CV-leidingen (2x) in multiplex ondervloer frezen. Kan dat?

Charliefox

  • #1
Er lopen 2 hele lelijke CV-leidingen langs de gehele zijmuur in onze woonkamer naar de radiator. Deze leidingen willen we graag wegwerken.

Onze vloer bestaat uit (los gelegde) vloerdelen met een vilten ondervloer. Daaronder multiplexplaten (18 mm) van een renovatie uit de jaren 80. En daaronder de originele houten planken op de balkenlaag (bouwjaar 1920).

Ik wil de vloerdelen en vilt tijdelijk even weghalen en dan in het multiplex een strook (cirkel-) zagen van ca 5 cm breed over de gehele lengte van de kamer. En daarin dan de CV-leidingen (15 mm) laten lopen, met beugeltjes. Vervolgens de vilten ondervloer en de vloerdelen er weer overheen.

Gaat dit werken? Zo nee, waarom niet. Nog tips? Ik kan me zo voorstellen dat de warmte (ca 80 graden?) op de een of andere manier afgevoerd moet worden?
 

Charliefox

  • #2
Beste mensen,

Ik zou heel graag advies willen hebben of dit kan. Als ik google, komt deze methode namelijk niet voor, vandaar mijn twijfel. Wel zie ik compleet opengewerkte vloeren waar de cv-leidingen dan door de balkenlaag heen geboord worden. Dit gaat mij echter wat te ver voor 2 van die cv-leidinkjes voor slechts 1 radiator.

Dan zou ik over de gehele woonkamerlengte (4.30 m lang, klein kamertje) een strook uit moeten zagen van circa 20 cm breed en dat door de multiplex platen heen als de originele plankenvloer eronder ...
 

Fvdb7126

  • #3
Zou volgens mij wel kunnen. Je moet er alleen wel voor zorgen, dat de leidingen niet knel komen te zitten tussen het hout, want dan gaat de boel kraken iedere keer als de radiator opwarmt. Het is gebruikelijk om in zo'n situatie de leidingen in een mantelbuis te leggen. Controleer of je in de nieuwe situatie de leidingen nog af kan tappen en er geen "zak" ontstaat. Frank
 

Charliefox

  • #4
Dank voor de reactie. Uiteraard, ik houd 't ruim, althans in de breedte. Ik dacht zelf aan iets van 'n 5 cm brede strook uitzagen. Echter de hoogte ligt vast. Multiplex is 18 mm dik, de leidingen 15 mm. Er is dan 'n speling van 3 mm. Lijkt mij niet voldoende voor 'n mantelbus. Of kan er gewoon zo'n zwarte geribbelde plastic buis omheen? Nog meer tips?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #5
Kun je niet flexibel onder je balken door?
 

Charliefox

  • #6
Dan moet de vloer helemaal open, zie voorgaande post van mij. 't Is 'n etagewoning met isolatie tussen de vloer naar de buren. Kom je niet zomaar langs zonder de vloer open te zagen. Ik ga dus liever voor die sleuf in het multiplex. Ben zojuist in de bouwmarkt geweest, maar al gezien dat alle isolatie rondom de 15 mm cv-leiding allemaal dikker dan de max 18 mm multiplex wordt. Vraagjes:

1) Kan ik 12 mm dunwandig cv-leiding gebruiken voor die radiator?
2) Zo nee, dan wilde ik de 15 mm cv-leiding netjes vastspijkeren met 15 mm beugeltjes op de originele planken die onder het multiplex liggen. Dus "kaal" zonder isolatie.

Iemand nog 'n ander idee anders dan onder de balken door of door de balken heen boren?
 

Charliefox

  • #7
Deze kan wat betreft ook dicht. Leidingen liggen inmiddels netjes in de multiplex vloer. Zie foto met voor de schouw langs de 2 leidingen. Wandkasten kunnen gebouwd worden in de nisjes. Geen gekraak. Kostte me wel wat extra meters cv leiding doordat ik me telkens vergiste in de afmetingen na het bochten buigen. Maar ja, kost toch nauwelijks wat. Dus gewoon gedaan wat ik oorspronkelijk in m'n hoofd had. Leidingen op zo weinig mogelijk plekken (2) verbonden met van die goedkope waterleiding knelverbindingen (bovengronds). Die originele cv knelstukken kosten de hoofdprijs.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu