Dakrenovatie - Asbest buis afgebroken

Verkom

  • #1
Beste,

Tijdens het isoleren/vernieuwen van ons dak door een dakfirma werden er op de zolder 2 buizen deels afgebroken (zonder ons medeweten) die vroeger naar buiten gingen.
De eerste buis komt uit in een ventilatierooster in het toilet op de gelijkvloers. De functie van de 2de buis is me onbekend (Deze ging wellicht vroeger naar de keuken - waar nu een nieuwe afvoerbuis is voorzien)

Is er iemand die op basis van de foto's kan zeggen of deze buizen asbest bevatten?
Indien ja, moeten we ons nu zorgen maken dat deze asbestvezels zich nu verder in ons huis gaan verspreiden?

We hebben een tweeling van 1 jaar oud die hier rondloopt.

De zolder is een afgesloten ruimte die wordt bereikt door een luik met een uitschuifbare trapladder. Hieronder bevinden zich de slaapkamers.
We wouden deze zolder na de werken opruimen en gebruiken als stockageplaats. Is dit nog een slim idee?
Ik lees dat we best geen gebruik kunnen maken van een stofzuiger voor verdere verspreiding.

Bedankt voor jullie hulp alvast.

dak1.jpg dak2.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ja, dit is asbest. En niet zonder risico.

Het beste doe je melding bij de gemeente... Dit moet professioneel gereinigd worden, op kosten van de veroorzaker!
 
  • Like
Waarderingen: Verkom

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik zou eerst maar even in overleg treden met de dakfirma en voorstellen om een asbestsaneerder dit te laten opruimen. Als je direct instanties als de gemeente inschakelt, kan dat ook grote gevolgen voor jezelf hebben.

ik weet niet hoelang het geleden is dat de dakfirma aan het werk geweest is, maar het is zeker niet ondenkbaar dat ze zullen stellen dat ze er niet aangezeten hebben. Dan moet je wel kunnen bewijzen dat de dakfirma een eventuele asbestverontreiniging heeft veroorzaakt. Lukt dat niet heb je zelf de kosten aan je broek.

Bedenk daarbij ook dat het afvoeren en weghalen an de restanten van de asbestbuis zowieso kosten zijn die voor je eigen rekening komen (deze kosten had je ook moeten maken als het asbest wel op de juiste manier was verwijderd). De dakfirma is alleen aansprakelijk voor het opruimen van eventuele asbestdeeltjes die verspreid zijn door hun ondeskundig handelen.

Kortom, ik zou het vooralsnog niet groter maken dan nodig, eerst in overleg voorstellen om het te laten opruimen door een deskundige. Lukt dat niet kun je altijd nog verder zien. Gelijk hebben is immers wat anders dan gelijk krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: Jeroen en Verkom

Jeroen

Specialist Asbest
  • #4
Ik ben het eens met de heren hierboven. Bij de beschadiging van de buizen zullen ongetwijfeld asbestvezels zijn vrijgekomen. Een enige geruststelling is dat we het hier hebben over een zgn. hechtgebonden asbesthoudende toepassing wat wil zeggen dat de asbestvezel goed zit verankerd met het hoofdproduct, in dit geval cement. In deze buis zit sowieso chrysotiel, ik vermoed max 10-15%. Daarnaast kan er nog een klein percentage (2-5%) crocidoliet in zitten.

Voordat het e.e.a. opgeruimd kan worden zal er eerst onderzoek (asbestinventarisatie) moeten plaatsvinden. Dit had sowieso in eerste instantie gemoeten, maar het onderzoek zal worden uitgebreid om de verspreiding van asbestvezels in kaart te brengen. Dit kan kostbaar worden. Er bestaat een kans dat asbestvezels op kleding en onder schoenen door het huis verspreid zijn.

Stofzuigen is inderdaad een no-go. De overloop kan met oude natte doeken worden afgenomen. Doeken daarna in een afgesloten zak weggooien. Dit mag formeel niet, maar als je een 1-jarige tweeling rond hebt lopen zal daar niet moeilijk over gedaan worden.

Na schoonmaak/sanering kan de vliering gewoon worden gebruikt. Deze niet meer betreden totdat de asbestsanering heeft plaatsgevonden.

Succes
 
  • Like
Waarderingen: Verkom

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ongelooflijk zeg dat er bedrijven zijn die zonder blikken of blozen een asbest buis doorbreken. Verder sluit ik mij aan bij bovenstaande. Maak met oude natte doeken alle liggende oppervlakken in huis goed schoon en gooi de doeken weg. Eventuele deurmat weggooien. Zolder voorlopig niet betreden.
Rooster in de toilet zou ik afplakken.

Ga eerst in overleg met de firma. Neem desnoods het gesprek op. Als ze dan toegeven dat zij de buis hebben gebroken heb je in ieder geval bewijs mochten ze dit later ontkennen.
 
  • Like
Waarderingen: Verkom

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ongelooflijk zeg dat er bedrijven zijn die zonder blikken of blozen een asbest buis doorbreken.
Vooral dit.
 
  • Like
Waarderingen: Verkom

Verkom

  • #7
Bedankt voor jullie reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu