CO2 afstelling

Dominee

 • #1
Cvolieboy ik lees net (het onderwerp AWB 2hr)dat je verteld dat een niet juiste afstelling van het CO2 je ketel kapot maakt!

Bij mij heeft die een jaar lang gedraaid met een slechte afstelling, todat er een service monteur langs kwam voor de eerste onderhoudsbeurt van de ketel(is nu 1 jaar oud).

Hij vertelde dat die helemaal de verkeerde kant op stond, ergens in de 80 of zelfs de 90 geloof ik.
Hij zei dat dit een slechte verbranding gaf maar ik vraag me nu eigenlijk af of dit nog invloed heeft op het gas verbruik, en wat er volgens jou dan kapot aan de ketel kan gaan?(en hoeveel risico mijn ketel heeft gelopen?)

B.V.D. :(
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
 • #2
De meeste Hr ketels stel je af op rond 9% co2.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #3
Wat wil je daar mee zeggen Utreg?
Is dat een antwoord op de vraag van de TS?
 

Screech

Specialist Verwarming
 • #4
Wanneer de co2 afstelling voor lange tijd totaal verkeerd staat, zou uw brander daar een schop door kunnen krijgen.De enige mogelijk heid om te zien of uw ketel er op achteruit is gegaan, is een rendementsmeting uitvoeren.
Nou weet ik dat je geen echt ijkpunt hebt, omdat je geen eerdere meet cijfers hebt, maar in de installatievoorschrift staat in de technischegegevens lijst een benadering van het rendement.

De afstelling zal niet helemaal goed geweest zijn maar, als de afstelling totaal de verkeerde kant op zou hebben gestaan, had u al eerder een monteur geroepen, want dan had uw cv ketel enorme stoomboot geluiden gemaakt

even ter info...groet
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #5
@ Screech,
De afstelling zal niet helemaal goed geweest zijn maar, als de afstelling totaal de verkeerde kant op zou hebben gestaan, had u al eerder een monteur geroepen, want dan had uw cv ketel enorme stoomboot geluiden gemaakt
Het rendement is een vast gegeven en geen benadering van een technisch gegeven.
Met een rendementsmeting kan je geen defect gegane brander opsporen.

Stoomboot geluiden zijn er alleen maar naar vaak een bepaalde kant van de afstelling en niet alle ketels maken geluid bij een verkeerde afstelling.

Het ijkpunt zijn juist die gegevens.
Dit ter info :wink:

@ Dominee,

Als een ketel verkeerd staat afgesteld kan de brander door oververhitting vervormen en zelfs smelten.

Als er meer gas wordt verbrandt dan waar de ketel voor is gemaakt zal de toegevoerde energie als extra warmte de schoorsteen uitgaan zonder dat het omgezet wordt in nutige warmte (de wisselaar neemt niet meer aan dan waar deze voor is gemaakt).
Of dat veel is, zou ik echt niet weten daar heb heb ik zelf nooit onderzoek naar gedaan.

De CO2 afstelling mag bij een 2 HR nooit boven de 9% uitkomen.
Er zijn uiteraard wel grenzen waarbinnen een ketel goed kan fuctioneren.

Maar bij het verwisselen van specifieke onderdelen voor de verbranding en dat is de ventilator, zal de afstelling zeker gecontroleerd moeten worden om de goede werking te kunnen borgen.

Vr Gr.
 

Dominee

 • #6
Ok bedankt voor je antwoord! :D


Ik ga er ook maar even vanuit dat als het echt schade aan de ketel had kunnen veroorzaken, de monteur dit ook wel had uitgezocht!

Ze hebben hem namelijk ook gekeurd voor een onderhouds abonnement waarbij alles in de abonnements prijs zit..... dus dan zouden ze zelf de boel moeten vervangen en dat zal dus wel in orde zijn!
 

Screech

Specialist Verwarming
 • #7
@cvolieboy

Wanneer je een rendementsmeting uitvoert, zal deze nooit direct de exacte waarde hebben als de technische gegevens aangeven, Rendement is erg makkelijk te meten met de juiste apparatuur, maar is nog steeds afhankelijk van CO2, O2, CO, Temp verbrandingslucht, Temp verbrandingsgas.

Ik wil hier alleen mee zeggen dat rendement nooit vaststaat, maar volledig afhankelijk is van de situatie en de gemeten waardes.
Anders zou ik ook nooit meer een nieuwe cv ketel nodig hebben....als mijn rendement toch rond die 98% blijft hangen toch>??

Stoomboot geluiden komen in deze ketel echt voor (ik heb zelf ook een 2HR)

Met een rendements meting kan je inderdaad niet 100% zeggen of de brander defect is, of uitgesleten.....Tijdens deze meting meet je tegelijk ook de CO waarde, hieraan kan je een redelijke beoordeling maken van de staat van de brander.
 

Proost

 • #8
@screech: Niet veel ervaringen met een rookgasanalyse he?
 

Screech

Specialist Verwarming
 • #9
Verklaar u nader aub
 

Proost

 • #10
Screech schreef:
Verklaar u nader aub
Wil daar hierover geen discussie houden.
In het kort: een brander beoordelen op slijtage doe je natuurlijk altijd eerst visueel.
Het afstellen van de brander doe je aan de hand van gegevens voornamelijk de CO2 afstelling. Waarbij er goed gekeken wordt of er geen CO geproduceerd wordt. En de branderdruk instelling en ook de belasting adhv het gasverbruik per tijdseenheid.

Het rendement zegt hier weer niks over, behalve dat je warmtewisselaar de warmte slechter opneemt of de watertemp erg hoog is.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #11
@ Screech,

Na langdurig onderzoek wat ik jaren geleden al heb uitgevoerd voor woningbouwverenigingen en eigenaren van wooncomplexen blijkt wat anders dan u zegt.

De onderzoeken worden nog regelmatig herhaald en wat blijkt, dat een ketel die door de fabriek geleverd wordt en voldoet aan de afstelling die de fabrikant meegeeft het rendement nauwelijks of niet verandert.
Als het gebruikelijke onderhoud is uitgevoerd volgens op richtlijnen van de fabrikant.

Ketels van 35 jaar oud geleverd met een rendement van ca. 58 % hebben dat nog steeds ook na 35 jaar.

Ketels die van een later bouwjaar zijn hebben uiteraard een hoger rendement en ook dat verandert nauwelijks of niet.

Als dat de enige motivatie is om een nieuwe ketel te verkopen of zelf aan te schaffen denk ik dat u het helemaal verkeerd doet .

Omdat dat rendement dus niet verandert, behalve dan van de nieuwe ketel want dat is hoger dan van de oude ketel :mrgreen:

Als de gegevens die u meet niet voldoen aan de gegevens die de fabrikant levert dan is er wel iets mis, het rendement staat namelijk zo vast als een huis, dat valt even tegen of niet :oops:

Nog maar eens gaan oefenen Sreech met meten lijkt me niet onverstandig, want meten is weten :idea:

Vr Gr.
 

Screech

Specialist Verwarming
 • #12
Helaas, het zij zo.....

Een meting schijnt nooit te liegen, alleen als je het narekent klopt het niet helemaal.

Heeft iemand wel eens een ketel gehad die zeg even een jaar of 12 brandt, met exact dezelfde afstel gegevens? JA ik ook...... Maar er wordt nog niets over CO waarde en NOX gezegd, waardes waar je nog steeds in het veld maar weinig aan kan doen.

Wel eens een nieuwe ketel gemeten, en vervolgens een iedentieke ketel van een jaar of vijf oud die bijna leeggebrand is........ dan staan alle waardes compleet haaks op elkaar.

Stel meer eens een ketel af met de juiste gegevens, Als de CO waarde en o.a. de luchtovermaat te hoog zijn, haal je het rendement toch echt niet.

Maar goed ik zal wel de enige zijn die het niet eens is met de vaste beantwoorders, Ik doe dit werk ook pas 15 jaar ,

Als cv monteur zou je trouwens beter moeten weten dat de lijfspreuk "meten is weten"in maar 30% van de gevallen opgaat.
 

Ketelman

 • #13
Volgens mij gaat deze discussie compleet overboord hier, het gaat meer over wie gelijk heeft en wie niet.
De vraagsteller heeft hier weinig of niets aan.
Daarbij zegt het feit dat jij dit "al 15 jaar" doet niets, de meeste van de cv beantwoorders (inclusief mijzelf) doen dit al heel wat jaren meer, maar dat terzijde.
Misschien moet je eens te rade gaan bij een ervaren collega en hem eens vragen hoe een meetrapport te lezen.......maw hoe dit te begrijpen wat hoe te handelen.
Dit laatste is kort de strekking van Proost zijn opmerking.

Maar nogmaals, de vraagsteller heeft hier niets aan.
 

Dominee

 • #14
Wat ik allemaal losmaak bij de mensen! :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #15
Dominee schreef:
Ik ga er ook maar even vanuit dat als het echt schade aan de ketel had kunnen veroorzaken, de monteur dit ook wel had uitgezocht!

Ze hebben hem namelijk ook gekeurd voor een onderhouds abonnement waarbij alles in de abonnements prijs zit..... dus dan zouden ze zelf de boel moeten vervangen en dat zal dus wel in orde zijn!
Hieruit concludeer ik dat er sprake is van werk door een onderhoudsbedrijf, en dat valt nu eenmaal niet onder de bedoeling van het forum.

Een dergelijke wellis-nietis discussie inclusief vermelding van het aantal jaren ervaring was al helemaal niet de bedoeling, en daarom krijgt dit topic nu een...

slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu