Constructievraag: Niet haakse plaatsing deurkozijn

Melvin

  • #1
Hallo experts!

Ik zit met de volgende uitdaging (zie de rondjes op de tekening):


Ik wil graag een schuine deuropening plaatsen, dwz niet haaks tussen 2 muren. Op de tekening is dat de bruine lijn. Het lichtgrijze deel is een te plaatsen wandje van cellenbeton (7cm dik). Zwart is bestaand (waarbij het deel linksonder van gipsblokken is).
De reden van het schuin willen plaatsen, is dat dit optisch ruimtelijker oogt in de kamer; een rechte wand zou teveel de kamer inkomen (ik zou een complete plattegrond kunnen tekenen...)

Mijn vraag is: Wat zou een goede manier zijn om het deurkozijn te bevestigen tussen de wanden? Afgeschuinde houten balkjes ertussen? Miniem stukje schuin afgezaagd cellenbeton? Of iets totaal anders....

Alvast bedankt voor het meedenken en de reacties!

Melvin
 

Geus

  • #2
Hoi Melvin,

Wat betreft het nieuwe muurtje zou ik eindigen met schuin afgezaagde blokken. Wel zorgen dat het niet te dun wordt om je kozijn goed te verankeren.
Bij het bestaande muurtje zou ik het kozijn niet precies tegen de hoek plaatsen, maar slechts tegen 1 wand. Dan kan je een driehoekig gezaagde balk stevig tegen de wand bevestigen, wat een stevige basis is om je kozijn weer tegen vast te zetten.

Succes!
 

KlusRob

  • #3
Melvin,

Ik heb het zelf ooit gedaan om een tussenwandje schuin te plaatsen op de manier zoals Geus al aangaf, met een driehoekig gezaagde balk. Of eigenlijk, een bak met een driehoek eruit gezaagd. Deze schroef je op de hoek van de muur, waardoor je een rechte en stevige basis hebt om je kozijn aan te verankeren.
Zoiets:


Groet, Rob
 

Geus

  • #4
Ik bedoelde juist dat je het jezelf makkelijker kan maken door niet precies op de hoek te gaan plaatsen, maar daarnaast, met een "echte" driehoekige balk.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
In die schuin gezaagde balk kan je meteen je deur hangen :)
Zo heeft het een aantal jaar bij mij gezeten (zonder bovendorpel). Werkte prima.

 

Melvin

  • #6
He, allemaal bedankt voor het meedenken!

Die houten constructie lijkt helemaal zo gek nog niet. Ik heb al een kozijn, dus de massieve driehoek van Geus is denk ik het best geschikt. Beetje zitten meten, en een hoek van 30 graden is haalbaar (45 is te veel). Nu dus op zoek naar hoe je een balk van 2.5 meter overlangs schuin maakt tot een driehoek....

Melvin
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Dat kun je met een zaagtafel doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu