Condens op onderkant stalen dak.

Henk ten Oever

  • #1
Ik heb een onverwarmde ruimte waar aan de onderzijde van het dak in het voorjaar veel condens wordt gevormd. ieder jaar is dit probleem alleen aanwezig in maart en april als de zon schijnt. De andere maanden is er geen condens. Het dak heeft een isolatie van 10 cm en is niet lek. Onlangs zijn er zonnepanelen op geplaatst, waarbij ik had gedacht dat het probleem over was. Maar het heeft niets geholpen. Nu denk ik dat in het u profiel van het dak in maart en april nog koude lucht zit. De binnen temperatuur wordt door de zon warm en het dak wordt warm door de zon die er op schijnt. Ik denk dus dat de ruimte in het u profiel dan nog koud is, waardoor er condens ontstaat aan de onderzijde van het dak. Ik heb anders geen idee hoe dit kan ontstaan. Kan iemand mij helpen , hoe kom ik van het condens af.
Meer isolatie op het dak ? kachel plaatsen in deze ruimte ? gaten in het u profiel boren zodat er lucht bij kan komen ? heeft iemand ervaring ?

20230501_125914.jpg 20230501_125921.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik heb eenzelfde soort ruimte, ook onverwarmd met 10 cm isolatie er bovenop maar bij ons geen druppel condens.
Zou het kunnen dat vochtige lucht in de ruimte kan komen wat uiteindelijk neerslaat op de koude stalen profielen?
Bij ons is het pand nl. van binnen kurkdroog met een lage luchtvochtigheid en alleen in de zomer wordt warme lucht via roosters in de lichtstraten afgevoerd.
Door de lichtstraten is het binnen al wel vrij snel warm wellicht dat er daardoor ook geen condens ontstaat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Henk ten Oever schreef:
Nu denk ik dat in het u profiel van het dak in maart en april nog koude lucht zit. De binnen temperatuur wordt door de zon warm en het dak wordt warm door de zon die er op schijnt. Ik denk dus dat de ruimte in het u profiel dan nog koud is, waardoor er condens ontstaat aan de onderzijde van het dak.
In die maanden is in de nacht de temperatuur laag en het duurt even voordat de warme lucht van buiten de onderzijde van het dak tot boven het dauwpunt heeft opgewarmd.
Heb je enig idee hoe de kanalen ergens aan de buitenzijde voor buitenlucht zijn afgesloten. Zou daar kou kunnen inkomen waardoor de dakplaten en de onderzijde van het isolatie materiaal misschien een lagere temperatuur hebben gekregen.
Een infrarood temperatuur meter kan je een goed inzicht geven hoe het zit met de temperatuur van de onderzijde van het dak.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Eea zal ook aan de luchtdichtheid van het pand liggen. Als er buitenlucht vrij onder het dak door kan stromen is de kans op afkoelen tot onder het dauwpunt erg groot. En juist in het voorjaar heb je relatief grote verschillen in temperatuur tussen overdag en 's nachts.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als het dak van buiten geisoleerd is, moet er welhaast een luchtstroom onder langs het dak zijn die het metaal in een koude nacht flink doet afkoelen. Als het dun aluminium is en s nachts een paar graden boven het vriespunt gaat het snel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Edwinnn schreef:
Als het dun aluminium is en s nachts een paar graden boven het vriespunt gaat het snel.
Zo'n dakplaat van geprofileerd staal is rond de 0,8mm dik. Hoe dun zou dan een dun aluminium moeten zijn.
Mag wel even he.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu