Dampdichte, dampdoorlatende folie

EdP

  • #1
Momenteel is een aannemer hier bezig een aanbouw te realiseren. Er gaat van alles fout en ik maak me een beetje zorgen om de kundigheid van de mannen.

Het gaat hier om houtskeletbouw en een van de eerste dingen die ze deden nadat het frame stond, is aan de buitenzijde Taftex IN-150 ertegenaan.
Dat is een dampdichte folie als ik de informatie op internet mag geloven.Tussen de balken hebben ze glaswol geplaatst en aan de binnenzijde meteen OSB ertegenaan.
Met alles wat ik tot nu toe heb gelezen en geleerd is dat toch hartstikke fout?
Voor de volledigheid komt er aan de buitenzijde ook nog Zweeds rabat (op rachels mag ik hopen) maar zover is het nog niet.

Op het dakbeschot hebben ze ook de dampdichte folie gedaan, bij de dakrand (goot) nog een strook Taftex EX-130 (damp-open) folie eroverheen of ertegenaan, ik weet niet precies. Ik begrijp hier echt niks van, of is mijn informatie achterhaald?

IMG_20230411_194543.jpg
 

Hharbers

  • #2
Als je het niet vertrouwd leg je de bouw stil tot de aannemer aan je uitleggen waarom dit wel of niet goed is. Misschien zijn ze even boos maar beter nu ingrijpen

We kunnen hier geen werk van derden beoordelen
 

Kareltje333

  • #3
Dat is inderdaad fout. Taftex IN-150 zou aan de binnenzijde (warme zijde) van de isolatie moeten zitten, staat ook duidelijk op de website van de producent.
Aan de buitenzijde zou (uit dezelfde productlijn) Taftex EX-150 moeten worden gebruikt.
Mijn advies: Niet accepteren en laten vervangen door een correcte, dampopen folie.

Let er ook op dat het OSB aan de binnenzijde luchtdicht wordt afgewerkt, dus of verlijmd, of de naden afgeplakt.

Ciao, Kai
 

EdP

  • #4
Dank voor jullie reacties. Intussen hebben ze de rabatdelen koud ertegenaan geschroefd, zonder rachels dus ook geen lucht tussen de rabatdelen en de dampdichte folie + glaswol. Is dat ook een probleem, of maak ik me dan te druk?

IMG_20230412_165940.jpg
 

MW.J

  • #5
ik zou het zo niet maken / accepteren. btw die IN in jouw folie lijkt me voor INtern, en EX voor EXtern. ik heb de opbouw van buiten naar binnen als volgt gemaakt: rabbat, spouw, dampopen folie (blauw gebruik ik), glaswol, dampdichte folie (rode), OSB (9mm) en Gipsplaten (12.5 mm). Heeft die aannemer geen tekening of iets dergelijks?
 

Kareltje333

  • #6
Heb je de uitvoering van tevoren besproken met de aannemer? Want jullie hebben behoorlijk verschillende ideeen m.b.t. de uitvoering.

Een opbouw zonder spouw tussen rabat en isolatie is niet aante raden. Zie bijv. hier (op pag. 9):
https://events.forum-holzbau.com/pdf/hbt10_Hauswirth.pdf
Die spouw hoeft trouwens niet noodzakelijkerwijs geventileerd te zijn.

Maar het grootste probleem bij je wandopbouw is de dampdichte folie aan de verkeerde kant. Ik zou het werk eerst stoppen totdat je dit probleem besproken hebt: hoe meer er verdergebouwd wordt, deste moeilijker wordt het de aannemer to aanpassing te bewegen.
 

EdP

  • #7
De aannemer heeft wel degelijk bouwtekeningen en een constructietekening, alleen het lijkt er sterk op dat ze die allemaal niet nodig hebben omdat ze toch alles beter weten.
 

Kareltje333

  • #8
Dan, als de uitvoering niet conform de bouwtekeningen en constructietekening is, meteen aan de bel trekken. En wel bij de aannemer en niet bij degenen die het werk uitvoeren.
 

EdP

  • #9
Ja klopt, de constructeur is al eerder komen inspecteren en die was bepaald niet tevreden. Morgen komt-ie weer inspecteren en ik ben bang dat-ie dan de de bouw stillegt. Maar ik had graag wel dat ze eerst de boel waterdicht maken, want er is genoeg str*nt aan de knikker.
 

Pvr

  • #10
Is hij wel echt aannemer? (gediplomeerd) Dan zou hij beter moeten weten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Sorry, maar dit is geen klusvraag.

Dit topic gaat daarom op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu