Chinese roos snoeien in september

Jessica3

  • #1
Ik hoop dat ik hier goed zit voor een advies over het snoeien van een Chinese roos in september. Ik heb namelijk op internet gevonden dat je dit beter in het voorjaar kunt doen. Maar ik vraag me af: zou het zoveel uitmaken als ik het nu doe, dus in september?

Alvast bedankt!!
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Een Chinese roos (Hybiscus "Rosa chinensis")kan je beter in het voorjaar snoeien en gelijk verse potgrond geven.
Hij loopt dan vlot weer uit.
 

Millew

  • #3
Waarom dan, vraag ik mij bij zo'n antwoord dan altijd af. Wat is de reden?

Volgens mij maakt het namelijk geen fluit uit. Het enige wat belangrijk is bij snoeien is of de struik op éénjarig of tweejarig hout bloeit. Bij de laatste loop je de kans dat je een jaar geen bloei hebt, als je verkeerd snoeit.
En verder moet je niet snoeien bij vorst of vorstverwachting op korte termijn.

Ik heb een poosje geleden in februari twee grote hybiscusstruiken uit de tuin van mijn moeder gehaald, flink kort gemaakt en in emmers de rest van de winter op een koele plaats in huis gezet. In het voorjaar in de volle grond gezet en de struiken hebben nu alweer twee zomers lang volop gebloeid.
Alles wat ik bij vaste planten en struiken afknip in mijn tuin, groeit tot nu toe telkens weer aan. Zelfs een boom, die ik met de grond gelijk afgezaagd heb, komen weer takken aan.
 

Tiho

  • #4
De chinese roos is niet winterhard Millew, dwz dat hij naar binnen moet. Ga je hem snoeien en binnenzetten krijgt hij twee klappen tegelijk. Zet je hem binnen zonder snoeien is het veel makkelijker aanpassen voor hem.

Voordat hij weer naar buiten gaat snoei je hem en kan hij gelijk groeien heen gaan.

Je kunt hem mi dus niet vergelijken met een vaste plant.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #5
Doordat er in het voorjaar het licht toeneemd en in het najaar het licht afneemd is de groeikracht in het voorjaar beter.

Er zijn trouwens winterharde/niet winterharde/1-jarige en meerjarige Hybiscussen

De vraag ging mijns inzien om een niet winterharde meerjarige Hybiscus.

Millew
Jij hebt het over een winterharde meerjarige Hybiscus.
Dit is een groot verschil in de plantenwereld.
 

Millew

  • #6
Mijn punt was ook om nog een nadere reactie uit te lokken. Het eerste antwoord was alleen maar een bevestiging van wat TS zelf al gevonden had. En dat schiet niet op.
En het ontbreekt in de tuinierswereld vaak aan argumenten waarom zo en niet zo en wat de risico's zijn als je het een keer anders doet.
Een gezonde plant op een geschikte standplaats met de verder juiste verzorging overleeft een keertje snoeien op een minder gunstig tijdstip echt wel, is mijn ervaring.
 

Jessica3

  • #7
Bedankt voor jullie meedenken en jullie antwoorden! Alleen mijn Chinese roos staat gewoon in de tuin... dus hij kan niet zomaar naar binnen (daar is hij ook veel te groot voor!). Ik wil hem graag nu snoeien omdat ik even op het huis pas waar die Chinese roos in de tuin staat, en ik heb beloofd 'm te snoeien. Alleen ik wil dan natuurlijk niet dat hij dood gaat...
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #8
Kan je een duidelijke foto van de plant plaatsen?
 

Jessica3

  • #9
Héél toevallig vond ik opeens een zwaar-door-het-weer-aangetast naamkaartje in de struik, en de naam is Hibiscus syriacus 'Leopoldii'. Ik denk dat de struik ruim drie meter hoog is en ik begreep van de bewoner van dit huis dat hij niet zo vol meer is in groeien en bloeien. Daarom wil ze dat ik 'm een stuk korter snoei.
 

Geus

  • #10
Ben geen expert, maar toch wat ideeën: Deze Hibiscus zit wat betreft zijn groei wel op zijn maximum. Normaal hoeft hij niet echt gesnoeid te worden, maar om hem te verjongen en te proberen hem meer in bloei te krijgen, zou ik in ieder geval al het dood hout verwijderen. Terugsnoeien van deze plant doe je normaal in het voorjaar, maar als je niet te lang wacht en het een sterke plant is, zou dat nou ook nog moeten kunnen. En goed bemesten, als dat de laatste tijd niet gebeurd is.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #11
Hybiscus syriacus moet je in het voorjaar snoeien i.v.m. invriezen
Dood hout mag je ten alle tijden verwijderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu