Dampdichte folie vergeten en nu?

De beginneling

  • #1
Jammer genoeg deze site te laat ontdekt.

Ik ben nu al behoorlijk op weg met het plaatsen van een binnenwandje in onze bijkeuken. Ondertussen begrepen dat de volgorde is (van buiten naar binnen): muur – isolatie – dampdichte folie – afwerkende laag.
Ik heb nu: muur – damp openfolie – isolatie (zonder folie) – gasbetonblokken afgewerkt met fix & finish. Dit wordt nog gesausd en/of betegeld.

Mijn vraag is nu of de dampdichte folie alsnog noodzakelijk is – moet ik alles dus werkelijk afbreken ( ik wil niet binnen 5 jaar verhuizen)? Tussen de damp openfolie en de muur zit ongeveer 2-3cm ruimte, daarbij wordt er d.m.v. openingen achter het boeideel en hier en daar een paar open voegen gezorgd voor ventilatie.

Uit de vele eerdere reacties zie ik dat de dampdichte folie voorkomt dat het vocht vanuit het huis door de eerste laag (gasbetonblokken in mijn geval) heen trekt en condenseert in het isolatiemateriaal, waardoor dit uiteindelijk gaat rotten. Begrijp ik dit goed?

Maar gaat het vocht dan bij een dampdichte folie evengoed niet door de eerste laag? Condenseert het dan niet tegen die dampdichte folie?

De beginneling
 

Chathanky

  • #2
Als je ruimte hebt tussen buitenspouw en damp open folie (als ik de tekst begrepen heb) is ventileren van de spouw voldoende en ook de goede volgorde.

Ik neem aan dat de isolatie tegen de binnenspouw zit met daar achter de folie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Condenseren tegen de damp-open folie kan niet omdat de folie dampdoorlatend is en de condens dan verdwijnt naar buiten.

In de opsomming die u geeft met isolatie en daarnaast gasbetonblokken die ook enigermate isoleren lijkt mij dat met normale ventilatie van de vertrekken er weinig mis kan gaan.
Als u tegels aanbrengt kan er eigenlijk helemaal niets mis gaan.
 

De beginneling

  • #4
Bedankt! Ik ben een stuk geruster.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu