Combinatie schakelaar in kruisschakeling

Michiel193

 • #1
Goedenmiddag,

Al een tijdje probeer ik een stopcontact deel van een combinatie schakelaar los van het schakeldeel te laten werken, zonder succes.

Huidige situatie overloop 1ste verdieping schakelaar voor verlichting op 2de verdieping, werkt goed.

Overloop 2de verdieping combinatie schakelaar. Verlichting schakelen werkt goed stopcontact staat alleen spanning op wanneer verlichting aanstaat.

Achter deze combinatie schakelaar zitten 3 zwarte schakeldraden en 1 blauwe nuldraad.

Ik kan een bruine draad trekken vanaf een centraaldoos naar de combinatieschakelaar en het wcd deel daarmee van constante spanning voorzien.

maar hoe sluit ik de drie schakeldraden dan aan op het schakelaar deel? De schakeldraad met rode tape komt uit bij het centraaldoosje en gaat via het kroonsteentje (inmiddels geen kroonsteentje meer) naar de lamp.

PXL_20211014_114426905.jpg


PXL_20211014_114426905.jpg PXL_20211014_114429899.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • XanderH

  Specialist Elektra
  • #2
  Dat kan dus niet zomaar, aangezien het fasecontact van de contactdoos wordt gedeeld met 1 contact van de schakelaar.

  Als je de schakeldraad van het lichtpunt zou kunnen verlengen tot bij de schakelaar op de 1e verdieping krijg je het wel aangesloten. Op deze combinatie sluit je dan bruin + 2x zwart aan en dan komen er 3 zwarte draden op de schakelaar op de 1e verdieping. Aangenomen dat het gewoon om een wisselschakeling met 2 wisselschakelaars gaat (in de topictitel spreek je over een kruisschakelaar?).

  Maar de mooiste oplossing is om een extra inbouwdoos te plaatsen. Dan kun je een losse WCD en losse schakelaar toepassen.
   

  Michiel193

  • #3
  Bedankt voor je reactie, jammer dat het niet echt eenvoudig kan. Zal er nog eens over nadenken of het de moeite waard is of dat ik het lampje maar blijf aandoen wanneer het stopcontact nodig is
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #4
  Voor zover ik weet bestaan er ook combinatieschakelaars, waar je de brug tussen schakelaar en contactdoos kunt verwijderen. Dan zou je het op kunnen lossen door een bruine draad bij te trekken.
  Het zo te laten als het is, zou ik niet aanbevelen. Een lichtschakelaar is normaal gesproken alleen toegestaan tot 10 A en een schakeldraad is te dun om een wcd te voeden.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #5
  Volgens mij vind je dergelijke combinaties met losse aansluitingen alleen als opbouw materiaal.

  Dat zou natuurlijk ook een optie zijn, maar niet de meest fraaie.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu