Dak in kunstleien met beperkte helling

152jurgen

  • #1
Hallo allemaal,

ik wil mijn dak gaan uitvoeren met kunstleien. De helling van mijn dak (het hout) bedraagt echter slechts 21°. Als ik de richtlijnen van de fabrikant erop nakijk stelt deze dat de minimum dakhelling, gemeten op de leien, 25° dient te zijn. Deze waarde is eigenlijk afkomstig van de Belgische norm NBN B 44-001, of voor Nederland, Richtlijnen Publicatie nr. PBL0229/95.

Als ik echter de Technische Voorlichting nr.195 van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (www.wtcb.be) erop nasla zeggen deze dat een helling tot 17° toegelaten is. Deze waarde is echter wel opgenomen in een artikel betreffende natuurleien. De verticale overlap die men hier dan aanraadt is dan wel groter dan deze door de fabrikant voorgeschreven (minimum 14 cm).

Ook had ik graag geweten of ik hier de leien dan nog met haken mag bevestigen of dat ik hier verplicht met spijkers dien te werken.

Uiteraard wordt het dak voorzien van een degelijk onderdak.

Graag had ik de mening van iemand met ervaring in dit domein gekregen

Alvast bedankt
 

Michiel_H

  • #2
Als een fabrikant een bepaalde helling en montagewijze voorschrijft moet je dat absoluut gewoon hanteren.
17 graden wordt vaak als een bepaalde ondergrens gehanteerd. Vanaf 17 graden moet je, volgens bepaalde nederlandse voorschriften, het dak volledig in de folie zetten. Dus een mandragende, dampopen folie onder de leien. Je hebt namelijk te veel kans dat het er onder regent.
 

152jurgen

  • #3
Indien het iemand anders ook van nut kan zijn...

Uiteindelijk had ik de eenvoudigste oplossing nog niet geprobeerd. Ik heb even naar de fabrikant gebeld :roll:

Antwoord: geen probleem voor deze dakhelling (tot zo'n 20°), mits een goed onderdak (platen van dezelfde fabrikant, dewelke ik sowieso ging plaatsen), een verticale overlap van 15cm, met haken en een maximale daklengte (nok-dakgoot) van 8 meter...

voila voila,

voor mij mag het op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu