Dakdoorvoer platdak voor (water)leidingen zonneboiler

Janishere

  • #1
Ik ben van plan een geintegreerde zonneboiler (dus met horizontale tank op het dak boven de vacuümbuizen) te plaatsen op mijn plat dak.
Het is een open geïsoleerde zonneboiler gevuld met 250 liter water, 30 buizen, waarbij in de boiler een koperen spiraal wordt toegepast voor het te verwarmen water.

Het betreft een betonnen dak met daarop dakleer en naderhand is op het bestaande dakleer 3 a 4 cm isolatie aangebracht en daarop nieuw dakleer. De zonneboiler wordt geplaatst op 6 grote tegels met rubber ondertegels.

1.Er moet een koud- en warm water leiding 15 mm koper- of 16 mm HPE doorgevoerd worden; de max temp in de leidingen kan in de zomer incidenteel 95 graden zijn.
2. een drie-aderige (buiten)kabel voor het verwarmingselement in de boiler (in principe alleen voor vorstbescherming)
3. een sensorkabel voor de watertemperatuur
4. een flexibele slang om periodiek vanuit huis water bij te vullen in de open boiler, zonder dat ik het dak op hoef.
4 en een zelfregulerende heattrace/warmtekabel om te voorkomen dat de leidingen 's winters bevriezen, begrenzingstemperatuur warmtekabel ongeveer 70 graden en max. 20 Watt per meter; er wordt een mechanisch thermostaatje toegepast dat inschakelt bij 3 graden boven nul en uitschakelt bij ongeveer 5 graden.

Wat is de simpelste manier om dit geheel door het dak te voeren en om dit goed op te lossen, zodat de kans op inwatering gedurende de levensduur van de zonneboiler nihil is.
Het geheel aan leidingen is ongeveer 1,50 meter a 2 meter boven het dak en het geheel kan makkelijk gebundeld worden, omdat alle aansluitingen aan dezelfde kant van de boiler zitten; het geheel wordt in een grote isolerende UV-bestendige mof worden gestoken.

Zelf dacht ik aan een gat von ongeveer 5 cm diameter in het dak; daarop een aluminium dakdoorvoer met vlakke plaat en het geheel opnieuw vastbranden met een plakplaat en naderhand de dakvoer volspuiten met Pur voor de isolatie van de leidingen.
Hoe zorg ik er voor dat er geen inwatering optreedt waar de leidingen de aluminium dakdoorvoer ingaan. Ik heb voorkeur voor de HPE leidingen omdat dat sneller gaat en het waarschijnlijk makkelijker is.
Of denk ik te ingewikkeld en zijn er simpeler oplossingen om dit geheel netjes door het platte dak te voeren.

bij voorbaat dank
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op het dak een geïsoleerde plakplaat van rond 100.
Zet daarop twee knieen zodanig dat de opening naar beneden wijst.
Als alle leidingen zijn gemonteerd stop je het geheel vol met glaswol.
Purren kan ook maar als je nog eens wat wil veranderen zit je met de PUR.
*wgb*
 

Janishere

  • #3
Hartelijk dank Wgb, voor je duidelijke antwoord. Ik denk dat het een goede fullproof oplosing is.
maar...........................
Het nadeel van jouw oplossing is, dat er bochten in mijn leidingen komen en dat zou ik willen vermijden; de blootstelling van het geheel (lengte) aan de boosaardige buitenelementen neemt zeker met een factor 50 tot 100% toe en hiermee ook extra energiekosten.
Recht naar beneden vanaf de boiler tot aan het dak is slechts 1,5 meter.
Ook zou ik dan nog iets kunnen profiteren dat het koude water in de leidingen naar beneden zakt en in de CV-ruimte -direct onder het dak- weer opwarmt en mogelijk zelfs dan weer naar een hoger niveau rijst, waardoor mijn heattrace/warmtekabel minder hoeft te doen. Maar mogelijk is dat slechts hypothetische hoop.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan begin je vanuit de plakplaat met een rechte buizen.
Neem buizen van PE die gaan veel langer mee dan buizen van PVC.
Let op de maatvoering van PE en PVC.
Je kan ook je buizen isoleren en bekleden met aluminium.
*wgb*
 

Millew

  • #5
Als je dan op de rechte mantelbuis een deksel zet met daarin doorvoerwartels voor de leidingen, dan is het geheel nog waterdicht ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu