Dikte betonvloer aanbouw woonkeuken

Koekie

 • #1
Hallo allemaal,

Wij willen een aanbouw aan ons huis plaatsen. Er is al een lange smalle aanbouw, dat is de huidige keuken. Deze is geplaatst als betonnen vloer direct op zand, ongeveer 2,3 m breed en 4 m diep.

Nu het volgende: de keukenaanbouw willen wij over de hele breedte van het huis hebben, om er zo een ruime woonkeuken van te maken. Er moet dus een stuk aanbouw bij worden gemaakt van ongeveer 3,5 m breed en 4 m diep (totale aanbouw wordt dan dus kleine 6 m breed bij 4 m diep). Nu hebben we al een offerte van een aannemer, en die heeft het over het storten van een 10 cm dikke betonnen vloer op zand, met vorstrand.

Die 10 cm leek ons voor een woonkeuken wat aan de dunne kant, moeten we niet eerder richting 20 cm gaan? Heb al wat gesurft op de site, maar kwam niet verder dan vloeren van tuinhuisjes en kleine aanbouwen(circa 5m²), waar lijkt mij toch andere eisen aan worden gesteld.

Vraag 1:
Heeft iemand ervaring hiermee of weet iemand wat de richtlijnen voor aanbouwen van dit soort formaat en met dit soort functie zijn? Is 10 cm voldoende voor een woonkeuken van ongeveer 6 bij 4 m?

Vraag 2:
Indien we de optie open willen houden om in de toekomst mogelijk ook de 1- verdieping uit te breiden (max. 3 m diep) bovenop deze aanbouw, dan zal daar waarschijnlijk nu al in de fundering van de aanbouw rekening mee gehouden moeten worden? Wat voor een betonvloer of fundering praten we dan over?

Weet iemand de antwoorden op (1 van) deze 2 vragen?

Alvast dank!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gerrit

  • #2
  Heb zelf 30 jaar een vloer in mijn garage gehad van 12 cm. Toen hij er in lag vond ik hem ook wel een beetje dun, maar hij heeft het perfekt uitgehouden. Er zat geen barstje in en de auto stond er werkelijk in.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Een betonvloer van 10 cm dik op goed afgetrild zand is geen probleem mits er wapening in komt.

  Laat de aannemer rekening houden met een eventuele verdieping later er boven op, het is van een afstand niet te beoordelen.

  Succes.
   

  Metselaartje

  • #4
  Laat ook eens bij andere aannemers een offerte maken.
  Ook prijstechnisch niet een verkeerd idee.
   

  Koekie

  • #5
  Offertes van andere aannemers hebben we al maar die reppen in de offerte niet over de dikte van de betonlaag. dat blijft dus koffiedik kijken.

  Misschien voor de zekerheid dan toch maar vragen om minstens 15 cm beton? (better safe than sorry).
  In ieder geval bedankt voor de reacties tot nu toe.
   

  Jacco

  • #6
  Op zich moet 10 cm voldoende zijn. Ik zou echter de vloer er niet bijaan storten, maar de hele vloer, dus inclusief de bestaande aanbouw, in één keer storten.

  Dit om problemen met werkingen en scheurvorming te voorkomen. Want scheuren doet hij toch als je er bijaan stort.
   

  Huf1

  • #7
  Je kunt tegenwoordig ook vezel beton krijgen, met zowel kunststof of staalvezels.. misschien is dat iets om je gerustheid te temperen.
  Dan is 10 cm echt genoeg !
   

  Bernhard

  • #8
  Als je vloerverwarming gaat toepassen houd dan rekening met isolatie.
  Dikte isolatie 4cm op de vloer. Dit betekend dat de betonvloer 4cm lager
  gestort moet worden.
  Met isolatie onder de slangen zal de vloerverwarming naar tevredenheid
  werken.

  Altijd warme voetjes,Bernhard.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Er staat in de vraag niets over vloerverwarming, het heeft geen enkele zin opmerkingen aan vragen toe te voegen die niets met de vraag te maken hebben, wanneer de klusser iets anders wil weten stelt hij wel een nieuwe vraag.

  We proberen het forum overzichtelijk en leesbaar te houden, het verzoek is dan ook om overbodige opmerkingen achterwege te laten en zich puur te richten op de vraag van de klusser.

  Bij voorbaat dank, Jan.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu