Dakspanten en trekbalken kapschuur

JohanBrabant

  • #1
Ik wil binnenkort beginnen met de bouw van een kapschuur. De afmeting wordt 5 x 8 meter. Zonder vergunning mag de kapschuur maximaal 3 meter hoog zijn. Omdat ik geen vergunning aan wil vragen mag de kapschuur dus niet hoger worden dan 3 meter. In de kapschuur wil ik een doorloophoogte wil hebben van 2,20 meter (tegen het buk-effect). Hierdoor blijft er nog maar weinig ruimte om de hoogte in te gaan wat inhoudt dat de hellingshoek van het dak klein is. In mijn huidige ontwerp wordt de hellingshoek van het achterdak maximaal 15 graden en van het voordak circa 18 graden. Niet heel steil dus en als het ooit weer gaat sneeuwen zou er dus een pak sneeuw op het schuine dak kunnen blijven liggen. Dat is denk ik dan ook wel de zwaarste belasting die het dak zal gaan krijgen, aangezien de houtduiven hier in de buurt wel dik maar niet al te zwaar zijn….

Op de plaats waar de kapschuur moet komen staat nu nog een oude volière. De balken die voor de bouw van die volière zijn gebruikt wil ik deels hergebruiken.
De kopmaat van de balken die ik zeker wil hergebruiken is 7 x 19 cm (vurenhout).

Mijn idee is om zowel aan de voor- als aan de achterzijde 3 staanders (20x20) te plaatsen. Daartussen wil ik horizontale balken in de lengterichting (dus maximaal 4 meter overspanning) bevestigen. Ook hiervoor wil ik balken met dezelfde kopmaat gebruiken.

De dakspanten die dus schuin naar beneden komen (driehoek-constructie) steunen op deze horizontale balken. De dakspanten krijgen een uitsparing waardoor ze over de horizontale balken vallen en ze worden van bovenaf op de horizontale balken geschroefd met verzonken houtdraadbouten. Ik wil de beide delen van de dakspanten (voor- en achterste spant) aan elkaar bevestigen middels trekbalken. Maar omdat de hellingshoek van het dak zo klein is weet ik niet precies hoe ik dat moet doen. Zou het dak een stuk steiler zijn dan hoeven deze trekbalken niet zo lang te zijn, maar in mijn ontwerp is dat een stuk lastiger. De trekbalken zouden dan bijna net zo lang zijn als de diepte van de kapschuur, of ze komen heel hoog en kort bij de nok te zitten. En dat ziet er allebei niet zo fraai uit ben ik bang.

Op de dakspanten komen in de lengterichting lange messing-groef planken van 18 mm dik. Deze heb ik nog in grote hoeveelheid liggen en deze wil ik zeker hergebruiken.
Het dak wordt afgewerkt met dakpanplaten. Ook deze heb ik nog in grote maten liggen en ook die wil ik gebruiken. Tussen het hout en de dakpanplaten komt dampwerende folie.
De voorste staanders zullen circa 30 cm naar binnen worden geplaats en het dak zal aan de voorzijde iets oversteken.

Voor de berekening van de HOH-afstand van balken voor een plat dak is op internet onder andere de balkenschuif te vinden en te raadplegen. Ik maak echter geen plat dak en weet nu niet wat de maximale afstand is tussen de dakspanten. Zoals gezegd hebben deze een kopmaat van 7x19 cm.

Vraag 1:
Wie weet welke afstand ik maximaal aan kan houden voor de dakspanten?

Vraag 2:
Wie weet een mooie oplossing voor de trekbalken?

Ik hoor graag jullie advies.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Komen er nog gordingen tussen de spanten, of spijker je de planken rechtstreeks op de spanten?
Maak anders een paar schetsen, dat zegt meer als een hele lap tekst.
 

JohanBrabant

  • #3
Rola,

ik wil de planken rechtstreeks op de balken spijkeren of schroeven. Daar ben ik nog niet over uit. Ik heb 2 schetsen bijgevoegd en ik hoop dat dat een en ander duidelijker maakt.
Op schets 1 is te zien dat het dak een kleine hellingshoek heeft en dat de trekbalken (in blauw) daardoor te hoog in de nok komen te liggen. Dat vind ik echt niet mooi, dus ik hoop dat er een andere oplossing voor bestaat.

Op schets 2 echt een globaal plaatje hoe de dakspanten op de dwarsbalken rusten. Ben geen technisch tekenaar dus ik heb er maar iets van gemaakt. Heb een aantal jaren terug op ons oude adres ook een overkapping gemaakt die er echt mooi uit zag. Alleen had die een plat dak. Een kapschuur is toch even iets anders...

Ik hoop dat er je iets mee kunt.

Schets 1.jpeg Schets 2.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dan heb je bij 18 mm dikke planken veel spanten nodig, hoh maximaal 70 cm.
Bij 15 graden kan je het dak nog beschouwen als een plat dak, je kan de balkenschuif aanhouden ter indicatie.
Advies: Vraag vergunning aan en bouw wat hogers.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
is het niet zo dat de goothoogte maximaal 3 mtr is en de maximale nokhoogte richting de 5 mtr? hier is het tenminste wel zo
 

JohanBrabant

  • #6
Het is mij nog niet helemaal duidelijk wat de hoogte mag zijn. Heb een vergunningscheck gedaan maar daaruit volgt geen duidelijkheid. Heb de vraag gesteld aan de gemeente maar heb daar nog geen antwoord op. Maar ik ben bang dat ik toch onder de 3 meter moet blijven. En dat geeft problemen als ik per se een kapschuur-stijl wil. Ben bang dat het toch een plat dak gaat worden.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat hangt af van de afstand tot de erfgrens; daar is een formule voor.
 

JohanBrabant

  • #8
In de APV of in de vergunningscheck wordt nergens de (afstand tot de) erfgrens genoemd. Alleen de afstand vanaf het hoofdgebouw (2,50 meter). Maar daar zit ik ver vandaan.
 

JohanBrabant

  • #10
Enige tijd geleden toch maar de vraag gesteld bij de gemeente. Blijkt dat de vergunningscheck het helemaal bij het verkeerde eind had. Ik mag tot maximaal 7 meter hoog, maar niet hoger dan 4/5 van het hoofdgebouw. Voor wat betreft de oppervlakte is de limiet in mijn geval (afhankelijk van de oppervlakte van het perceel) 100 m2. Daar kom ik nog niet eens bij in de buurt.
De goothoogte mag maximaal 3,30 meter bedragen.
Omdat het een vrijstaand bouwwerk is mag de dakhelling maximaal 50 graden zijn. En het geheel is vergunningsvrij omdat ik onder de 5 meter hoogte blijf.

Dus gaan met de bouw!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
De 7 meter is waarschijnlijk mét vergunning. De vergunningscheck klopt gewoon hoor.

Toelichting hoogte (bron):
ScreenHunter 201.jpg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu