CV aftakken: Wat is een verstandige manier van aanpakken?

Hallo,

Ik wil graag advies over wat de verstandigste manier is mijn cv leiding af te takken.

Huidige situatie

In de foto zie je 28mm koperen leidingen, die lopen van het buffervat (beneden) naar de pomp (boven) voor de vloerverwarming en vloerkoeling. Zoals je ziet is er niet veel ruimte, maar hopelijk net genoeg. De buizen die naar beneden gaan langs het buffervat zitten in een knelfitting. Deze moeten absoluut goed blijven, want daar kan ik met mijn bahco niet bij. Ik weet niet of het goed te zien is, maar we kijken hier op de hoek tussen 2 muren. De buis rechts mag je negeren.
1746798825191.jpeg


Gewenste situatie

Ik wil deze leidingen aftakken om een zone te maken voor fan coils. Daarvoor wil ik het volgende toevoegen in deze ruimte:
Code:
      +----->    +----->     ← Bocht door muur (andere fancoils)
      |          |
      +----->    +----->     ← Aftakking door muur (fancoil)
      |          |
      |         [P]          ← Pomp
      |          |
    (===)      (===)         ← Kogelkraan
      |          |
      aftakkingen

De bovenste muurdoorvoer zit vlak onder het plafond en er is geen ruimte meer voor automatische ontluchters. Uiteindelijk wordt deze ook doorgetrokken tot de bovenverdieping. Daar zal ik ontluchters plaatsen. Vanaf de bovenste muurdoorvoer wil ik 32mm Uponor meerlagenbuis gebruiken i.v.m. condensvorming en omdat ik dit fijn vind werken. Ik heb daar een perstang + bekken voor.

probleem

Ik vind het best een lastige puzzel om te bedenken hoe ik dit aanpak. Wellicht dat iemand met meer ervaring hier wat over kan zeggen. Ik zou bijvoorbeeld in de verticale buizen een aftakking (T-stuk) kunnen plaatsen met knelkoppelingen. Dat heeft mijns inziens 2 risico's in zich. Het eerste risico is dat de knelkoppeling onder bij het buffervat gaat lekken en daar kan ik niet goed meer bij. Het tweede risico is dat ik de buizen heb doorgezaagd en er dan achter kom dat er niet genoeg speling op de leidingen zit om het T-stuk te plaatsen. Dus wat is hier verstandig?
 
Wat functioneert er niet aan het huidige systeem waardoor je hebt besloten dat het toevoegen van fan coils nodig is? Maw: Voor welk probleem is dit een oplossing?
 
Dan kun je beter een airco plaatsen ipv je gehele verwarmingssysteem te ontregelen.
Dus jouw advies is om er een tweede warmtepomp bij te zetten, terwijl mijn huidige warmtepomp ruim voldoende vermogen heeft? Dan kan ik er eentje gebruiken om te verwarmen in de winter en dan gebruik ik de andere om te koelen in de zomer.

Ik ben blij met alle feedback en je zal het vast goed bedoelen, maar dit is echt geen zinnig advies. Bovendien heeft het niets te maken met mijn originele vraag. Ik heb een praktische vraag over het toevoegen van een extra zone aan een bestaand systeem. Kun je mij daar ook mee helpen?
 
Vragen:
Wil je ook condenserend gaan koelen (ontvochtigen) of alleen maar de temperatuur omlaag halen in de ruimte?
Zijn je leidingen ook uitgerekend om er ook een fancoil bij aan te sluiten?

Bij een fancoil in combinatie met een warmtepomp heb je meestal een groot debiet en een kleine delta-T.
Daarbij hoort dan ook een grotere leidingdiameter, zeker als je af gaat takken.

Een verstandige manier van aftakken is op verschillende manieren mogelijk, knelfittingen, solderen of pers fittingen.
Alles is prima, het is maar net wat je het makkelijkste en/of mooiste vindt.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22
Denk niet te klein,
het is prima om 2 keer per leiding te zagen. (liever trouwens niet zagen, maar met een mini pijpsnijder snijden)
Dan kan je in het horizontale en het verticale deel zagen/snijden.

Kost een paar extra koppelingen, maar geen speling in de leidingen nodig.
Dit is trouwens ook een backup optie, als het niet lukt met 1 keer snijden. (of een stukje eruit snijden)

ps. hoe zit de verbinding in / met de pomp?
Je kan ook alle bochten hier weghalen en opnieuw bedenken wat jou het beste uitkomt.
 
De aanpassingen die jij wil maken moeten doorgerekend worden. Oftewel eerst een goed installatieontwerp laten maken.
 
Als je een aparte zone met meerdere fancoils gaat maken, dan moet je dat gewoon doorrekenen. Alleen dan kun je de juiste diameters selecteren en een fatsoenlijk werkende installatie maken.

Een goed doorgerekend ontwerp verdient zichzelf altijd terug. Dat was met CV installaties al zo en dat is met een warmtepompinstallatie alleen nog maar belangrijker geworden.
 
Wil je ook condenserend gaan koelen (ontvochtigen) of alleen maar de temperatuur omlaag halen in de ruimte?
Ja ook ontvochtigen, want mijn huidige vloerkoeleing houdt het huis prima koud in de zomer, maar het werd de vorige zomer daarmee zo vochtig dat al het papier klam aanvoelde. Lijkt mij ook niet gezond i.v.m. schimmels. Alternatief zou zijn alleen topkoelen, maar dat vind ik niet goed genoeg.

Zijn je leidingen ook uitgerekend om er ook een fancoil bij aan te sluiten?
De originele berekeningen heb ik niet, maar mijn totale warmtevraag (of koeltevraag) verandert niet. De nieuwe zone krijgt een eigen pomp en die reken ik wel door. De oude zone heeft alleen vloerverwarming/koeling op 2 verdiepingen en daar verandert niets aan. De nieuwe zone staat volledig parallel.

Bij een fancoil in combinatie met een warmtepomp heb je meestal een groot debiet en een kleine delta-T.
Daarbij hoort dan ook een grotere leidingdiameter, zeker als je af gaat takken.
Een vlugge berekening liet zien dat voor het debiet van de fancoils 20 mm koper al voldoende zou zijn, dus ik ging ervan uit dat beide zones samen wel door 28mm kunnen. Echter wist ik bij die berekening niet of ik van het werkelijke koelvermogen of van het maximum van de fancoils uit moest gaan. Wellicht kun jij daar wat over zeggen?

Vermogensbereik van de warmtepomp A35/W18 ∆T 5K: 2,4 - 7,3 kW
Kleinste fancoil van Vaillant is 2,5 kW en daar wil ik er 3 van, dus samen 7,5 kW. Echter ga ik mijn slaapkamer echt niet koelen met 2,5 kW. In mijn berekening ben ik uitgegeaan van 5 kW en kwam ik uit op 860 L/h en dan is 19,5 mm binnendiameter voldoende om het stroomsnelheid op 0,8 m/s te houden.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan