DIY zandstralen

Carl11

  • #1
Ik heb wat staal bij balkon en een overspanning en dat moet een goede verfbeurt hebben. Nu wil ik dit staal eerst goed schoonmaken en dacht aan zandstalen. Bestaat er iets als een kleine unit waarmee dat kan. Iets om te huren en zelf te gebruiken of desnoods iemand die dat in een halve dag voor me doet.

Met dank.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Die iemand zul je hier niet vinden, want volgens de forum regels is het niet toegestaan werk te vragen of aan te bieden.

Of die straal units verhuurd worden, weet ik ook niet.
Maar als u even een paar verhuur bedrijven beld, dan weet u het zo.
 

Carl11

  • #3
Oh sorry ik bedoelde met iemand meer bij welk soort bedrijven je terecht moet. Dat soort bedrijven heb je wel voor bruggen e.d maar ik heb ze nog niet gevonden voor kleine klussen. Het mooiste is natuurlijk een unit die je kan huren voor een dag maar ik heb ze ook nog niet gezien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4

Carl11

  • #5
Maar hoe pak je staal dan aan als stralen niet kan.?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Er zijn 2 mogelijkheden:

Demonteren en naar een straalboer brengen

of

Zelf de roterende staalborstel ter hand nemen en het metaal ontroesten / borstelen. Vervolgens een roestwerend product aanbrengen. Hiervan zijn er legio op internet te vinden, sommige fabrikanten leveren een heel kleurenscala.
 

Kacheltje

  • #7
Carl11 schreef:
Maar hoe pak je staal dan aan als stralen niet kan.?
Stralen kan wel op locatie als je een bedrijf in handen neemt en niet zelf aan de gang gaat bedoelt Jan.
Maar als je goed zoekt kun je ze als particulier gewoon mobiele zandstraalmachines huren.
 

Carl11

  • #8
Losmaken is onmogelijk want het is ingebouwd. Het zal dus wel met een roterende borstel gebeuren.

Ik krijg morgenvroeg een verfwinkel op bezoek die me een verfadvies gaan geven voor het hele huis. Dat verven wil ik in het voorjaar doen. Dat staal wil ik nog voor de winter doen. Als het goed is heeft mijn broer zelfs nog loodmenie staan. Mag niet meer verkocht worden maar opmaken lijkt me geen bezwaar.
 

Carl11

  • #9
Helaas is de menie al op. Morgen eens kijken wat de alternatieven zijn.
 

Swblom

  • #10
Even een insteek vanuit de boten/scheepsbouw hoek:

Er is ook iets in de handel dat beter werkt dan een staalborstel. Google maar eens op "roterende straler", dan kom je bij een rubberen schijf met hardstalen pinnen. Die hameren ook de roest uit de putjes, iets wat mij met een staalborstel niet lukt..

Voor wat betreft loodmenie, als je echt tot op het staal alles schoonmaakt zijn er ook perfecte 2 componenten epoxy produkten in de handel. Wel erg goed opletten dat je pas aan de gang gaat als het buiten warm genoeg is zodat je geen douwpuntproblemen hebt (google is je vriend)

Trouwens, echte loodmenie is volgens mij nog steeds in de handel. Een nederlandse (scheeps)verffabrikant uit Aalsmeer heeft het nog in zijn programma. Vorig jaar kocht ik het en er staat toch echt lood in de ingredienten lijst.
 

EvdL

  • #11
Jan schreef:
Straalstralen op locatie.
Zandstralen mag voor particulieren alleen nog in straalketels, daar hebt u dus niets aan.
Bij een grote supermark keten verkopen ze nu zandstraat setjes die je op een compressor kan aansluiten voor € 14,00 . Ik dacht "altijd handig" dus gelijk meegenomen maar als ik het goed begrijp mag je die dus niet gebruiken :?
 

Jarule

  • #12
Ontroesten met een good old naalden bikhamer gaat ook vrij aardig, wel zeer luidruchtig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
@ EvdL,

kleine setjes met een rubber manchet mogen wel gebruikt worden zolang de manchet tegen het materiaal gedrukt wordt, er komt dan geen rommel vrij, dat wordt opgevangen in het zakje onder het pistool.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #14
Mja, maar die rubbermanchet straalsetjes stralen ter grootte van een postzegel. Wordt een therapeutische bezigheid denk ik. Hopelijk is het geen H-balk :mrgreen:

Is het staal eigenlijk wel roestig? Of zit de verf er gewoon alleen slecht op. Je zegt namelijk 'schoonmaken'.

In ieder geval werkt bij roest zo'n roterende straler inderdaad prima, maar het oppervlakte wordt er wel behoorlijk ruw van.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu