Communicatie CV-ketel en thermostaat gaat mis

Arjan_82

  • #1
Ik heb een:
Intergas HRE 36/30 CW5 CV-ketel
Honywell Lyric T6 thermostaat

En verder geen gekke dingen als zonneboiler of warmtepomp of vloerverwarming of zo. Gewoon heel ouderwets. De thermostaat en CV zijn beide modulerend en zijn ook op die manier aangesloten.

Het probleem:
Als ik de CV aan zet met de thermostaat dan geeft hij na een tijdje de melding 'Geen communicatie met CV-toestel'. Het kan zijn dat de CV op dat moment in bedrijf is, en dat blijft hij dan ook tot het einde der tijden. Vervolgens moet ik boven de stekker van de ketelmodule (waar de thermostaat beneden ook zijn voeding van krijgt) eruit trekken en er opnieuw in doen. Dan begint het weer van voor af aan.

Mechanisch is alles ok (warm water doet het gewoon, als ik de CV aan krijg doet hij het ook gewoon).

Symptomen:
Op de ketelmodule van de thermostaat zit een ledje die aan gaat als er een warmte vraag is. Als de thermostaat net gereset is (middels de stekker) en ik zet de CV aan en kijk wat er gebeurd, dan gaat het ledje aan, maar de CV doet niks. Na een tijd (minuut oid?) gaat het lampje weer uit maar de grap is dat juist dán de CV aan gaat (soms...) Vervolgens wordt het ledje rood ipv groen en komt er beneden op de thermostaat de melding 'geen communicatie met CV-toestel' te staan.

Als ik de stekker er vervolgens uit haal blijft de CV aan staan (CV bedrijf, code 5). Pas als ik de stekker er weer in stop gaat de CV weer uit.

Als ik de thermostaat net gereset heb en alles lijkt ok (thermostaat staat uit) en haal de stekker van de thermostaat er weer uit, gaat de CV áán...

Als ik het draadje tussen de CV en de thermostaat uit haal, en doe de stekker van de CV er weer in, dan blijft de CV uit staan.

Als ik het draadje tussen de CV en thermostaat via de aan-uit connectie verbind (dus de niet-modulerende connecties) dan lijkt alles het prima te doen. Het lijkt dus 'iets' met de modulerende connectie te zijn.

Ik heb de ketel en thermostaat sinds 2018 en het heeft het heel lang gewoon goed gedaan. In 2020 is er een monteur voor dezelfde klacht langs geweest en heeft toen de nul-draad van de stekkerkabel van de ketelmodule weer beter vast gezet. Toen deed alles het weer, voor een tijdje iig. Een andere monteur is recent ook langs geweest (hij vertelde me dat de eerste monteur gewoon dat draadje had vast gedraaid...) en zei dat alles ok was, maar ik ging zelf kijken en de nul-draad, maar ook de bruine draad zat wel los. Dit keer haalde het niks uit toen ik hem weer vast zette.

Heeft iemand een idee waar ik het moet zoeken? Zit het in de ketelmodule van de thermostaat? Of in de CV-ketel? Of iets anders? Wat zou de volgende stap moeten zijn?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu