Dakgoot lijkt schuin te lopen

timoj

 • #1
Hallo allemaal,

Ik zit met het volgende probleem waar ik graag jullie mening en eventuele ervaring voor wil vragen.
We hebben aan het dak, zowel bij de voor- als achtergevel, een dakgoot die schuin af lijkt te lopen. Althans dat zou je concluderen adhv de water afvoer. Als ik echter van onder naar de dakgoot kijk, lijken niet bepaald scheef te lopen.

In de foto's heb ik geprobeerd het probleem voor de achtergevel zo goed mogelijk in beeld te brengen. Mijn vraag is dus, is dit intentioneel zo gemaakt, of gaat hier wat mis. En als het om de laatste optie gaat, hoe kan ik dit het beste oplossen.

Alvast bedankt,

Groet,

Timo

IMG_9951.jpg IMG_9952.jpg IMG_9953.jpg
 

stefan9

 • #2
Wat is het probleem? Een dakgoot zou in principe moeten aflopen naar de afvoer (enkele millimeters per meter), maar het is volgens mij niet ongebruikelijk dat er wat water in blijft staan. Er lijkt ook wat rommel bij de afvoer te liggen, dat zou je sowieso weg kunnen halen.
Met een waterpas kun je nameten of de goot iets afloopt. Het zou kunnen dat de goot ergens wat verzakt is.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #3
Het enige wat ik zie is, dat de stomp die eraan bevestigd is naar de afvoerpijp iets omhoog staat (ingvelste kraag) waardoor er over de gehele lengte van degoot een paar millimeter water blijft staan.
De goot lijkt over de gehele lengte mooi waterpas aan het huis bevestigd te zijn.

Vr Gr
 

timoj

 • #4
Bedankt voor jullie reacties. Het verschil tussen de linker en rechterkant is ongeveer 3 cm qua waterhoogte. Een paar millimeter had ik inderdaad begrepen, echter 3 cm stilstaand water lijkt me niet de bedoeling.

De afvoer is inderdaad wat hoger dan de algemene bodem van de goot, echter is dit juist millimeter werk, en staat niet in gelijk met de 3 cm stilstaand water.

Ik zal jullie advies opvolgen de goot sowieso te reinigen en met een waterpas te checken wat de afwijking precies is.
 

Hharbers

 • #5
3cm waterhoogte verschil over hoeveel strekkende meter goot?
Stel dat je 3 mm per meter afschot hebt en 8 strekkende meter goot zit je op 2.4cm afschot.

Je wilt afschot hebben naar je afvoer toe zodat hij altijd leeg loopt.
op laagste punt staat dan misschien paar mm water en rest is leeg

Alleen lijkt op de fotos het water aan de verkeerde kant hoger te staan dus bij je afvoer staat paar mm en aan ander kant waar geen afvoer zit staat paar cm.

Afschot is dan verkeerde kant op
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Waterpas is niet nodig, het water wat er nu in staat is een prima waterpas :mrgreen:
Als de waterhoogte egaal over de lengte verloopt dan is het afschot verkeerd om, verloopt het over de laatste halve meter, dan zitten de laatste paar beugels te hoog.
In het eerste geval kan je er aan de andere kant een hwa bijmaken of de goot opnieuw richten.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

timoj

 • #7
Dank voor jullie reacties. Het stellen van een losse “normale” dakgoot heb ik wel eens gedaan. Een zinken, betimmerde dakgoot echter niet. Hoe moet je deze variant stellen? Uit de betimmering tillen en de bodem voorzien van de juiste helling en daarna er weer in laten zakken?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
de goot krijg je niet heel uit de betimmering, als de goot nog in goede staat is dan zou ik er een extra afvoer bij maken
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
Is het altijd zo, of waaide het hard tijdens de foto?
Zou het kunnen dat de afvoer ooit van kant verwisseld is, het afschot zo verkeerd maken is best een rare fout. Staat het huis wel recht?
 

timoj

 • #10
Een andere regenpijp toevoegen zou technisch gezien kunnen, maar qua aangezicht niet wenselijk. Het was aan het waaien, maar ook bij windstil is het zoals de foto. Het huis staat gewoon recht, dus daar zal het niet aan liggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu