje zal dan dat van 2 doorgangen komen (goed de ene is 1,1m en de ander maar 0,65m) dus 22KN. Als dat poertje 4,5KN kan houden lijkt me dat er ergens iets mis gaat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
4500 kg = 45000 N = 45 kN = 4.5 ton
 

Guydekort

  • #13
Ehm... dat was gewoon een domme reken fout
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu