Dak volgegooid met grind, maar nu twijfel over sterkte dak

Jaapvandersteeg

 • #1
Sinds ik enkele jaren in mijn huis woon valt het mij op dat het platte dak van mijn uitbouw schilfert: de toplaag laat in kleine zwarte stukjes los en dat vliegt allemaal de tuin in. Dit komt voornamelijk omdat het dak zo waardeloos is gelegd dat het water erop blijft liggen omdat de afvoer ongv. het hoogste punt van het dak is. Ik heb hier een dakdekker naar laten kijken en hij adviseerde uiteraard op termijn een nieuw dak incl. wijzigingen om delen te verhogen, maar hij zei ook dat ik er ook grind over kon leggen om het wat te minderen. Maar dat zij hij even snel met zijn timmermansogen. Ik las vervolgens ook op internet dat het leggen van grind op een plat dak om slijtage van je dak tegen te gaan als één van de belangrijkste redenen geldt om grind te leggen.

Dus ik een weekend druk aan de slag, maar er moest meer op dan ik had verwacht. Ik las namelijk dat er 3cm. hoog op moet liggen. De uitbouw / het dak is ongeveer 4,6 meter breed en 3 meter diep. Middenin zijn twee koepels geplaatst, dus daar ligt geen grind. De ramen komen uit 2002, dus ik neem aan de uitbouw ook van dat jaartal is. De buitenmuren zijn van steen en de achterste muur bestaat voornamelijk uit het doorgetrokken dak en daaronder kozijnen + twee deuren.
Nu ligt er zo'n 700-800 kg grind op het dak om die 3 cm te halen en ben ik enorm gaan twijfelen of dit wel verstandig is geweest gezien het gewicht. Ik heb geen bouwtekening van de uitbouw en heb geen idee of zo'n dak dit zou moeten kunnen houden. Kan iemand mijn twijfel bevestigen / (deels) wegnemen? Wat is te adviseren, kan ik er misschien een deel afhalen omdat die 3 cm. te hoog is? Of 'gewoon' alles er weer af?
Als er meer info benodigd is dan hoor ik het ook graag.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Afmeting balklaag en de hoh maat zijn de benodigde gegevens om hier een uitspraak over te kunnen doen.

  Je hebt ongeveer 50 kg/m2 toegevoegd aan belasting en dat is een ongeveer een verdubbeling van het gewicht wat een plat dak weegt.
   

  Jaapvandersteeg

  • #3
  Wauw wat een snelle reactie, bedankt!

  De balken kan ik niet zien, want het is helemaal netjes afgewerkt. Ik weet niet eens hoe ik het plafond open zou kunnen halen, behalve door het open te slopen. Dan lijkt het verwijderen van het grind mij een simpelere/goedkopere/snellere optie. Of bedoel je met balklaag iets anders?

  Wat is een hoh maat?

  Bij deze ook een bijgevoegde tekening van de uitbouw:

  De twee blokjes in het midden zijn de koepels. Het gaat dus grofweg om 11,53 m2.

  In hoeverre is 3cm grindhoogte echt nodig? Kan dat ook bijv. 1 cm. worden? Of is dat ook kansloos? Ik las namelijk dat 3 cm wordt aangeraden zodat het grind niet wegwaait, maar ik heb omhoog staande randen om het grind heen. Deze randen komen zelfs nu bij 3cm boven het grind uit.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu