Convectorput en mogelijk asbest

Rialtho

  • #1
Hallo, sinds maart 2023 woon ik in een bungalow met convectorputten in de woonkamer. Op de radiatoren staan 'luchtgeleiders' die zwart zijn , met hier en daar beschadigingen. Wat je daar ziet lijkt volgens mij asbesthoudend materiaal. Nu kun je dat niet op een foto zien en ook niet zo. Een testje zou dit kunnen uitwijzen, maar misschien dat iemand hier dit 'herkend' en weet welk materiaal het betreft. De woning is van 1975. In het bouwkundig rapport stond vermeld dat er mogelijk asbesthoudend materiaal aanwezig kan zijn, o.a. dus in de convector putten. Andere locaties zijn het rookkanaal van de 'haard' (op gas) die er nog in zit en misschien nog op andere plaatsen, gezien het bouwjaar van de woning. De 'bouwtekeningen' die ik heb opgevraagd zijn echter dusdanig summier, dat daar helemaal niets aan informatie op staat.
2023-07-15 12.06.20.jpg
2023-07-15 12.06.36.jpg 2023-07-15 12.06.32.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is het steenachtig als je er tegen tikt?
De foto is niet erg duidelijk maar er lijkt een wafelstructuur in de plaat te zitten.
Zo ja, verdacht.
 

Rialtho

  • #3
beste Rola, of het steenachtig is weet ik niet, maar het klinkt in ieder geval niet alsof het hout is. Verder klopt dat je een wafelstructuur ziet, was mij ook al opgevallen. Waar het 'beschadigd' is, zie je wit materiaal (de koker zelf is zwart) met een duidelijke vezelstructuur. Verder zijn de kokers best wel zwaar. Je kunt ze optillen, maar om er een helemaal uit te lichten heb ik nog niet geprobeerd.

Ik heb een asbest testkit aangevraagd en ga dus binnenkort een monster opsturen.
Overigens zijn de wanden van de putten zelf gewoon kaal. Het gedeelte dat dieper is dan de betonnen vloer (die volgens de bouwtekeningen 17 cm is) is opgemetseld met "gewone" witte stenen. De wanden wil ik tzt bekleden met een isolerende laag.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #4
Hoi Rialtho,

Ik ben er vrij zeker van dat dit asbesthoudende platen zijn. Verder lees ik geen vraag in je bericht.
 

Rialtho

  • #5
@Jeroen et al.
aannemende dat de 'kokers' van asbesthoudend materiaal zijn (testkit aangevraagd) wil ik ze vervangen door een modernere (dus geen asbest bevattende) oplossing. Ik heb al gezocht via Google, maar ik vind geen voorbeelden die lijken op wat ik nu heb. Vragen die ik dus heb: 1) kan/mag ik de kokers zelf verwijderen (na aanmelding bij gemeentewerf), 2) waar kan ik nieuwe kokers vinden? Ze moeten waarschijnlijk op maat worden gemaakt, maar die maten zijn bekend, namelijk de maten van de oude kokers. Maten (om een idee te geven) met pootjes mee, 61 cm hoog, zijkant: 38cm hoog, 22 cm breed, (2x) lange platen: 38 hoog, 102 cm lang (die dus ook 2x). De anderen zijn alleen anders van lengte , in totaal 5 stuks.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Waarschijnlijk is het niet zo verstandig de convectorputten te vernieuwen. Reden daarvoor is, dat voor zover mij bekend van dit forum, convectorputten gebaseerd zijn op een nogal hoge watertemperatuur van de CV en dat zou dan niet meer van deze tijd zijn. Een hoge watertemperatuur vergt veel meer verbruik van de ketel (de ketel heeft daarbij een ongunstig rendement) en voor warmtepompinstallaties is het al helemaal niet geschikt.

Je kunt daarom naar mijn idee beter investeren in een andere, modernere methode van verwarmen, die werkt bij een veel lagere watertemperatuur. Vloerverwarming is zo'n modernere methode. Of in elk geval op dit moment geen maatregelen nemen om de zaak te vernieuwen en in de toekomst te streven naar vervanging van het verwarmingssysteem door vloerverwarming.

Mocht je er vragen over hebben, maak dan even een nieuw topic aan in de verwarmingsrubriek, daar zijn ongetwijfeld vaklieden die er beduidend meer van weten dan ik. Maar ik wilde je toch even behoeden voor eventuele investeringen die (waarschijnlijk) niet zinnig zijn of je erover aan het denken zetten. :wink:
 

Rialtho

  • #7
@Kees en anderen:
jouw opmerkingen zijn inderdaad zinnig. Vervanging (van de kokers) zal waarschijnlijk niet goedkoop zijn en de radiatoren zijn waarschijnlijk niet geschikt voor gebruik icm met warmtepomp techniek. De oplossing die jij aandraagt zoals vloerverwarming is waarschijnlijk een betere optie, alleen.... dan moet mijn hele huis overhoop. Ten eerste, niet alleen de woonkamer moet verwarmd worden, ook de slaapkamers, hoewel daar nu 'conventionele' radiatoren zitten.Onder het laminaat, wat nu in de woonkamer, gang en keuken ligt, en er nog aardig goed uit ziet, liggen plavuizen van de eerste bewoners. Ik heb geen idee of die er dan ook uit moeten want daar zie ik behoorlijk tegenop. Dan kan eigenlijk niet als je ook nog in de woning moet wonen. Dichtmaken van de convectorputten is zelf geen probleem, maar hoe gaan we dan verwarmen (via vloerverwarming)?
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #8
Hoi Rialtho,

Ik beantwoord uitsluitend je asbestgerelateerde vragen, voor je overige vragen heeft Kees al ruimschoots geadviseerd.
Als de platen zonder breuk verwijderd kunnen worden (dus er uit tillen, zoals je zelf suggereert) dan valt deze toepassing onder de particuliere vrijstelling. Bij de milieustraten van grotere steden kan zelfs verpakkingsmateriaal worden gehaald, bel daarvoor eerst even op.
Ik zou op de kleine beschadigingen even wat spuitlijm doen om te voorkomen dat er toch iets van emissie ontstaat. Spray het plaatmateriaal met wat water in, draag handschoenen en dan lijkt me een vrij eenvoudig klusje. Daargelaten dat het geheel misschien wat zwaar is :wink:.

succes
 
  • Informatief
Waarderingen: Rialtho

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Rialtho schreef:
...maar hoe gaan we dan verwarmen (via vloerverwarming)?
Ik kan je daar zelf niet over adviseren, maar ik heb gezien dat je inmiddels dit topic hebt geplaatst in de verwarmingsrubriek. :prima:
Laten we hopen dat er aldaar bruikbare antwoorden gaan komen!
 
  • Like
Waarderingen: Rialtho

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu