Dak op carport

Mhebi

  • #1
Hallo,

Veel rondgeneusd op het forum, maar helaas (nog) geen antwoord op mijn vraag gevonden. De situaties zijn ook altijd net iets anders.

Graag ontvang ik advies over het volgende. We zijn in dubio over het dak van onze nog te bouwen carport. De carport komt iets los van het huis te staan. Met onderstaande afbeelding heb ik geprobeerd het e.e.a. duidelijk te maken. Uiteraard zitten er nog een aantal balken tussen begin en eind (om de 40 of 50 cm). Rekening houdend met een afschot van 16 mm per lengtemeter zouden de balken in het midden 160 mm dik zijn en aan het einde nog maar 122 mm. Gezien de overspanning zou een dikte van 140 genoeg moeten/kunnen zijn, maar dan wordt het aan het einde wel erg magertjes.



Uiteindelijk komen er OSB platen van 18 mm op en een laag EPDM. In het midden hebben we slechts 6 mm over aan 'dakrand', naar de zijkanten toe wordt dit ongeveer 4 cm.



Aan de onderkant wordt het afgetimmerd. Vandaar dat de balkdragers niet helemaal tot onder zitten.


We ontvangen eigenlijk graag advies over 2 zaken:
- Is de dikte van de balken aan de zijkanten genoeg (~122 mm)? Eventueel de afstand daartussen verkleinen... Of het afschot verminderen...
- Is de dakrand in het midden hoog genoeg (~6 mm)?

Mocht iemand nog oplossingen/adviezen hebben dan zijn die zeer welkom!

Alvast bedankt voor de reacties!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Of de balken zwaar genoeg zijn kan toch met de balkenschuif uitvogelen.
Of je legt de balken op afschot. Of de onderzijde horizontaal en dan vul je de balken aan de bovenzijde op voor het afschot.
Google even op hoogte dakopstand. 6 mm wordt niets dan loopt je dakbedekking gelijk met de bovenkant dakopstand.
 

Mhebi

  • #3
Bedankt voor de reactie. De balkenschuif hebben we gebruikt. Daar komt als minimale maat 38 x 140 uit. We waren vooral benieuwd of het uitmaakt als je dat vervangt door bijv. 60 x 120...

De dakopstand is inderdaad mager. Die 6 mm is wat we overhouden als de dakbedekking er al op zit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Met of zonder dakbedekking die 6 mm verschil kan je wel uitvoeren maar niet terug zien in de dakbedekking. De nok van het dakvlak komt gelijk te liggen met de dakrand.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu