Diverse basis timmermansvraagjes

Hebeentuin

  • #1
Beste lezers,

Regelmatig komen er eenvoudige vragen in mij op die misschien niet super belangrijk zijn maar waar ik wel duidelijkheid of uitleg over zou willen. Ik wil deze vraagjes in deze thread posten.

Wel of niet voorboren: met houtbewerking, Ik zie genoeg mensen nooit voorboren, maar heb wel gelezen dat voorboren de verbinding sterker maakt. Met hardhout moet je voorboren, dikte van de kern van de schroef toch? Moet ik eigenlijk altijd voorboren, of kan ik in dikker hout (wat meer vlees) in vurenhout gewoon zonder voorboren? Ik moet nog genoeg bouwwerkjes maken dus heel wat schroeven.

Hout verduurzamen: is het beitsen van palen voordat je ze in de grond zet zinvol ten behoeve van het behoud? Of maakt dat weinig uit? Ik moet nog heel wat vuren palen in de grond zetten. Bijvoobeeld een stellage voor IBC vaten, dus dat moet gewoon een tijd staan en niet direct verrotten.

Houtworm: Als een balk houtworm heeft, volstaat het dan deze balk in de beits te zetten? Er komen dan geen nieuwe houtwormpjes meer bij toch? Want enkel de gene die er in zitten vliegen ooit een keer uit en de kever legt geen eitjes op gebeitst hout. Of moet ik het echt behandelen met anti houtwormgif?

Spaanplaatschroef: Is dit een 'speciale' schroef? Of gewoon de standaard schroef voor houtbewerking. plaatje tegen de muur, houtverbindingen, enzovoort? Dat denk ik namelijk.

Houtrot: Hout dat de kans heeft om altijd weer te drogen rot niet? of wel?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Voorboren, bij diameter groter dan 5 mm verplicht. Er zijn ook schroeven met boorpunten. In hardhout: als je de schroef afdraait, bijvoorbeeld in merbau: voorboren.
1 laag beits is niet echt verduurzamen.
Houtworm gaat niet dood van beits.
Hout wat een te hoog vochtpercentage heeft over langere tijd gaat rotten, eea is ook afhankelijk van de duurzaamheidsklasse.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Voorboren is bij hardhout extra belangrijk inderdaad. In dikker vurenhout bijvoorbeeld kun je soms ook zonder voorboren. Als je twee latten of balken o.i.d. op elkaar schroeft dan boor ik altijd de bovenste lat voor. De onderste niet altijd, ligt aan wat voor hout het is , maat schroeven etc.

Palen in de grond pak je het beste geen standaard vurenhout voor maar geïmpregneerd tuinhout. Anders inderdaad verduurzamen en dan royaal aanbrengen. De overgang van grond naar lucht gaat altijd als eerste rotten.

Houtworm gaat inderdaad niet dood van beits. Er is speciaal gif voor. Of de oude bekende middelen als benzine of petrolium op het hout smeren maar dat doe je hooguit buitenshuis.. Test ook even uit of er nog vers houtstof uit het hout komt want misschien zijn de houtwormen al vertrokken.

Klopt, de spaanplaatschroef is de allround schroef waarmee je 1001 dingen kunt vast schroeven.

Ook hout dat de kans krijgt om te drogen maar ook vaak weer opnieuw nat wordt, gaat rotten. Ofwel: bijna al het onbehandeld hout dat regelmatig nat wordt zal na verloop van tijd rotten.
 
  • Informatief
Waarderingen: Crxzeeland

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Gebruik geen vurenhout in de grond. Met beits verduurzamen zal hooguit een beetje helpen. Beits is niet gemaakt om in de grond te gebruiken.
 

Willem52

  • #5
Je kunt schroeven, als ze in het zicht komen, ook soevereinen. Zo voorkom je gespleten hout rondom de schroefkop.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
Gerelateerde onderwerpen
Terug naar de eiken basis?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu