Dakdoorvoer houtkachel veranda wat mis ik nog

oudenaamgingstuk

 • #1
Mijn oude gebruikersnaam doet het niet meer dus maar een nieuwe aangemaakt.

Ik heb een gebruikte haard gekocht voor mijn veranda met plat houten dak (douglas) met daarop 30mm PIR isolatie en daarop EPDM.

De oude pijp inclusief alles wat op de foto staat zat erbij in de koop. Nu vraag ik mij af wat ik nog mis om de set compleet te maken, kan iemand mij helpen aan die info?

Een stuk onder de stormkraag moet volgens mij een dakdoorvoer komen en dat is iets wat ik los kan kopen. Maar dan steunt de pijp nog nergens op lijkt mij? Dus er komt vast meer bij kijken dan een gat maken en de pijp erdoorheen steken... EPDM restanten en lijm/kit heb ik nog liggen.

Dakdoorvoer?
1594665452519.png
IMG_20200713_195218.jpg


1594665565384.png
 

oudenaamgingstuk

 • #2
Na een belletje met een speciaalzaak heb ik mij laten vertellen dat je verschillende merken hebt en tussen de merken onderling vanwege maatvoering over het algemeen niet uitgewisseld kan worden. Zou nog wel eens moeilijker kunnen gaan worden dan ik gehoopt had.

Mocht iemand tips hebben dan hoor ik het graag.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #3
een verloop dw enkelwandig de kachelpijp zit nou in de buis ipv eromheen je zou de pijp vast kunnen zetten met een bodembevestegingsplaat of een dakondersteuning al of niet onder het plafond met een muurbeugel evt verstelbaar? en evt aan onderkant ook een stormkraag en een rvs dakdoorvoer de oude buis lijkt op ritevent ICS buitenmaat ongeveer 200 mm
 

oudenaamgingstuk

 • #4
Bedankt voor je reactie, nu net contact gehad met een andere speciaalzaak en die wist het merk te herkennen aan de foto en adviseert om erbij te kopen:
 • Dakdoorvoer vlak
 • Verdiepingsondersteuning
 • Aansluitstuk EW/DW
 • Stormkraag
Dan moet ik eerst kijken of ik de enkelwandige pijp nog uit de dubbelwandige krijg want die lijkt er wel erg vast in te zitten. Of zo'n verloop van enkel naar dubbel echt noodzakelijk is ten opzichte van hoe de vorige eigenaar dit gebruikt heeft kan ik zelf niet inschatten. Het is maar voor een Veranda denk ik dan, maar aan de andere kant, die is natuurlijk wel nogal brandbaar...
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #5
kans op condenswater om de pijp heen dus aan de buitenkant
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #6
of een ander rvs verloop wat past 152 149 maar dan heb je de onderkant van je buis niet afgewerkt en die steekt door het hout heen?
 

oudenaamgingstuk

 • #7
Het idee lijkt mij dat op de rode lijn ongeveer mijn dak komt zodat hij er dubbel nog een stukje onderuit steekt. Die verdiepingsondersteuning dan aan de bovenkant op het dak om de pijp mee vast te zetten.

Er zit wel een rozet bij die ik over de enkelwandige kan schuiven en kan aansluiten op de dubbelwandige zodat je niet meer tegen de isolatie kijkt. Maar ik kan niet inschatten of dit heel houtje touwtje of gevaarlijk is...

1594743476930.png
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #8
zou die verdiepingsteunplaat aan de bovenkant doen gebruik dan wel een dakdoorvoer die groot genoeg is en als het dak scheef afloopt dan dakondersteuning gebruiken
 

oudenaamgingstuk

 • #9
Goede tip, even niet gedacht aan het afschot! Wat bedoel je met "dak ondersteuning"?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #10
dat is een ring met aan de zijkanten 2 haaks omgezette metaalplaten wil je die op het dak monteren dan moet je de opstaande plaat minder breed maken,anders past de dakdoorvoer niet zorg ook dat de dakdoorvoer taps toeloopt anders past het ook niet[hangt van het merk af
 

oudenaamgingstuk

 • #11
Heb uiteindelijk een verdiepingondersteuning + dakdoorvoer gekocht en was daar in totaal zo'n 80 euro voor kwijt (een webshop die ik belde herkende mijn merk gelukkig en wist wat daar op ging passen).

Dit is de verdiepingondersteuning en heb ik vanaf onder gezien tegen het plafond van de veranda gemaakt.
1595319393417.png


Dit is de dakdoorvoer
1595319457385.png


resultaat onder:
1595319561144.png


resultaat boven:
1595319602260.png
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #12
Mooi, en nu maar hopen dat de buren niet te veel last hebben van de stank van jou buiten kachel.
Anders kun je hem straks afbreken.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #13
staat er in de buurt nog een gevel die hoger is?
 

oudenaamgingstuk

 • #14
Peter schreef:
Mooi, en nu maar hopen dat de buren niet te veel last hebben van de stank van jou buiten kachel.
Anders kun je hem straks afbreken.
Vanwaar de negatieve ondertoon je in reactie Peter, last van de kachel van je buren?

Het huis wat het dichtst op de veranda staat is die van mijzelf op 30 meter. Het rookkanaal van de veranda zit op 4 meter vanaf de grond. Met een hoek van 15 graden vanaf de uitmonding kom ik met 12 meter ruim boven de nok van mijn eigen huis uit. Naar de buren is de afstand groter.

Het is een kachel in een veranda om af en toe (bij de juiste condities, zie https://www.rivm.nl/stookalert) een fikkie te stoken voor de gezelligheid. Mijn buren doen dit in een vuurkorf schuin onder mijn slaapkamerraam. Ik denk dat het wel goed gaat komen allemaal.
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #15
Nu gelukkig geen last meer, maar in ons andere huis wel last gehad.
Daar moest de hele buurt ramen en deuren dichthouden, omdat 1 bewoner schijt aan de rest had en alles opstookte wat er voor handen was, tot hout wat nog in de verf stond toe.
Vooral met bepaalde weersomstandigheden bleef de rook dan lang laag aan de grond hangen.

Ik heb er geen probleem mee, als mensen voor de gezelligheid een vuurtje stoken.
Als ze dit verantwoordelijk doen, en rekening houden met hun mede mensen is het geen probleem.
Maar als ik buiten moet gaan zitten met onderhand een gasmasker op omdat de stank niet is te houden, en de ogen gaan tranen van de scherpe rook, vind ik het wel een probleem.

Dus zorg dat je zo weinig mogelijk overlast bezord, dan is het voor iedereen prettiger wonen in de buurt. :prima:
 
 • Like
Waarderingen: oudenaamgingstuk

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu