Dakhelling

Samadhi

  • #1
Beste lezer,

Wie kan ons helpen aan de formule voor een dakhelling. Ja, ik heb heel wat formules op internet gevonden maar we komen er niet uit.

We willen gewoon kunnen berekenen hoe hoog het dak wordt als wij een breedte hebben van 9 meter. Dus 4,5 meter met een helling van bijvoorbeeld 45%.

Of als we weten dat het dak maximaal 5 meter boven de 1e verdieping mag worden, wat wordt dan de hellingshoek als we een breedte van muur tot muur hebben van 9 meter.

Hier komen we niet uit,wellicht dat de formule toegelicht kan worden.

Zijn er nog algemene aandachtspunten voor het kiezen van een dakhelling en dakhoogte?

dankje!

aanvullende vraag: Stel dat je de muur van de grond af één meter boven de vloer van de 1e verdieping door zou laten lopen en daar het schuine dak oplegt. Zou dat kunnen of moeten er dan flinke verstevigingen komen om dat metertje muur niet te laten breken? Mijn gevoel zegt van wel. De gedachte is dat je boven dan meer woonruimte hebt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zo reken je het uit.

Verdiep je maar eens in spatkrachten. Dat is het antwoord op je aanvullende vraag. Schakel sowieso een constructeur in :idea:

Kijk eerst eens in het bestemmingsplan wat de maximale hoogtes van goot en nok mogen zijn. En daarnaast wat de gebruikelijke dakvormen/hellingshoeken in de straat zijn.
 

Willem52

  • #3
Hoi,
Als je een puntdak hebt met een hoogte van 5 meter en een basis van 9 m wordt de hoek 48 graden en de schuine zijde krijgt een lengte van 6,72 m

Als je het dak 1 m wilt "tillen" krijg je een zogenaamde borstwering van 1 m.
Als je uitgaat van die 5 m wordt de hoogte in de driehoek dan 4 m.
Dan wordt de schuine zijde 6,02 m en de hoek wordt 41,6 gr.

In het eerste geval wordt de oppervlakte van de driehoek 4,5 x 5 = 22,5 m2 in het tweede geval, met borstwering, wordt het 9 x 1 + 4,5 x 4 = 27 m2
Dus 4,5 m2 meer. Bij bijvoorbeeld een diepte van 8 m krijg je dan 36 m3 meer ruimte.
Bij een borstwering heb je sowieso meer nuttige ruimte.

En inderdaad even naar de spatkrachten kijken hoe je die gaat opvangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu