Constructie terrasoverkapping

Stonedigger

 • #1


Beste klussers

Ik ben bezig met het ontwerpen van een terrasoverkapping.
Dat lukt op zich goed, maar ik zit even met een vraag.

Voor de stevigheid, maar vooral voor het mooie, maak ik voor de constructie gebruik van (douglas/lariks) palen/balken van 120x120mm en schoren van 50/100mm.
Op de staanders komen 2 langsbalken (op het plaatje wit en lichtgrijs) samen met een dwarsbalk (op het plaatje donkergrijs). Op die langsbalken komen later de 50x100mm liggers, waarop de dakplaten worden geschroefd, met daarop EPDM dakrubber.

Zoals ik het nu getekend heb, "hangt" de dwarsbalk aan de langsbalken, dus dat dat steviger moet is helder. Niet zozeer om het dak te dragen (dat doen de langsbalken), maar ook om er een paar "hangstoelen" aan te kunnen hangen.

Mijn vraag: wat is de juiste/stevigste, maar vooral ook mooiste wijze (ze komen in het zicht), om de getoonde onderdelen te verbinden?

Moet ik bijvoorbeeld inkepingen zagen in de langsbalken en de dwarsbalk daar in laten vallen en zo ja volgens welke figuur c.q. maten?

Of een "tong" aan de dwarsbalk zagen en de langsbalken iets uit elkaar op de staander leggen met de "tong" ertussen?

En dan de boel met lange schroeven vastschroeven (ook in de kopse bovenkant van de staander) en de (voorgeruimde) schroefgaten afproppen met rondhoutjes?

Of zijn hier speciale (en dan een beetje fraaie) beugels voor?

Alle tips zijn welkom!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ralph

  • #2
  120 lijkt me een beetje licht voor liggers eerlijk gezegt.
  Maar ik zou never nooit beugels gebruiken in dit soort werk, dat staat zo lelijk en word gebruikt vaak gebruikt door mensen die niet kunnen timmeren.

  Gewoon half om half inkepen is wat ik zou doen.
   

  Stonedigger

  • #3
  Hallo Ralph

  Dank voor je reactie! :prima:
  Ik gebruik hem om nog even verder te puzzelen.
  Maar wellicht is inderdaad gewoon halve inkepingen de simpelste oplossing.
  Over die beugels zijn we het overigens in principe eens. :roll:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu