Constructie balustrade dakterras

DiegoH

  • #1
Beste lezer,

Na het afstruinen van het forum zijn mijn vragen over het bouwen en vooral bevestigen van een balustrade onbeantwoord gebleven. Wij hebben een dakterras van ongeveer 3,5x3 op 1 hoog. Hier ligt al zolang ik leef bitumen met dreentegels; het was tijd om het een leuke plek te maken. Zodoende nieuwe tegels gelegd, een tuinsetje geregeld en wat oude reclamebordjes aan de muur gehangen.

Echter, voordat ik er een pilsje opentrek, moet er een balustrade komen. Onze houtkeuze hiervoor is Douglas. Het maken van het hekwerk is geen probleem, maar het bevestigen ervan is lastig. De buren hebben een gevel bevestiging, een beugel die doorloopt tot onder het boeiboord en daar ook in de gevel zit, maar zij hebben maar een flinterdun en erg wiebelig hekje. Wij willen echt iets dat constructief doordacht is. Wat zijn onze beste opties? Kijlbouten, chemische ankers misschien?

Een ander discussiepunt is de vorm van de beugel. Waar mijn vader wil dat die recht naar boven loopt, om vervolgens daar de onderste balk op te leggen, denk ik dat dat ervoor zorgt dat elke kracht bovenop de railing een veel te groot moment op de bakstenen teweegbrengt. Ik denk dat we beter met kokerbalken een soort bocht moeten maken, waarbij het montage punt van de onderste balk boven de dakrand zit, wat er ook mooier uit ziet. Ik snap dat de uiteinden van de balustrade ook aan de muur vast moeten zitten (op 1 hoog), wat er voor zorgt dat de beweging sowieso beperkt is.

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Met vriendelijke groet,
Diego Huijbregts
 

Willem52

  • #2
Een foto zal veel duidelijk scheppen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het maken van een dakterras is vergunningplichtig. Veel gemeentes vragen hierbij om een berekening van het hekwerk. Je kan dus het beste een constructeur laten controleren of jouw voorstel wel gaat werken. Laat hem meteen het dak controleren of het extra gewicht wel kan.

Als het dakterras op minder dan 2m van de erfgrens zit, vergeet dan de toestemming van de buren ook niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu