Dimmen van GU10 LED minimale wattage

Martin033

  • #1
Hallo, ik heb hier al het een en ander over opgezocht, maar toch een vraag.

Ik heb momenteel 4x50watt halogeen GU10 achter een GIRA dimmer 0307 20/525W zitten, deze heb ik vervangen door 4x philips myambiance 3w (35W) gu10 led spotjes.
Het dimmen werkt goed, echter merk ik een paar verschillen. Als ik 3x led en 1x halogeen erin zet kan ik tot een lagere lichtsterkte dimmen dan bij 4x led, ze branden dan feller in de laagste stand. Ik vermoed dat dit met de minimale dimmer belasting te maken heeft (20watt) maar lees hier verschillende verhalen over.
Met 1 halogeen dimmen ze veel beter in het lage licht.

De myambiance zouden via een chip 35watt door moeten geven aan de dimmer?

Daarnaast diimt klassiek halogeen geler van kleur dan een led, is hier wat aan te doen?

Kortom heeft iemand hier een nadere verklaring voor of tips?
Groeten
martijn
 

Geus

  • #2
Volgens mij zit je inderdaad aan de onderkant van wat de dimmer kan handelen. Het verhaal dat een chip de dimmer wijs kan maken dat er meer vermogen aan hangt is nieuw voor mij, maar ik ben geen expert. De led's hebben oorspronkelijk een koudere kleur dan halogeen en gloeilamp, alhoewel de fabrikanten proberen de warmte van het "oude" licht te benaderen. Er zit echter nogal wat verschil in. Er komen langzamerhand meer dimmers op de markt die een klein vermogen kunnen dimmen.
 

MarkVRW

  • #3
Heren,

dit is een klassiek geval van de verkeerde dimmer voor de verkeerde toepassing.

Je hebt waarschijnlijk een standaard halogeendimmer. Die heeft zoals gezegd een minimaal vermogen. Nu zal het minimale vermogen niet behaald worden. Even los van het feit dat niet elke universele halogeendimmer geschikt is om zomaar LED op te dimmen. Zodra je een of meer zwaardere belastingen erbij hangt, haal je het minimale vermogen wel. Oplossing: andere dimmer.

Philips heeft inderdaad een truc ontwikkeld waardoor ze trafo's voor de gek kunnen houden. Vraag me niet hoe ze dat precies doen, die info willen ze niet prijsgeven. Maar het gebeurd, zelfs zonder netvervuiling.

Dat de kleur van de LED niet veranderd is logisch. Wanneer je een gloeidraad laat branden, heeft hij een bepaalde waarde in graden Kelvin. Wanneer je hem dimt, heeft hij een lagere waarde in graden Kelvin. Een LED lamp heeft een vaste waarde in graden Kelvin, die dimt dus enkel de intensiteit. Oplossing is andere kleurtemperatuur kiezen bij aanschaf. Hoe lager de waarde in graden Kelvin, hoe warmer je de kleur ervaart. 2700K is warmer dan 3000K. 4000K is koud wit licht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu